ΜΕΝΟΥ
Δεν μπορώ να σταματήσω να τρώω!

Δεν μπορώ να σταματήσω να τρώω!

Health Newsroom

ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ

  • Είναι η εθιστική, υπερβολική κατανάλωση φαγητού
  • Το άτομο καταναλώνει ΕΚΤΟΣ ελέγχου τεράστιες ποσότητες τροφής σε σύντομο χρόνο ή καταναλώνει τροφή στη διάρκεια της μέρας πολύ συχνά (χωρίς να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις γεύσεις των τροφών) (δηλαδή δεν ελέγχει τι και πόσο τρώει)
  • Συχνά νιώθει θυμό, ανησυχία, άγχος, λύπη, τύψεις (ενοχές και δυσαρέσκεια). Συχνά τρώει μόνο του και ντρέπεται 

Αίτια

  • Προηγούμενες στερητικές δίαιτες
  • Άγχος
  • Ενδοοικογενειακά προβλήματα
  • Κατάθλιψη, ανία,

επιφέρουν αλλαγή ισορροπίας νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε επεισοδιακή υπερφαγία, που συνιστά βασική αιτία παχυσαρκίας (10-30% των παχύσαρκων).Πιο συχνά απαντάται σε γυναίκες 46-55 ετών. 

Χαρακτηριστικά

  • Επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας: κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού μέσα σε 2 ώρες.
  • Απώλεια ελέγχου φαγητού πχ το άτομο δεν μπορεί να σταματήσει να τρώει.
  • Τρώει πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως.
  • Τρώει μέχρι να νιώσει άβολα.
  • Τρώει μεγάλη ποσότητα φαγητού ακόμα κι όταν δεν πεινάει.
  • Σπάνια ζητείται βοήθεια από ειδικό.
  • Τρώει μόνο του, γιατί ντρέπεται για το πόσο τρώει.
  • Νιώθει ενοχές και άγχος.
  • Κατά μέσο όρο συμβαίνει 2 ημέρες την εβδομάδα για 6 μήνες ή και περισσότερο
  • Η επεισοδιακή υπερφαγία δε συμβαίνει αποκλειστικά κατά τη διάρκεια νευρικής ανορεξίας ή βουλιμίας.
  • Το φαγητό για πολλούς αποτελεί μέσο συναισθηματικής έκφρασης/εκφόρτισης. 

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Η υπερφαγία ως σύμπτωμα -όχι ως πάθηση-  έχει συσχετιστεί με παχυσαρκία, υπέρταση (λόγω υψηλής πρόσληψης άλατος), βουλιμία, σακχαρώδη διαβήτη (λόγω διαταραχής μεταβολισμού υδατ/κων), έμφραγμα, καρκίνο. 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

  • Οι προσπάθειες για απώλεια κιλών έχουν καλύτερο και πιο μόνιμο χαρακτήρα, όταν συνδυάζεται η κατάλληλη διατροφική υποστήριξη από διαιτολόγο μαζί με ψυχολογική υποστήριξη.
  • Δουλεύοντας τη «ρίζα», πχ τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και όχι μόνο τα παραπανίσια κιλά, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι θεαματικό. 

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

  • Ο ασθενής μαθαίνει τις συνέπειες της υπερφαγίας. 
  • Πιστεύει στον εαυτό του ότι μπορεί να αλλάξει συμπεριφορά μετά τη θεραπεία.
  • Αλλάζει τον τρόπο που σκέφτεται και νιώθει πχ επιδρομή στο ψυγείο.
  • Μειώνεται ο διαστρεβλωμένος τρόπος σκέψης (πχ από μικρός έτρωγα γλυκό μετά τα φαγητό).
  • Ο ασθενής ακολουθεί ένα φυσιολογικό πρόγραμμα φαγητού.
  • Μη λειτουργικές σκέψεις και συναισθήματα για το βάρος και το σώμα του αλλάζουν, με αποτέλεσμα μια ισορροπημένη συμπεριφορά ως προς το φαγητό. 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

  • Ο ασθενής εκπαιδεύεται στις βασικές διατροφικές συνήθειες για πιο υγιεινό φαγητό:
  • Να καταναλώνει περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
  • Να ελέγχει τις ετικέτες των τροφίμων.
  • Οφέλη άσκησης συνδυαστικά πχ σκάλα αντί ασανσέρ .
  • Τίθενται ρεαλιστικοί βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι ως προς το σωματικό βάρος.
  • Ο διαιτολόγος συστήνει εργαλεία αυτοπαρακολούθησης (διατροφικό ημερολόγιο: πού ,τι, πόσο και πότε τρώω, πώς νιώθω κλπ).
  • Εκπαίδευση σ’ ένα σωστό και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.
  • Σωστή μείωση σωματικού βάρους.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΒΑΡΟΥΣ

  • Προσπαθήστε η διατροφή σας να είναι ισορροπημένη και να διακρίνεται από ποικιλία. 
  • Οι μερίδες σας να είναι μικρές. Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα για το γεύμα σας και το δείπνο από αυτά που συνηθίζει να χρησιμοποιεί η υπόλοιπη οικογένεια. Να υπάρχει ποικιλία τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων. 
  • Το δείπνο σας να είναι πιο ελαφρύ από το γεύμα σας (π.χ. σαλάτα, γιαούρτι με 2% λιπαρά, φρούτο). 
  • Στα ενδιάμεσα των γευμάτων σας προτιμάτε να τρώτε ένα φρούτο αντί να πίνετε ή να τρώτε τρόφιμα που παχαίνουν (σοκολάτες, μπισκότα, καραμέλες). 
  • Να τρώτε αργά και να μασάτε καλά την τροφή σας. 
  • Να σηκώνεστε από το τραπέζι πριν ακόμη χορτάσετε. 
  • Να προτιμάτε να τρώτε τα φαγητά σας στεγνά, χωρίς σάλτσες και πολλά λάδια. 
  • Μην τρώτε τηγανητά (π.χ. τηγανητές πατάτες). 
  • Μην πίνετε αναψυκτικά και οινοπνευματώδη γιατί αντιπροσωπεύουν “άδειες θερμίδες”. 
  • Μην καταναλώνετε γλυκά. 
  • Πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό τη μέρα. 
  • Μην κάνετε αυστηρές δίαιτες (κάτω από χίλιες θερμίδες τη μέρα ), γιατί αντί να χάνετε λίπος, χάνετε μυϊκό ιστό και νερό, με αποτέλεσμα να ξαναπαίρνετε τα ίδια ή περισσότερα κιλά μετά το τέλος της δίαιτας. Και το κυριότερο, μία αυστηρή δίαιτα θα προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στην υγεία σας. 
  • Πηγαίνετε με λίστα στο σουπερμάρκετ.
  • Φροντίστε στο σπίτι σας να μην υπάρχουν παχυντικοί πειρασμοί (πατατάκια, γαριδάκια, μπισκότα). 
  • Προτιμάτε δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως. 
  • Μαγειρεύετε με σωστό τρόπο. Προτιμάτε ψητά και βραστά. Αποφύγετε τα τηγανιτά, τις σάλτσες και γενικά τα πολλά λιπαρά. Στα όσπρια βάλτε ελαιόλαδο στο τέλος.

Ποια είναι η Αγγελική Δουρδουνά

Η Αγγελική Δουρδουνά είναι ΠΕ Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, αναπλ. προϊστάμενη του τμήματος διατροφής του νοσοκομείου Θείας Πρόνοιας Η Παμμακάριστος.

Είναι απόφοιτος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου – Βαθμός 9,2-, ενώ παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων και έχει εκπονήσει εκπαιδευτικό σεμινάριο περί αρχών υγιεινής και διασφάλισης ποιότητας τροφίμων. 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: