Άμεση πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπευτικές δυνατότητες
Το ΜΗΤΕΡΑ, με ευθύνη για τη ζωή, θέτει τις βάσεις για την εξατομικευμένη θεραπεία ασθενών με νευροενδoκρινείς και σπάνιους όγκους, με τη σύναψη συνεργασίας της Ογκολογικής Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ και του Διευθυντή της Δρ. Ηλία Αθανασιάδη, με τον Prof Χρήστο Τουμπανάκη, Καθηγητή Γαστρεντερολογίας με εξειδίκευση στους Νευροενδοκρινείς Όγκους στο University College of London (UCL), και στη «Μονάδα Νευροενδοκρινών Όγκων» του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Royal Free Hospital, London.
Στόχος αυτής της νέας συνεργασίας είναι η παροχή ολοκληρωμένης ιατρικής φροντίδας μέσω της επιλογής και εφαρμογής της πλέον ενδεδειγμένης θεραπευτικής στρατηγικής αλλά και της πρόσβασης των ασθενών αυτών σε όλες τις διαθέσιμες διεθνώς θεραπείες.
Την διεπιστημονική ομάδα των νευροενδοκρινών όγκων, στελεχώνουν εξειδικευμένοι ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων του ΜΗΤΕΡΑ και του ΥΓΕΙΑ (παθολόγοι – ογκολόγοι, παθολογοανατόμοι, ακτινολόγοι, πυρηνικοί ιατροί, γαστρεντερολόγοι, ενδοκρινολόγοι, γενικοί χειρουργοί, ακτινοθεραπευτές – ογκολόγοι). Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο έχει το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του ΥΓΕΙΑ, που ξεχωρίζει για την πρωτοπορία του στο DOTA-TATE PET και στη θεραπευτική εφαρμογή του PRRT (Peptide Receptor Nucleotide Therapy). Έτσι το επίπεδο της συνεργασίας και η ποιότητα της φροντίδας των ασθενών, ενισχύονται από το υψηλό επίπεδο τεχνολογίας των νοσοκομείων ΥΓΕΙΑ και ΜΗΤΕΡΑ, που παρέχουν πρόσβαση σε νεότερες διαγνωστικές και θεραπευτικές δυνατότητες στους νευροενδοκρινείς όγκους.
Από αριστερά ο Prof Χρήστος Τουμπανάκης, Καθηγητής Γαστρεντερολογίας με εξειδίκευση στους Νευροενδοκρινείς Όγκους στο University College of London (UCL), και στη «Μονάδα Νευροενδοκρινών Όγκων» του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Royal Free Hospital, London και ο Δρ. Ηλίας Αθανασιάδης, Ογκολόγος – Παθολόγος, Διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ
Ο Διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ, Δρ. Ηλίας Ε. Αθανασιάδης, αναφορικά με τη νέα συνεργασία, επισημαίνει ότι «Οι νευροενδοκρινείς νεοπλασίες, παρότι θεωρούνται ακόμη σπάνιοι όγκοι, παρουσιάζουν αύξηση της επίπτωσής τους τα τελευταία χρόνια και η θεραπευτική τους αντιμετώπιση απαιτεί έγκαιρη διάγνωση, κλινική εμπειρία και την άμεση πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπευτικές δυνατότητες. Το υψηλό επιστημονικό επίπεδο και η αξιοπιστία της Ογκολογικής μας ομάδας, σε συνδυασμό με την συνεργασία με τις λοιπές ειδικότητες στο υψηλότερο επίπεδο δημιουργεί τη βάση για σύγχρονη εξειδικευμένη φροντίδα. Η υψηλή τεχνολογία αιχμής που χαρακτηρίζει τον Όμιλο HHG υποστηρίζει την ανάγκη για σύγχρονη διαγνωστική και θεραπευτική αντιμετώπιση. Τέλος, το αναγνωρισμένο διεθνώς επίπεδο της Μονάδας νευροενδοκρινών όγκων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Royal Free εγγυάται την υποστήριξη από μια κορυφαία επιστημονική και νοσοκομειακή ομάδα που αποτελεί πρωτοπορία στην εξέλιξη της θεραπείας στο πεδίο αυτό.»
Ο Καθηγητής της «Μονάδας Νευροενδοκρινών Όγκων» του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Royal Free London, Prof Χρήστος Τουμπανάκης, σημειώνει: «Οι Νευροενδοκρινείς Όγκοι αποτελούν σπάνια και πολύπλοκα νεοπλασματικά νοσήματα. Η έγκαιρη διάγνωση και η παραπομπή σε Εξειδικευμένες Μονάδες, αποτελούμενες από ειδικούς ιατρούς πολλαπλών ειδικοτήτων, αποτελούν το «κλειδί» για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας και τη σημαντική παράταση της επιβίωσης των ασθενών. Οι Μονάδες αυτές εγγυώνται την ταχεία και λεπτομερή αξιολόγηση των εξετάσεων των ασθενών και την παροχή εξατομικευμένης θεραπείας που στοχεύει στον έλεγχο των συμπτωμάτων και της εξέλιξης της νόσου, με παράλληλη διατήρηση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η Μονάδα μας και Διεπιστημονική Ομάδα Νευροενδοκρινών Όγκων στο Royal Free Hospital, London, αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο διεθνές κέντρο αναφοράς με εμπειρία 22 ετών στο χειρισμό περισσότερων από 3.000 ασθενών και πρόσβαση σε όλες τις διαθέσιμες διεθνώς θεραπείες, χαιρετίζει και στηρίζει τη νέα πρωτοβουλία της, υψηλού επιπέδου, Ογκολογικής Κλινικής και Διεπιστημονικής Ομάδας του ΜΗΤΕΡΑ. Οι συνεργάτες μου και εγώ, με ιδιαίτερη χαρά θα συνεργαστούμε με τους Έλληνες συναδέλφους και θα μοιραστούμε τη γνώση και εμπειρία μας, προς όφελος των Ελλήνων ασθενών.»
Ο Prof Χρήστος Τουμπανάκης, MD, PhD, FRCP, FEBGH, AGAF, είναι Καθηγητής Γαστρεντερολογίας του University College of London (UCL), και Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νευρεονδοκρινών Όγκων (Chair of ENETS Advisory Board) με αρμοδιότητα το συντονισμό των Πανευρωπαϊκών Κατευθυντήριων Οδηγιών και προγραμμάτων εκπαίδευσης και έρευνας. Έχει δώσει πολλές διαλέξεις σε διεθνή συνέδρια και σεμινάρια, ενώ έχει εκλεγεί από τους φοιτητές ιατρικής του UCL εφτά φορές, ως «δάσκαλος της χρονιάς». Έχει πάνω από 100 δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ είναι εκ των βασικών ερευνητών σε διεθνείς κλινικές μελέτες που αφορούν σε νέες θεραπείες των νευροενδοκρινών όγκων.
Ο Δρ. Ηλίας Ε. Αθανασιάδης, MD, είναι Ογκολόγος – Παθολόγος, Διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ, εκπαιδευθείς στην Ογκολογία – Παθολογία στο Πανεπιστήμιο Feinberg School of Medicine of Northwestern University στο Σικάγο, έχει βραβευτεί για το σύνολο των ερευνητικών του δραστηριοτήτων κατά την παραμονή του στις Η.Π.Α., από την Αμερικανική Εταιρία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) και έχει πλούσιο ερευνητικό έργο στον τομέα των στοχευμένων και καινοτόμων θεραπειών. Συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια καθώς και εκπαιδευτικά σεμινάρια για φοιτητές και νέους ογκολόγους. ¨Έχει πρωτοποριακά για πολλά χρόνια υποστηρίξει την οργάνωση της ογκολογικής φροντίδας με στενή συνεργασία όλων των ειδικοτήτων και με βάση τα ογκολογικά συμβούλια, στα πλαίσια του Multidisciplinary Care.
Στην κεντρική φωτογραφία: από αριστερά
Ο κ. Σταύρος Σουγιουλτζής, Επιχειρησιακός Διευθυντής ΜΗΤΕΡΑ
Ο Δρ. Ηλίας Αθανασιάδης, Ογκολόγος – Παθολόγος, Διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ
Ο κ. Ανδρέας Καρταπάνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΥΓΕΙΑ, Διευθύνων Σύμβουλος ΜΗΤΕΡΑ
Ο Prof Χρήστος Τουμπανάκης, Καθηγητής Γαστρεντερολογίας με εξειδίκευση στους Νευροενδοκρινείς Όγκους στο University College of London (UCL), και στη «Μονάδα Νευροενδοκρινών Όγκων» του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Royal Free Hospital, London.