ΜΕΝΟΥ
Γιατί τα string μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες;

Γιατί τα string μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες;

Health Newsroom

Αν αντιμετωπίζετε διάφορα μυοσκελετικά ή και γυναικολογικά προβλήματα που δεν βρίσκετε την αιτία τους, θα πρέπει να ψάξετε στο σώμα σας και ιδιαιτέρα να κοιτάξετε στον καθρέφτη σας. 

«Αν φοράτε string κιλοτάκι, τότε πολύ πιθανόν έχετε  βρει την αιτία του προβλήματος σας. Αυτό το trendy αξεσουάρ όλων των σύγχρονων κοριτσιών και γυναικών προκαλεί έναν ιδιότυπο μηχανισμό τραυματισμού στο σώμα με πολλές παρενέργειες», επισημαίνει ο φυσικοθεραπευτής και θεραπευτής Bowtech Τάσος Τερζόπουλος σε συνέντευξη του στο NEXTDEAL.
 
•    Κύριε Τερζόπουλε πως προκαλείται η βλάβη στην υγεία των γυναικών;

Υπάρχουν δυο διαφορετικοί μηχανισμοί, που ενεργοποιούνται από την παρατεταμένη χρήση των εσωρούχων string. Ο ένας αφορά αυτόν που προκαλεί τα γυναικολογικά προβλήματα και ο άλλος αυτόν που προκαλεί τα μυοσκελετικά και άλλα. Στην πρώτη περίπτωση, οι έρευνες έδειξαν ότι το στενό string κατά τη χρήση του τρίβεται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, με αποτέλεσμα να μην προστατεύει και να τραυματίζει την περιγεννητική περιοχή -αφού λόγω του μικρού σχήματος ουσιαστικά δεν την καλύπτει- και να δημιουργεί εστίες μόλυνσης που συντελούν στην ανάπτυξη διαφόρων μικροβίων και λοιμώξεων, όπως οι μύκητες, η τριχομονάδα και άλλα.

Στην περίπτωση των μυοσκελετικών προβλημάτων, ο μηχανισμός που προκαλεί τις βλάβες αφορά την τριβή της λωρίδας υφάσματος του string στον κόκκυγα. Έτσι, ο κόκκυγας  τραυματίζεται από την τριβή της στενής λωρίδας πάνω του και στην προσπάθεια του να προστατευθεί στρίβει προς τα μέσα σαν κοχλίας με αποτέλεσμα την παραμόρφωση του ή στρίβει προς τα δεξιά ή αριστερά πιέζοντάς τον σαν την μύτη μιας βελόνας μέσα στους γλουτιαίους μύες, δημιουργώντας ανισορροπία στην περιοχή. Ο κόκκυγας διαθέτει πολλές νευρικές απολήξεις, οι οποίες δέχονται συνεχώς ερεθίσματα από την τριβή του στενού υφάσματος στην περιοχή, με αποτέλεσμα να υπερφορτώνεται το δίκτυο του νευρικού συστήματος και να προκαλεί πόνους και εντάσεις όχι μόνο στην περιοχή του κόκκυγα, αλλά και σε πολλά άλλα σημεία του σώματος που επηρεάζονται έντονα από το νευρικό σύστημα, όπως το κεφάλι.

•    Υπάρχουν σχετικές επιστημονικές έρευνες που στηρίζουν το γεγονός αυτό;

Έχουν γίνει έρευνες από Αυστραλούς και Αμερικανούς επιστήμονες, στις οποίες παρατηρήθηκε ότι γυναίκες που φορούσαν string κιλοτάκι αρκετές ώρες την ημέρα και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, παρουσίαζαν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις της περιοχής των γεννητικών οργάνων, ενώ σε άλλες γυναίκες παρατηρήθηκε ότι παρουσίαζαν πόνους στην περιοχή του κόκκυγα, πόνους στη μέση και την πλάτη, ακόμη και ενοχλήσεις στον αυχένα, πονοκεφάλους και ημικρανίες. Nα σημειωθεί ότι, τα συμπτώματα εμφανίζονταν ακόμα και σε κορίτσια εφηβικής ηλικίας 14-16 ετών. Τα συμπτώματα ήταν πιο τακτικά και πιο έντονα στις γυναίκες που είχαν κάνει μακροχρόνια χρήση του string.
 
•    Υπάρχει θεραπευτική αντιμετώπιση;

Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι στις γυναίκες που δεν είχαν κάνει μακροχρόνια χρήση, οι λοιμώξεις και τα συμπτώματα στο σώμα τους υποχωρούσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη διακοπή της χρήσης του, ενώ σε αυτές που έκαναν μακροχρόνια χρήση τα μυοσκελετικά προβλήματα παρέμεναν και μετά τη διακοπή της χρήσης του, αφού οι βλάβες είχαν γίνει μόνιμες. Κάποιες μάλιστα, χρειάστηκε να κάνουν μικροεπεμβάσεις, αφού είχαν παρουσιάσει κύστη κόκκυγος ή συρίγγιο. 
Αν κάποιες γυναίκες έχουν τους παραπάνω πόνους ή συμπτώματα που δεν υποχωρούν, τότε πρέπει να απευθυνθούν στο φυσικοθεραπευτή τους, ο οποίος θα τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα. Μια θεραπευτική μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων -ακόμη και να αντιστρέψει το μηχανισμό της βλάβης- είναι η μέθοδος Bowtech. Η μέθοδος αυτή έχει έρθει μόλις πριν λίγα χρόνια από την Αυστραλία και αποτελείται από μια σειρά ήπιων κινήσεων πάνω στο σώμα μεταξύ των οποίων μεσολαβούν διαλείμματα λίγων λεπτών.  Είναι μια μέθοδος που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα, επαναφέροντας στο σώμα την αρμονία και την ισορροπία που έχει διαταραχθεί.

•    Πώς θα καταλάβουν κάποιες γυναίκες ότι μπορεί να κινδυνεύουν;

Να ανοίξουν τη γκαρνταρόμπα τους και να κοιτάξουν αν κατακλύζεται από string κιλοτάκια. Αν ναι, τότε είναι υποψήφιες για να αποκτήσουν τα παραπάνω προβλήματα. Αν ήδη έχουν κάποια από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν, τότε πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν τα μέτρα τους.

•    Παρόλα αυτά κάποιες γυναίκες για διάφορους λόγους θέλουν να συνεχίσουν να φορούν string. Ποια είναι τα μέτρα προστασίας που συστήνετε;

Για εκείνες που θέλουν να συνεχίσουν να φορούν string συστήνονται τα εξής:

  • Να προτιμούν string από βαμβακερά υφάσματα και όχι συνθετικά.
  • Να μειώσουν τις ώρες και τις ημέρες της εβδομάδας που τα χρησιμοποιούν, καθώς και να το περιορίσουν σε κάποιες περιπτώσεις που η ενδυματολογία τους το απαιτεί -στενό ή διαφανές ρούχο- ή κάποια ειδική περίσταση, όπως δεξίωση, κάποια έξοδο για γεύμα ή νυχτερινή έξοδο.
  • Να μη χρησιμοποιούν string καθημερινά στην εργασία, ιδιαιτέρα αν δουλεύουν πολλές ώρες καθιστές, διότι αυξάνει  την πιθανότητα να τραυματίσουν τον κόκκυγα.
  • Να μην κοιμούνται με το string. Στη διάρκεια του ύπνου, το σώμα μας περιστρέφεται πολλές φορές με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να τραυματιστεί η περιοχή όσο και την ημέρα. Μπορεί ακόμα και να μειώσει την ποιότητα του ύπνου.
  • Να αποφεύγουν τη χρήση του σε περιπτώσεις έντονης δραστηριότητας, όπως το γυμναστήριο. Μπορεί να τις ικανοποιεί το αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά αυξάνεται πολύ η τριβή και η πίεση στην περιοχή.
  • Αν ήδη εμφανίζουν συμπτώματα που θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από τη χρήση του string, τότε να διακόψουν για ένα χρονικό διάστημα τη χρήση του.
  • Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, τότε να ζητήσουν όσο πιο γρήγορα μπορούν τη βοήθεια ενός φυσικοθεραπευτή για την αντιμετώπιση των πόνων τους, αποφεύγοντας να μονιμοποιηθούν οι βλάβες.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: