ΜΕΝΟΥ
Έτοιμο το νομοσχέδιο με σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και της ΠΦΥ

Έτοιμο το νομοσχέδιο με σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και της ΠΦΥ

Health Newsroom

Νέο σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη Μαρτίου, για δημόσια διαβούλευση και ψήφιση μέσα στον Απρίλιο, που αφορά στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας και συνεργασιών του ΕΟΠΥΥ ενώ, ετοιμάζεται ένα ακόμα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το οποίο αν προλάβει να είναι έτοιμο μέχρι 30 Μαρτίου θα κατατεθεί μαζί με του ΕΟΠΥΥ σε ένα αλλιώς μόνο του, το αμέσως επόμενο διάστημα

Στις βασικές παρεμβάσεις του νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα περιλαμβάνονται μέτρα όπως η ενοποίηση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ κ.λπ.) που είναι διάσπαρτες ανά τη χώρα, η ενίσχυση των δημόσιων δομών από τις ιδιωτικές (Στην όλη αναβάθμιση θα μετάσχουν και ιδιώτες (Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα – ΣΔΙΤ), η αναβάθμιση του ρόλου της τηλε-συμβουλευτικής, η ενεργοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, η αλλαγή σύμβασης των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ καθώς και των παρόχων Υγείας, η ενεργοποίηση των τακτικών απογευματινών χειρουργείων κ.α.

Συγκεκριμένα, ο οικογενειακός γιατρός μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή προκειμένου να μειωθεί η εισροή στα νοσοκομεία. Οι ειδικότητες των ιατρών που θα μπορούν να υπογράψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ είναι γενικοί ιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι ενώ, εξετάζεται και η περίπτωση κάποιων ειδικοτήτων για συγκεκριμένες ασθένειες χρονίως πασχόντων. Οι γιατροί αυτοί υποχρεούνται να αξιολογούν την κατάσταση του ασθενούς πριν δοθεί το «πράσινο φως» να επισκεφθεί δομές τις δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας.

Αλλάζει όμως και ο τρόπος πληρωμής τους. Μέχρι σήμερα πληρώνονται με 10 ευρώ την επίσκεψη μέχρι 200 ασθενείς το μήνα. Τώρα θα πληρώνονται κατ’ άτομο με τη μορφή του capitation, όπως κάνουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, δηλαδή για συγκεκριμένες υπηρεσίες και για συγκεκριμένο διάστημα. Επιπλέον, θα μπορούν να εγγράψουν 1.000-2.000 ασθενείς για τους οποίους θα είναι ο οικογενειακός τους ιατρός και θα έχουν την ευθύνη για τη συμπλήρωση του ψηφιακού τους φακέλου καθώς και την παραπομπή τους στη δευτεροβάθμια όταν αυτό το θεωρεί απαραίτητο. Ωστόσο, το ποσό που θα τους καταβάλλεται θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία που θα κάνουν με τον Οργανισμό καθώς θα αμείβονται ετησίως ανά άτομο πλέον.

Η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

Οι συμβάσεις κλινικών και διαγνωστικών με τον ΕΟΠΥΥ, θα γίνονται με ποιοτικά κριτήρια. Για παράδειγμα τα μηχανήματα θα περνούν από ποιοτικό έλεγχο και για να λάβει αποζημίωση το διαγνωστικό πρέπει να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις όπως το να είναι τελευταίας τεχνολογίας. Οι κλινικές επίσης, θα πρέπει να έχουν υψηλά στάνταρτ ποιότητας υπηρεσιών όχι μόνο σε μηχανήματα αλλά και σε κλίνες, σε προσωπικό ακόμα και στο πόσες επιπλοκές έχουν καταγραφεί σε ασθενείς ή τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Αν δεν πληρούν όλες τις προδιαγραφές, οι οποίες θα ελέγχονται σε real time από ιδιωτικές εταιρείες τότε δεν θα αποζημιώνονται πλήρως ενώ, αν ο έλεγχος δείξει ότι κάποια κλινική η διαγνωστικό αγγίζει τα όρια της επικινδυνότητας τότε θα διακόπτεται αμέσως η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο πιστεύει ότι θα εξοικονομηθούν πολλά χρήματα στον ΕΟΠΥΥ ενώ, από τις μειώσεις των τιμών θα κερδίζει και ο ασφαλισμένος με μείωση της συμμετοχής του.

Υπηρεσίες στο ΕΣΥ

Μια ακόμα ιδιαιτερότητα που θα έχει η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ είναι η υποχρέωση προσφοράς υπηρεσιών εθελοντικά στο ΕΣΥ. Δηλαδή, είτε είναι κανείς ιδιώτης ιατρός, είτε πάροχος όταν κάνει σύμβαση με τον Οργανισμό θα υποχρεούνται να παρέχει τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ με αμοιβή, όταν του ζητηθεί.

Τακτικά απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή

Θα ξεκινήσει η άμεση εφαρμογή των τακτικών απογευματινών χειρουργείων αφού όμως, θα έχουν γίνει όλα τα πρωινά χειρουργεία της λίστας. Το ποσό θα πληρώνεται κατά 70% από τον ΕΟΠΥΥ και κατά 30% από τον ασθενή, με αυτό το 30% να είναι η αποζημίωση που θα λαμβάνουν όσοι συμμετέχουν στην επέμβαση.

Συνεργασία δημόσιου & ιδιωτικού τομέα

Επίσης θα υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και σε περιοχές που η λίστες χειρουργείων είναι μεγάλες θα προωθούνται σε ιδιωτική κλινική οι ασθενείς χωρίς να πληρώσουν και φυσικά χωρίς να πληρώσει η κλινική rebate & clawback.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: