Περίπου 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατ’ οικον. περιορισμό σε περισσότερες από 50 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων AFP και ο αριθμός όλο και θα αυξάνεται. Ορισμένες χώρες έχουν επιβάλει υποχρεωτική καραντίνα, ενώ άλλες έχουν εκδώσει αυστηρές συστάσεις παραμονής στο σπίτι για την εξάλειψη της εξάπλωσης του ιού.
Ο κατ’ οικον περιορισμός σε τμήματα μόνο της Ινδίας κράτησε περίπου 700 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα. Τουλάχιστον 34 χώρες έχουν επίσης θεσπίσει υποχρεωτική την καραντίνα, που αντιστοιχεί περίπου σε 659 εκατομμύρια ανθρώπους. Η Γαλλία, η Ιταλία, η Αργεντινή, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη, το Ιράκ και η Ρουάντα έχουν επίσης αποφασίσει υποχρεωτικά τον κατ’ οικον. περιορισμό. Η Κολομβία επέβαλε υποχρεωτική απομόνωση την Τρίτη και η Νέα Ζηλανδία θα ακολουθήσει παρόμοια διαδικασία την Τετάρτη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δίνεται η δυνατότητα οι άνθρωποι να πάνε στη δουλειά τους, να αγοράσουν προϊόντα πρώτης ανάγκης ή να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus, σε δηλώσεις του τη Δευτέρα τόνισε πως “Ο ιός χρειάστηκε 67 ημέρες από τη στιγμή που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα για να μολύνει 100.000 ανθρώπους. Για να φτάσουμε από τα 100.000 κρούσματα στα 200.000 χρειάστηκαν 11 ημέρες, ενώ για να φτάσουμε τα 300.000 κρούσματα μόλις 4 ημέρες”. Ανέφερε επίσης ότι “Ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων κρουσμάτων θεωρείται ότι είναι ένα μέρος των πραγματικών, μιας και σε πολλές χώρες εξετάζονται οι πιο σοβαρές περιπτώσεις στις οποίες κινδυνεύει η υγεία του ασθενούς” και κατέληξε πως “Μπορούμε να αλλάξουμε τη τροχιά της πανδημίας”. Να προσθέσουμε ότι ήδη σε λιγότερο από 2 ημέρες από τις δηλώσεις του Tedros τα κρούσματα παγκοσμίως ξεπέρασαν πλέον τα 425.000.
Σε αυτό τον αγώνα δρόμου για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού υπάρχουν και αυτοί που κατηγορούν ανοικτά την Κίνα και τον επικεφαλής του ΠΟΥ για το μέγεθος που έχει πάρει η πανδημία. Συγκεκριμένα ο Lianchao Han αντιπρόεδρος της Citizen Power Initiatives for China, ενός οργανισμού που μάχεται για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στην Κίνα, με επιστολή του στην αμερικανική εφημερίδα Hill κατηγορεί τις αρχές της χώρας πως απέκρυψαν τα όσα συνέβησαν πραγματικά στην επαρχία Ουχάν όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός αλλά και πως ο Tedros έδειξε ανοχή και παρείχε κάλυψη σε όλο αυτό εξαιτίας της απόλυτης οικονομικής εξάρτησης της χώρας του της Αιθιοπίας από την Κίνα. Της επιστολής αυτής στην εφημερίδα που συνυπογράφεται και από τον Bradley A. Thayer, καθηγητή πολιτικών επιστημών, είχε προηγηθεί αίτημα από τον Lianchao Han προς τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με την προέλευση του ιού και να πιέσει την Κίνα για συνεργασία.
Ταυτόχρονα η Sunday Times της Μεγάλης Βρετανίας ανέφερε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι ανάγκασαν τους επιστήμονες να καταστρέψουν δείγματα του ιού και πως η κυβέρνηση τιμωρούσε τους γιατρούς που προειδοποίησαν για το αναδυόμενο ξέσπασμα. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Southampton, η οποία δημοσιεύτηκε στις 13 Μαρτίου. Σύμφωνα με αυτή οι νέες περιπτώσεις κορωναϊού θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 95% εάν η Κίνα είχε ανταποκριθεί μόλις τρεις εβδομάδες νωρίτερα. Οι ερευνητές στο αγγλικό πανεπιστήμιο, χρησιμοποιώντας τεχνολογία χαρτογράφησης για να συγκεντρώσουν δεδομένα σχετικά με την ανθρώπινη κυκλοφορία και την εμφάνιση ασθενειών, διαπίστωσαν ότι η μη φαρμακευτική απάντηση της Κίνας στην έκρηξη του COVID-19 στη χώρα ήταν πολύ αργή κατά τρεις εβδομάδες.
Η ανακοίνωση του ΠΟΥ στο twitter
Κοινό σημείο αναφοράς σε όσους κατηγορούν τον Tedros, είναι η ανακοίνωσή του ΠΟΥ στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter στις 14 Ιανουαρίου, ο οποίος έκανε λόγο για μη σαφείς ενδείξεις πως ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Στη χώρα μας αρκετοί επικριτές του λοιμωξιολόγου κ. Τσιόδρα έσπευσαν τις τελευταίες ημέρες να φέρουν στην επιφάνεια δηλώσεις του 3 μήνες πριν, περί μη μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, μη γνωρίζοντας φυσικά ότι είχε προηγηθεί ημέρες νωρίτερα η αντίστοιχη ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Τέλος, ο Tedros δεν είναι η πρώτη φορά που κατηγορείται για λάθος χειρισμούς. Σύμφωνα με τους The New York Times, υπάλληλοι του ΠΟΥ, τρία χρόνια πριν, είχαν καταγγείλει ότι αξιωματούχοι της Αιθιοπίας απέκρυπταν τα κρούσματα της χολέρας, ενώ ο Tedros απάντησε στην εφημερίδα πως πρόκειται για οξεία γαστρεντερίτιδα και χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς σαν εκστρατεία επιθέσεων από πολιτικούς αντιπάλους. Ήταν η περίοδος λίγο πριν την εκλογή του ως επικεφαλής του ΠΟΥ και οι κατηγορίες είχαν αφετηρία τον Lawrence O. Gostin, διευθυντή του O’Neill Institute for National and Global Health Law της Τζώρτζταουν και συμβούλου του βασικού αντιπάλου τότε του Tedros, του Dr. David Nabarro.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη απάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας , στις κατηγορίες περί ολιγωρίας και λανθασμένων χειρισμών
Χ. Παπανικολάου – MSc Health Care Management