ΜΕΝΟΥ
Ασκληπιείο Βούλας: Το νοσοκομείο που στηρίζουν οι εφοπλιστές!

Ασκληπιείο Βούλας: Το νοσοκομείο που στηρίζουν οι εφοπλιστές!

Health Newsroom

Η χρηματοδότηση προέρχεται ως επί το πλείστον από δωρεές επιφανών συμπολιτών μας που στηρίζουν διαχρονικά το νοσοκομείο μας. Ενδεικτικά αναφέρω τις οικογένειες Αθ. Μαρτίνου, Κων/νου Μαρτίνου, αλλά και τον Σύλλογο Φίλων του Ασκληπιείου Βούλας, το C. Lemos Foundation κ.ά., δωρεές ύψους 20 εκατομμυρίων περίπου.

Για την αναγέννηση του Νοσοκομείου «Ασκληπιείο Βούλας» και μάλιστα εν μέσω πανδημίας μάς μιλά ο πρόεδρος του Δ.Σ. και διοικητής του νοσοκομείου Ανδρέας Πλεμμένος, εξηγώντας μας πως το «Ασκληπιείο» μπαίνει δυναμικά στη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, ακολουθώντας την εποχή των νέων τεχνολογιών και των εξελίξεων και με γνώμονα την καλύτερη προσφορά υπηρεσιών υγείας στον ασθενή.

– Πρόσφατα ο υπουργός Υγείας μίλησε για μία ουσιαστική «αναγέννηση» του νοσοκομείου στο οποίο είστε διοικητής. Θα θέλατε να μας εξηγήσετε τι αλλαγές έχουν συντελεστεί ακριβώς και σε ποιους τομείς;

Πράγματι, το νοσοκομείο μας βρίσκεται σε φάση ριζικής «αναγέννησης», καθότι οι κτιριακές υποδομές, διάσπαρτες οι περισσότερες, ασύνδετες μεταξύ τους, έχουν κατασκευαστεί σταδιακά στη διάρκεια 150 περίπου χρόνων, ενώ πολλές από αυτές έχουν ξεπεράσει σε ηλικία τα 100 έτη. Αναπτύσσονται, δε, σε μία σημαντική έκταση που απλώνεται από την παραλιακή λεωφόρο Σουνίου σε βάθος περίπου 700 μέτρων.

Τα διάφορα τμήματα στεγάζονται σε επιμέρους πτέρυγες μέσα στην έκταση του νοσοκομείου μας. Γίνεται επομένως προσπάθεια πολλά εκ των νοσηλευτικών και διαγνωστικών τμημάτων να συγκεντρωθούν στο κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου, ώστε να προσφέρονται άρτιες υπηρεσίες και να εξυπηρετούνται οι ασθενείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό, του εκσυγχρονισμού των παρεχομένων υπηρεσιών, δημιουργούνται διαρκώς ανάγκες τόσο υποδομής και εξοπλισμού, όσο και επέκτασης των υφιστάμενων τμημάτων.

Συγκεκριμένα, ήδη ολοκληρώθηκε μέσα στο 1o τρίμηνο του 2020 η ανακατασκευή του Γ’ και του Δ’ ορόφου του κεντρικού κτιρίου, δυναμικότητας 28 κλινών έκαστος, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.

Ξεκίνησε επίσης με γοργούς ρυθμούς η κατασκευή του νέου κτιρίου για τη στέγαση των ΤΕΠ, της Ουρολογικής Κλινικής και των Εργαστηρίων, καθώς και η ανακατασκευή/εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου κτιρίου ΤΕΠ, του Τμήματος Απεικονίσεων και της Μονάδας Αιμοδοσίας.

Το Τμήμα των Επειγόντων (ΤΕΠ) εξυπηρετεί έναν πολύ μεγάλο όγκο περιστατικών, καθώς το νοσοκομείο μας εφημερεύει καθημερινά για ορθοπαιδικά περιστατικά και στις γενικές εφημερίες καλύπτει σχεδόν όλες τις ειδικότητες (Παθολογικά, Χειρουργικά, Καρδιολογικά, Ψυχιατρικά, Παιδιατρικά κ.λπ.).

Η ανακατασκευή και ο εκσυγχρονισμός των ΤΕΠ και του Τμήματος Απεικονίσεων κρίθηκε ως έργο άμεσης προτεραιότητας, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Υγείας, τόσο για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και για την κάλυψη της υψηλής ζήτησης των υπηρεσιών αυτών από όλο και περισσότερους πολίτες που χρησιμοποιούν, πλέον, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Προβλέπει επίσης τη δημιουργία νέων τμημάτων που θα πλαισιώσουν τα ΤΕΠ, όπως Εξεταστήριο Υπόπτων Περιστατικών, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για παιδιά, Αίθουσα Μικροεπεμβάσεων, Βραχεία Νοσηλεία κ.λπ.

Προγραμματίζεται επίσης σε σύντομο χρονικό διάστημα η κατασκευή νέου σύγχρονου κτιρίου παροχής υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, που προβλέπει τη δημιουργία μιας 4ώροφης πτέρυγας 5.800 τ.μ.,συνολικής δυναμικότητας 115 κλινών, για μεταστέγαση 6 νοσηλευτικών τμημάτων.

Οι σύγχρονες προδιαγραφές των κτιρίων περίθαλψης απαιτούν, για πολλούς λόγους, την απόλυτη σύνδεση όλων των νοσηλευτικών τμημάτων με τις υποστηρικτικές υποδομές, αφού αυτό, πέραν της μεγάλης σημασίας που έχει για την οργάνωση της κάθε μορφής θεραπείας των ασθενών, έχει εξίσου μεγάλη σημασία για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του νοσοκομείου, όσο και για τη βέλτιστη διαχείριση και τον έλεγχο των υλικών που απαιτούνται για τη λειτουργία του.

Όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, υπάρχει σε εξέλιξη πρόγραμμα αγοράς των πλέον σύγχρονων μηχανημάτων σε όλους τους τομείς μέσω δωρεών, αλλά και από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου.

Μια άλλη σημαντική παρέμβαση είναι ο σχεδιασμός του νέου μηχανογραφικού συστήματος του νοσοκομείου μας, με απώτερο σκοπό τη μετάβαση σε βάθος τριετίας σε αυτό που ονομάζουμε «έξυπνο νοσοκομείο», με αξιοποίηση και εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στη διαχείριση της διαδρομής του ασθενούς.

– Το νοσοκομείο εξυπηρετεί τα νότια προάστια. Για τι ύψος επισκεπτών μιλάμε σε ετήσια βάση;

Το Γενικό Νοσοκομείο «Ασκληπιείο Βούλας» είναι το περιφερειακό νοσοκομείο που εξυπηρετεί τη Νοτιοανατολική Αττική, από τη Γλυφάδα μέχρι το Λαύριο, το Μαρκόπουλο και τις νότιες και ανατολικές ακτές του νομού, έναν πληθυσμό περίπου 1.500.000 κατοίκων και πλέον και ο οποίος με την υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης του Ελληνικού προβλέπεται να αυξηθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σπουδαιότητα του στο άμεσο μέλλον. Σε ετήσια βάση στο νοσοκομείο οι εξετασθέντες στα ΤΕΙ και στα ΤΕΠ ανέρχονται σε περίπου 150.000, ενώ οι νοσηλευθέντες στον αριθμό των 20.000 περίπου ετησίως.

– Εν μέσω πανδημίας πώς αντιμετωπίσατε τις προκλήσεις που δημιουργήθηκαν δεδομένου ότι είχαμε να κάνουμε με έναν άγνωστο εχθρό και το ΕΣΥ είχε και κάποιες ελλείψεις;

Σίγουρα μέσα στη χρονιά που διανύουμε το νοσοκομείο μας είχε να αντιμετωπίσει, πέρα από τα συνήθη προβλήματα, και ένα πρωτόγνωρο γεγονός, αυτό της πανδημίας. Από την πρώτη στιγμή εκπονήσαμε ένα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της, που περιλάμβανε όλες τις παρεμβάσεις που απαιτούνταν για την καλύτερη προετοιμασία τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υποδομές.

Στην πρώτη φάση κατ’ αρχάς αυστηροποιήθηκε ο έλεγχος στην πύλη εισόδου, που έγινε μία από δύο, και ενεργοποιήθηκε χώρος διαλογής στην είσοδο με στελέχωση από γιατρούς και νοσηλευτές.

Δημιουργήθηκε και εξοπλίστηκε σε χρόνο-ρεκόρ ειδικός χώρος εξέτασης ύποπτων περιστατικών σε σημείο εκτός του ΤΕΠ, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.

Προχωρήσαμε σε προσλήψεις με τη συνδρομή του υπουργείου Υγείας 32 επικουρικών γιατρών και 70 νοσηλευτών για να αντιμετωπίσουμε τις ελλείψεις που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια αλλά και τις νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία.

Επίσης, προμηθευτήκαμε άμεσα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, ΜΑΠ, ούτως ώστε να μην αντιμετωπίσουμε ελλείψεις στην προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Εξοπλίσαμε τη ΜΕΘ, που διατέθηκε εξ ολοκλήρου στη νοσηλεία ασθενών COVID-19, με σύγχρονα μηχανήματα, όπως βιντεολαρρυγγοσκόπια και συσκευή απολύμανσης με ακτίνες UVC, και καταφέραμε στην πρώτη φάση να μην έχουμε κρούσματα στην ιατρική κοινότητα.

Στη δεύτερη φάση της πανδημίας δημιουργήσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε κτίριο εκτός του κεντρικού, τμήμα νοσηλείας ασθενών COVID-19, δυναμικότητας 24 κλινών, ένα εγχείρημα που περιελάμβανε τη μετακίνηση τριών κλινικών σε άλλους χώρους για να ολοκληρωθεί. Επίσης, δημιουργήσαμε και χώρο νοσηλείας για παιδιατρικά περιστατικά COVID-19. Συγχρόνως ολοκληρώνουμε τώρα νέο μεγαλύτερο χώρο εξέτασης ύποπτων περιστατικών, που θα περιλαμβάνει και 15 κλίνες νοσηλείας περιστατικών ύποπτων για COVID-19. Εν όψει της νέας επιδείνωσης της πανδημίας, οι κλίνες αυτές θα προστεθούν, αν χρειασθεί, στις κλίνες νοσηλείας COVID-19, ενώ υπάρχει και σχεδιασμός για επιπλέον αύξηση.

Ακόμα προμηθευόμαστε ποσότητα Rapid Tests και είμαστε στη διαδικασία προμήθειας 2 μηχανημάτων PCR για να πραγματοποιούμε τεστ κορωνοϊού εντός του νοσοκομείου μας.

– Ποια είναι η δυναμική του νοσοκομείου σε προσωπικό, κλίνες και ΜΕΘ;

Το νοσοκομείο μας απασχολεί ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό άνω των 1.000 ατόμων και έχει δυναμικότητα 401 κλινών, ενώ στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας υπάρχουν 12 κλίνες. Το νοσοκομείο διαθέτει 6 Ορθοπαιδικά Τμήματα, Καρδιολογική Κλινική πλήρως εξοπλισμένη, Ουρολογική Κλινική με σύγχρονο μηχάνημα λιθοτριψίας, Ρευματολογική Κλινική, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και Οδοντιατρικό Τμήμα ΑμεΑ κ.ά.

Για την πλήρη μετεξέλιξη του νοσοκομείου μας σε Γενικό Νοσοκομείο, οι ελλείψεις, που είναι σημαντικές για να επιτευχθεί αυτό, επικεντρώνονται στην απουσία Πνευμονολογικής Κλινικής, ειδικά σήμερα λόγω κορωνοϊού, όπως και ειδικοτήτων απαραίτητων για τον όγκο των ατυχημάτων που αντιμετωπίζει, όπως Θωρακοχειρουργικής, Αγγειοχειρουργικής, Γυναικολογικής κ.ά.

Επίσης, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε αύξηση των κλινών ΜΕΘ που διαθέτουμε γιατί αυτή τη στιγμή η διάθεση όλων των κλινών ΜΕΘ στη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό δημιουργεί ανυπέρβλητες δυσκολίες στην αποτελεσματική εξυπηρέτηση όλων των περιστατικών που αντιμετωπίζουμε. Δυστυχώς δεν περιληφθήκαμε στο τρέχον πρόγραμμα νέων ΜΕΘ του ΙΣΝ, παρότι καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση. Ευελπιστούμε ότι σε πρώτη ευκαιρία θα έχουμε τη δυνατότητα να το καταφέρουμε μέσω κάποιας νέας δωρεάς.

Επίσης, σημαντική είναι και η προσπάθεια απόκτησης Μαγνητικού Τομογράφου, που δυστυχώς δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο μας και είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας, καθότι προβλέπεται στο νέο κτίριο των ΤΕΠ η κατασκευή ειδικού χώρου για την ασφαλή λειτουργία του.

Είναι πεποίθησή μου ότι με τις εκτεταμένες κτιριακές παρεμβάσεις, την απόκτηση σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και την ενίσχυση του προσωπικού με τη συνεργασία και τη συμπαράσταση του υπουργού και του υπουργείου Υγείας και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, το «Ασκληπιείο Βούλας» τα επόμενα χρόνια θα είναι ένα σύγχρονο νοσοκομείο, αναβαθμίζοντας έτσι σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες δημόσιας υγείας στην περιοχή μας. Η σιγουριά μου αυτή ενισχύεται και από την άριστη συνεργασία, άοκνη προσπάθεια και ενεργό συμμετοχή όλων των εργαζομένων μας προς αυτόν τον σκοπό.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΔΩΡΕΕΣ

1. ΜΕΘ Καρδιοπαθών
Δωρεά Αθ. Μαρτίνου €600.000

2. Καρδιολογική Κλινική ανακαίνιση
Δωρεά Ντ. Μαρτίνου €300.000

3. Ηχοκαρδιογραφικό Εργαστήριο 2 3DEcho
Δωρεά Ντ. Μαρτίνου €400.000

4. Αιμοδυναμικό Εργαστήριο
Δωρεά C. Lemos €1.200.000

5. Εξοπλισμός Κλινικής
Δωρεά Α. Αγγελικούση €250.000

6. Κατασκευή Αντιϋπερτασικού Ιατρείου
Talal Zein €100.000

7. Ανακαίνιση και εξοπλισμός 2ου ορόφου
Δωρεά Λ. Κολλάκη €200.000

8. Εξοπλισμός Κλινικής και εργαστηρίων
Δωρεά Αθ. Μαρτίνου €100.000

9. Αγορά μηχανήματος δοκιμασίας κόπωσης
M. Tsakos Foundation €20.000

10. Αγορά εξοπλισμού τμήματος
Δωρεά Σταματίου €50.000

11. Αναβάθμιση Στεφανιογράφου
C. Lemos Foundation €250.000

12. Ανακατασκευή της ΜΕΘ, Κεντρικού Κτιρίου
Δωρεά Ντ. Μαρτίνου €4.000.000

13. Δημιουργία Νέων ΤΕΠ και Ουρολογικού
Δωρεά Αθ. Μαρτίνου €4.000.000

14. Νέος Αξονικός και Ακτινολογικό
Δωρεά Αθ. Μαρτίνου €200.000

15. Ανακαίνιση και εξοπλισμός τεχνητού νεφρού
Δωρεά Αθ. Μαρτίνου €100.000

16. Ψηφιακός Μαστογράφος
Δωρεά Αθ. Μαρτίνου €80.000

17. Νέο Κτίριο 120 κλινών
Δωρεά Ντ. Μαρτίνου €6.600.000

18. Μηχάνημα Αποστείρωσης ΜΕΘ
Talal Zein €100.000

19. Ανακαίνιση και εξοπλισμός 3ου ορόφου
Δωρεά Ντ. Μαρτίνου €800.000

20. Ανακαίνιση και εξοπλισμός 4ου ορόφου
Δωρεά ΙΣΝ €800.000

 

Από το περιοδικό Ασφαλιστικό ΝΑΙ, τεύχος 187, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2020

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: