ΜΕΝΟΥ

Έξι έξυπνες συμβουλές για να αυξήσετε την ικανοποίηση των ασθενών σας

Health Newsroom

Η ικανοποίηση των ασθενών αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για την αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρει ένα ιατρείο, αλλά και για τη συνολική εικόνα και λειτουργία του.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το να χάσει ένας γιατρός έναν ασθενή λόγω δυσαρέσκειας του τελευταίου, ισοδυναμεί με σημαντική απώλεια εσόδων για το ιατρείο του.

Εμείς, συναντήσαμε τον Νικόλα Σανιδά, Ιδρυτή και Managing Director της εξειδικευμένης εταιρείας ιατρικού μάρκετινγκ Health Solutions, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας έξυπνες συμβουλές που συμβάλλουν καθοριστικά στην αύξηση της ικανοποίησης των ασθενών και στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης που αντέχουν στον χρόνο μεταξύ γιατρού και ασθενή.

1: Ενημερώστε για κάθε βήμα τους ασθενείς σας

Οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι για κάθε φάση και στάδιο της θεραπείας τους. Τυχόν αλλαγές στο θεραπευτικό πλάνο ή στους χρόνους διενέργειας των εξετάσεων θα πρέπει να ανακοινώνονται στους ασθενείς, πριν τεθούν σε εφαρμογή. Όταν η διαδικασία είναι ξεκάθαρη, τότε και οι ίδιοι νιώθουν λιγότερο άγχος και εισπράττουν από εσάς ότι τους σέβεστε και τους θέλετε μαζί σας, «συμμάχους» στο θεραπευτικό σας έργο.

2: Φροντίστε για την γαλήνη των ασθενών σας

Οι ασθενείς ανεξαρτήτως του προβλήματος υγείας που βιώνουν, διανύουν μια στρεσογόνο περίοδο. Αυτό σημαίνει πώς έχουν ανάγκη από ηρεμία. Ένα ιατρείο, όπου δεν τηρούνται οι χρόνοι των ραντεβού, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να συνωστίζονται στην αίθουσα αναμονής, με τηλέφωνα και φαξ που χτυπάνε διαρκώς, δεν βοηθούν τον ασθενή να ηρεμήσει πριν προσέλθει για την εξέτασή του και δίνουν την εικόνα ενός ιατρείου όπου ο έλεγχος έχει ξεφύγει.

3: Τηρήστε τις υποσχέσεις σας

Κανένας ασθενής δεν θέλει να νιώσει πώς στην περιπέτεια της υγείας του είναι μόνος του. Το να μην απαντάτε έγκαιρα στις κλήσεις των ασθενών σας, το να προσέρχονται στο ιατρείο και να τους βλέπετε με καθυστέρηση, το να μην αφήνετε περιθώριο για συζήτηση μετά το πέρας της εξέτασης, γιατί βιάζεστε για το επόμενο ραντεβού σας, είναι συμπεριφορές που αξιολογούνται από τους ασθενείς με αρνητικό πρόσημο και σίγουρα δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης

4: Κάντε τη διαφορά

Οι ασθενείς έχουν ανάγκη από εξατομικευμένη προσέγγιση στη θεραπεία. Ο καθένας έχει τις ιδιαιτερότητες του ως χαρακτήρας, τις φοβίες του και ακολουθεί έναν τρόπο ζωής. Το κλειδί για την επιτυχημένη επικοινωνία γιατρού–ασθενούς είναι η αντιμετώπιση του κάθε ασθενή ως μια διακριτή οντότητα που αξίζει τον χρόνο και την αφοσίωσή σας.

5: Εκπαιδεύστε τους ασθενείς σας

Όταν οι ασθενείς έχουν πρόσφατα διαγνωσθεί με μια ασθένεια, θα πρέπει να κάνουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Πολλοί ασθενείς, αλλά και οι φροντιστές τους θα πρέπει να εκπαιδευθούν σχετικά με το πώς να εφαρμόζουν μέρος της θεραπείας στο σπίτι. Μαθαίνοντάς τους να φροντίζουν σωστά τον εαυτό τους όταν εσείς δεν είστε εκεί, τονώνετε την αυτοπεποίθησή τους και τους βοηθάτε να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στο κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας.

6: Ενισχύστε την ικανοποίηση του βοηθητικού προσωπικού του ιατρείου

Το χαμόγελο των ασθενών σας εξαρτάται από τη συνολική φροντίδα που λαμβάνουν από την ώρα που μπαίνουν στο ιατρείο σας και θα πρέπει να «πιστώνεται» ως αποτέλεσμα συνολικής δουλειάς. Αν οι βοηθοί σας είναι χαρούμενοι από τη συνεργασία μαζί σας, τότε αυτό θα το εισπράξει και ο ασθενής από την εξυπηρέτηση και τη φροντίδα που λαμβάνει από εκείνους.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: