ΜΕΝΟΥ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μέτωπο κατά της κυβέρνησης για τις ΤΟΜΥ από Γ. Πατούλη και συνδικαλιστές γιατρούς του ΣΥΡΙΖΑ 

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μέτωπο κατά της κυβέρνησης για τις ΤΟΜΥ από Γ. Πατούλη και συνδικαλιστές γιατρούς του ΣΥΡΙΖΑ 

Health Newsroom

Μόλις 94 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) κατάφερε το υπουργείο Υγείας να λειτουργήσουν μέχρι σήμερα σε όλη την Ελλάδα από τις 239 που είχαν εξαγγελθεί ότι θα λειτουργούσαν έως το τέλος του 2017. Στην πράξη υπολειτουργούν ακόμα και αυτές οι νεοεγκαινιασθείσες ΤΟΜΥ.

Για παράδειγμα στην Κατερίνη, στις 26.1.2018 εγκαινιάστηκε μια ΤΟΜΥ με 12 άτομα προσωπικό και με την υπόσχεση ότι θα λειτουργήσουν και άλλες τέσσερις στο νομό. Όχι μόνο δεν λειτούργησαν ακόμη οι τέσσερις ΤΟΜΥ, αλλά και η εγκαινιασθείσα διαθέτει πιά μόλις τρία ή τέσσερα άτομα. 

Η αιτία της αποτυχίας των ΤΟΜΥ είναι κυρίως η απροθυμία των γιατρών να στελεχώσουν τις μονάδες, λόγω των εξευτελιστικών αμοιβών, αλλά και του GATEKEEPING, δηλαδή του ρόλου που θα παίζει πλέον ο οικογενειακός γιατρός μέσα στο ΕΣΥ, αφού θα αποτελεί τον άνθρωπο που θα αποκόπτει τη δυνατότητα των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένους γιατρούς, όπως   άλλωστε έχει καταγγείλει με ανακοίνωσή του στις 14.5.2018 ο Σύλλογος των γιατρών Αττικής του πρώην ΙΚΑ (ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ ΑΤΤΙΚΗΣ). Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια καταγγελία υπήρξε «αποτυχία εύρεσης χώρων στέγασης των ΤΟΜΥ» και γι’ αυτό επιχειρείται «εισβολή των ΤΟΜΥ στα Κέντρα Υγείας». Γι’ αυτό και ο ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ έχει προειδοποιήσει: «Να μη διανοηθεί κανείς κυβερνητικός παράγοντας να υποχρεώσει τους γιατρούς των ΚΥ να μετατραπούν παράνομα σε οικογενειακούς ιατρούς».

Το ενδιαφέρον είναι ότι πρόεδρος του ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ είναι ο Παναγιώτης Ψυχάρης, πρωτοκλασάτο στέλεχος των γιατρών της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΦΥ. Επίσης ο Π. Ψυχάρης είναι ο πλειοψηφείσας σύμβουλος  του Αγωνιστικού Μετώπου Γιατρών της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ). Στις εκλογές (12-13/10/2014) ο Π. Ψυχάρης πήρε 404 ψήφους με δεύτερο το Γιάννη Μπασκόζο (358 ψήφοι) και τρίτο τον Σπύρο Προβατά (182 ψήφοι). Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Γραμματέα Δημόσιας Υγείας ο Γιάννης Μπασκόζος παραιτήθηκε και τον αντικατέστησε ο πρώτος επιλαχών Γιώργος Βήχας (159 ψήφοι), που είναι γνωστός και από τη δράση του στο Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού.

Στις 26 Ιουνίου ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στην οποία «συμμετείχαν δεκάδες γιατροί, καθώς και εκπρόσωποι Επαγγελματικών και Επιστημονικών Ενώσεων, παθολόγων, παιδιάτρων και γενικών γιατρών. Όλοι οι συμμετέχοντες «καταδίκασαν ομοφώνως το έκτρωμα του υπουργείου Υγείας που απαξιώνει το ιατρικό δυναμικό της χώρας και εξαναγκάζει τον έλληνα ασθενή, σε φθηνές και υποβαθμισμένες, υπηρεσίες υγείας», σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΣΑ, η οποία υπογραμμίζει χαρακτηριστικά:

«Ο πρόεδρος Γ. Πατούλης και τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ, Φ. Πατσουράκος (ταμίας), Β. Αλεξίου (γ.γρ.), Π. Ψυχάρης και Σ. Προβατάς που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ξεκαθάρισαν ότι ο ΙΣΑ, θα εξαντλήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να μην εφαρμοστεί το απαράδεκτο νομοθέτημα, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο υγείας επιχειρεί εκβιαστικά να εξαναγκάσει τον ιατρικό κόσμο να συνεργαστεί».

Ακολούθησε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΑ στις 28 Ιουνίου όπου πάρθηκε ομόφωνη απόφαση με την οποία εκφράζεται η «αντίθεση του ΙΣΑ στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αποτελεί υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και αντιμετωπίζει με απαξίωση τον ιατρικό κόσμο». 

Δηλαδή φαίνεται καθαρά ότι στο Μέτωπο κατά της εφαρμογής των ΤΟΜΥ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο το τμήμα εκείνο των γιατρών του ΣΥΡΙΖΑ, που θα έπρεπε να πρωτοπορεί στην εφαρμογή του νέου θεσμού! Και μάλιστα συμμαχεί με τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη που προέρχεται απ’ το συντηρητικό χώρο και προαλείφεται για υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. (Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη και το Δ.Σ. του ΙΣΑ δεν συμμετείχε ο Γ. Βήχας).

Στο μεταξύ ενδιαφέρον θα παρουσιάσει και η κινητικότητα ενόψει των εκλογών στον ΙΣΑ τον προσεχή Οκτώβριο, με δεδομένο ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί του ΣΥΡΙΖΑ, κατά βάση, υιοθετούν το κυβερνητικό σχέδιο για τις ΤΟΜΥ.

Ωστόσο πέρα από τα οποιαδήποτε συνδικαλιστικά μέτωπα η κατάσταση στην ΠΦΥ παραμένει δραματική. Το αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης απογύμνωσης της ΠΦΥ είναι να υποχρεώνονται οι ασθενείς -για να γράψουν τα φάρμακά τους-  να κάνουν ουρές στα ιατρεία του ΠΕΔΥ και να μη μπορούν να κλείσουν ραντεβού για μήνες. Εκτός βέβαια αν πληρώσουν το γιατρό για την επίσκεψη τους!
 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: