*Του Γιάννη Χρύσου
Κλινικού διαιτολόγου-διατροφολόγου
Παιδιατρικό Τμήμα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
(http://www.giannischrysou.gr),
Βρισκόμαστε στην περίοδο της νηστείας, την περίοδο της κάθαρσης ψυχής και σώματος και ενδυνάμωσης της θέλησης. Η φετινή όμως νηστεία συμπίπτει με την πανδημία και μία περίοδο παρατεταμένου εγκλεισμού, με αποτέλεσμα η ψυχολογική και οργανική επιβάρυνση να έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στους περισσότερους από εμάς. Διαβάζουμε έρευνες που αναφέρουν ότι ένας μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας παρουσιάζει έντονο άγχος για μία σειρά θεμάτων, με κορυφαίο αυτό της υγείας. Παράλληλα, παρατηρείται αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, με συνεχές τσιμπολόγημα, αύξηση της κατανάλωσης έτοιμων γευμάτων, αυξημένη πρόσληψη λίπους και τελικά, αύξηση του σωματικού βάρους. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο όπου παρατηρούμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η καλή διατροφή και η ρύθμιση του βάρους, στην προάσπιση της υγείας μας .
Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις τροφές που επιλέγουμε να καταναλώνουμε, ειδικά την περίοδο της νηστείας, όπου η κατανάλωση των ζωικών προϊόντων είναι μειωμένη. Πρέπει να εστιάζουμε σε μία ισορροπημένη διατροφή που, καθημερινά, να περιέχει τρόφιμα με πλούσια διατροφική αξία, τα λεγόμενα superfoods. Και τι καλύτερο από το παραδοσιακό ελληνικό superfood, το ταχίνι!
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, η Καθαρά Δευτέρα ήταν η ημέρα που σηματοδοτούσε την έναρξη της περιόδου κατανάλωσης ταχινιού, ως μέρος της διατροφής της Σαρακοστής. Αν και παραδοσιακό τρόφιμο, η κατανάλωσή του είχε περιοριστεί κυρίως κατά την περίοδο της νηστείας, αποτελώντας πηγή θρέψης για το διάστημα αυτό. Μετά, όμως, από πολλές νέες μελέτες και συνεχή ενημέρωση για τη θρεπτική σύστασή του και το ρόλο του στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, το ταχίνι κατάφερε να αποκτήσει θέση στην καθημερινή μας διατροφή, όλο τον χρόνο.
Στις μέρες μας, το ταχίνι καταναλώνεται από ολόκληρη την οικογένεια, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, προσφέροντας ποικιλία θρεπτικών συστατικών όπως υψηλά ποσά πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, υγιεινών λιπαρών, αντιοξειδωτικών συστατικών, φυτικών ινών, βιταμινών του συμπλέγματος Β και ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Χάρη σε αυτά, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος, στην προστασία της καρδιάς και των αγγείων, στην πρόληψη και αντιμετώπιση ψυχολογικών μεταπτώσεων αλλά και μυοσκελετικών προβλημάτων, όπως των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας γονάτου.
Κι όλα αυτά προκύπτουν από το γεγονός ότι το ταχίνι είναι αλεσμένο σουσάμι, και διατηρεί αναλλοίωτα όλα τα θρεπτικά συστατικά του πολύτιμου αυτού σπόρου. Μπορεί να καταναλωθεί σε όλα τα γεύματα της ημέρας, ως μέρος συνταγών ή ως μέσο επάλειψης. Συνδυάζεται ιδανικά με λίγο μέλι, ενώ κυκλοφορεί στην αγορά σε αρκετές ακόμα γεύσεις, προσφέροντας έτσι μία ποικιλία απολαυστικών επιλογών για μικρούς και μεγάλους.
*ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Γιάννης Χρύσου είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με σπουδές στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει εργαστεί στο Ενδοκρινολογικό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού για 4 έτη, ως υπεύθυνος του τμήματος Παχυσαρκίας και ειδικός Διαιτολόγος του Διαβητολογικού Ιατρείου. Στη συνέχεια, από το 2011 εκτελεί καθήκοντα Διαιτολόγου στο τμήμα διατροφής και αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας, αρχικά στην Ευρωκλινική Παίδων και από το 2016 στο Παιδιατρικό Τμήμα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, στο Μαρούσι.
Παράλληλα διατηρεί το προσωπικό Διαιτολογικό Γραφείο, στο Μαρούσι από το 2001.
Στην προσπάθεια του για τη συνεχή ενημέρωση των ανθρώπων με ανάγκη και ενδιαφέρον για την διατροφή τους, καλύπτει διατροφικές «στήλες» διάφορων τηλεοπτικών εκπομπών από το 2005. Επιπλέον, αρθρογραφεί συστηματικά σε περιοδικά υγείας και ομορφιάς.
Έχει εκτελέσει καθήκοντα Γενικού Γραμματέα του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων για 7 έτη, από το 2000 και το 2009 αποτέλεσε ιδρυτικό στέλεχος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, ενός φορέα με εξαιρετικό έργο στην ενημέρωση των καταναλωτών και κυρίως των παιδιών για την υγιεινή διατροφή.
Η εμπειρία του στην διατροφική εκπαίδευση ατόμων που είτε πάσχουν από το αυξημένο βάρος ή κάποιο παθολογικό πρόβλημα, είτε ασκούνται συστηματικά είναι μεγάλη, δίνοντας ανέκαθεν βάρος στην διαφορετικότητα των ανθρώπων και την εξατομίκευση της οδηγίας διατροφής και άσκησης.
Η παρακολούθηση ανθρώπων, οι οποίοι μέσω των οδηγιών διατροφής, άσκησης και βελτίωσης του τρόπου ζωής, καταφέρνουν πραγματικά να «μεταμορφώνονται», εσωτερικά και εξωτερικά, είναι εκείνη που του δίνει την δύναμη να συνεχίζει να εξελίσσεται στον τομέα της διατροφής και της άσκησης, θέτοντας διαρκώς τους επόμενους στόχους του.