ΜΕΝΟΥ
Διαιτητική θεραπεία στη νεφρική ανεπάρκεια - Περιορισμός Καλίου

Διαιτητική θεραπεία στη νεφρική ανεπάρκεια – Περιορισμός Καλίου

Health Newsroom

Οι στόχοι της διαιτητικής θεραπείας στη νεφρική ανεπάρκεια είναι αρχικά η διατήρηση μιας καλής διατροφικής κατάστασης, επιπλέον η αποτροπή ή ελαχιστοποίηση της ουραιμικής τοξικότητας και των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού και τέλος η καθυστέρηση του ρυθμού εξέλιξης της νόσου.

  • Η υπερκαλιαιμία είναι από τις σοβαρότερες ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Τρόφιμα που είναι πλούσια σε κάλιο είναι όλοι οι ξηροί καρποί, αρκετά φρούτα και λαχανικά (πχ φασόλια, καλαμπόκι, μανιτάρια, σπανάκι, πατάτες, μπανάνα, σύκα, χυμοί λαχανικών), η σοκολάτα, η σοκολάτα ρόφημα, ο καφές, το κέτσαπ, το αυγό, το γάλα και το γιαούρτι, αλλά και όλα τα κρέατα, τα ψάρια και τα προϊόντα τους. Tα λαχανικά θα πρέπει να κόβονται σε μικρά κομμάτια, να βράζονται (αλλάζοντας το πρώτο νερό), αντί να μαγειρεύονται στον ατμό, στην κατσαρόλα ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Τα φρούτα θα πρέπει πάντα να καταναλώνονται χωρίς την φλούδα και κατά προτίμηση σε μορφή κομπόστας, διαδικασίες που μπορούν να μειώσουν σημαντικά την περιεκτικότητά τους σε κάλιο.
  • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τα σκληρά, τα μαλακά και τα κρεμώδη τυριά, το γάλα και το αυγό. Επίσης πλούσια σε φώσφορο είναι τα εντόσθια (συκώτι, νεφροί), το μοσχάρι, το σκουμπρί, οι σαρδέλες, ο σολομός, η πέστροφα, οι καραβίδες, όλοι οι ξηροί καρποί, η σοκολάτα ρόφημα και το κακάο καθώς και τα σκουρόχρωμα αναψυκτικά.
  • Στο νάτριο επίσης απαιτείται περιορισμός, καθώς και στα προσλαμβανόμενα υγρά, λόγω αδυναμίας απέκκρισής τους από τους νεφρούς.Τρόφιμα πλούσια σε αλάτι είναι τα τυριά, το ψωμί, τα κράκερ, οι ξηροί καρποί, καθώς και ότι βρίσκεται συσκευασμένο μέσα σε μια κονσέρβα. Το αλάτι στο φαγητό μπορεί να αντικατασταθεί με διάφορα καρυκεύματα και μυρωδικά, που θα δώσουν γεύση στο φαγητό χωρίς να το ‘φορτώνουν’ με περιττό νάτριο.
  • Τέλος, όσον αφορά την πρόσληψη υγρών, ο όγκος των ούρων είναι ένας καλός οδηγός. Η ημερήσια πρόσληψη των υγρών πρέπει να ισούται με τον όγκο των αποβαλλόμενων ούρων συν περίπου 500ml για να αναπληρωθούν οι άδηλες απώλειες, αν και η πρόσληψη υγρών θα πρέπει να ρυθμίζεται ανάλογα με το στάδιο της πάθησης. Αν η πρόσληψη υγρών δεν ικανοποιεί τον ασθενή, μπορεί να μασήσει μια τσίχλα ή μια καραμέλα ή να καταναλώσει παγωμένα υγρά, τρικ που θα τον βοηθήσουν να καταπολεμήσει τη δίψα του.



Κατηγορίες λαχανικών και φρούτων ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε κάλιο.

ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΚΑΛΙΟ 
ΦΑΣΟΛΙΑ ΠΡΑΣΙΝΑ, ΛΑΧΑΝΟ ΩΜΟ, ΣΕΣΚΟΥΛΑ, ΑΓΓΟΥΡΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΦΛΟΥΔΑ, ΑΝΤΙΔΙΑ, ΜΑΡΟΥΛΙ, ΠΙΠΕΡΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΛΥΚΙΑ, ΚΑΣΤΑΝΑ ΣΕ ΝΕΡΟ, ΚΑΡΔΑΜΟ, ΠΟΛΤΟΣ ΜΗΛΟΥ, ΧΥΜΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑ, ΧΥΜΟΣ ΣΤΑΦΥΛΙ, ΡΟΔΑΚΙΝΟ ΝΕΚΤΑΡ, ΑΧΛΑΔΙ ΝΕΚΤΑΡ, ΑΧΛΑΔΙ ΚΟΝΣΕΡΒΑ, ΛΕΜΟΝΙ (1/2)

ΜΕΤΡΙΑΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΚΑΛΙΟ 
ΑΓΚΙΝΑΡΑ, ΜΠΡΟΚΟΛΟ, ΛΑΧΑΝΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ, ΚΑΡΟΤΟ ΩΜΟ, ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ, ΣΕΛΕΡΥ ΩΜΟ, ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ (1/2 ΣΤΕΛΕΧΟΣ), ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ, ΛΑΧΑΝΙΔΕΣ, ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ, ΑΡΑΚΑΣ (ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΣΕ ΦΩΣΦΟΡΟ), ΡΑΠΑΝΑΚΙΑ, ΜΠΙΖΕΛΙΑ (ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΦΩΣΦΟΡΟ), ΣΠΑΝΑΚΙ, ΓΟΓΓΥΛΙΑ , ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΦΡΕΣΚΑ, ΩΜΑ Η ΚΟΝΣΕΡΒΑ (ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΦΩΣΦΟΡΟ)

ΥΨΗΛΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΚΑΛΙΟ 
ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ (5 ΒΛΑΣΤΟΙ), ΑΒΟΚΑΝΤΟ (1/4), ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ (ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΦΩΣΦΟΡΟ), ΛΑΧΑΝΑΚΙΑ ΒΡΥΞΕΛΩΝ, ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΦΡΕΣΚΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ,ΜΠΑΜΙΕΣ ,ΠΙΠΕΡΙΑ ΚΑΥΤΕΡΗ, ΠΑΤΑΤΑ ΒΡΑΣΤΗ/ ΨΗΤΗ, ΠΟΥΡΕ Ή ΤΣΙΠΣ, ΚΟΛΟΚΥΘΑ, ΤΟΜΑΤΑ, ΤΟΜΑΤΟΧΥΜΟΣ Ή ΠΕΛΤΕΣ, ΧΥΜΟΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ, ΣΕΣΚΟΥΛΑ, ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ, ΣΠΑΝΑΚΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ


Ποια είναι η Αγγελική Δουρδουνά

Η Αγγελική Δουρδουνά είναι ΠΕ Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, αναπλ. προϊστάμενη του τμήματος διατροφής του νοσοκομείου Θείας Πρόνοιας Η Παμμακάριστος.

Είναι απόφοιτος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου – Βαθμός 9,2-, ενώ παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων και έχει εκπονήσει εκπαιδευτικό σεμινάριο περί αρχών υγιεινής και διασφάλισης ποιότητας τροφίμων. 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: