*Γράφει η Καρολίνα Κολιοπούλου, μαιευτήρας – γυναικολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής, επιστημονική συνεργάτις ΜΗΤΕΡΑ
Η λαχτάρα για την απόκτηση ενός παιδιού απασχολεί σήμερα πολύ περισσότερα ζευγάρια από ό,τι ίσως φανταζόμαστε. Το γεγονός ότι το σπέρμα του συντρόφου σας είναι γόνιμο και έχετε συχνές ερωτικές επαφές δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα μείνετε έγκυος. Για να δικαιολογήσουμε την πολυπλοκότητα της σύλληψης αρκεί να σκεφτούμε ότι κάθε γυναίκα που βρίσκεται στην αναπαραγωγική ηλικία έχει μια ωορρηξία σε κάθε κύκλο. Στην περίπτωση που συμπέσει η ωορρηξία με τη σεξουαλική επαφή, τότε το ζευγάρι έχει πιθανότητα μόλις 25% να πετύχει εγκυμοσύνη.
Στη διάρκεια ενός έτους ο πελαργός επισκέπτεται μόνο το 80% περίπου των ζευγαριών που έχουν ελεύθερες σχέσεις, χωρίς να αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας. Στο δεύτερο χρόνο προσπάθειας το ποσοστό ανεβαίνει ακόμα και στο 95%. Επομένως, το αν θα μείνετε ή όχι έγκυος με την πρώτη ή τη δεύτερη προσπάθεια είναι θέμα τύχης και πολλών άλλων παραγόντων.
Γι’ αυτό δεν πρέπει να απογοητεύεστε και να κυριεύεστε από άγχος, αν οι προσπάθειές σας δεν καρποφορήσουν αμέσως. Άλλωστε η αγωνία μπορεί να «μπλοκάρει» τη σύλληψη και να δημιουργηθεί έτσι ένας φαύλος κύκλος, χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος.
Ένα ζευγάρι χαρακτηρίζεται υπογόνιμο, όταν προσπαθεί συστηματικά πάνω από ένα έτος να επιτύχει εγκυμοσύνη και δεν το καταφέρνει, ενώ βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία. Σήμερα, όμως, χάρη στην εξέλιξη της επιστήμης, μπορεί να γίνει πραγματικότητα το όνειρο χιλιάδων ζευγαριών να αποκτήσουν το δικό τους παιδί και να βιώσουν το μεγαλείο της τεκνοποίησης, παρακάμπτοντας σημαντικές δυσκολίες στη σύλληψη.
Ποια είναι όμως η καλύτερη περίοδος για την εγκυμοσύνη; Ή, μάλλον, ποια είναι η καλύτερη εποχή για τη γέννηση του παιδιού; Στο ερώτημα αυτό έρευνες απάντησαν ότι παρά τις ευκολίες που υπάρχουν και τη δημιουργία τεχνητών κλιματολογικών συνθηκών, έτσι ώστε η θερμοκρασία να είναι πάντα ανεκτή από όλους, η καλύτερη περίοδος για τον τοκετό είναι η άνοιξη, άρα η καλύτερη εποχή για να μείνει μια γυναίκα έγκυος είναι το καλοκαίρι. Άλλωστε και η επιστήμη της στατιστικής επιβεβαιώνει ότι αυτό προτιμούν οι γυναίκες.
Άνοιξη
Η εποχή των περισσότερων γεννήσεων είναι η άνοιξη και οι αρχές καλοκαιριού. Ειδικά το Μάιο και τον Ιούνιο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η περίοδος της σύλληψης τοποθετείται χρονικά στις προηγούμενες καλοκαιρινές διακοπές, αφού παραδοσιακά οι περισσότεροι παίρνουν την άδειά τους Ιούλιο και Αύγουστο.
Επιπλέον, πολλά είναι τα ζευγάρια που επιλέγουν συνειδητά αυτήν την εποχή, γιατί πιστεύουν ότι το καλύτερο για το βρέφος είναι να έχει μεγαλώσει λίγο πριν από τον επόμενο χειμώνα, αλλά και γιατί διευκολύνει πολύ τη μητέρα να εκμεταλλευθεί τη θερινή άδεια κατά το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό.
Πάντως, στη χώρα μας με τις ακραίες εκδηλώσεις αύξησης της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες, καλό θα είναι -αν αυτό βέβαια είναι δυνατόν- να αποφεύγει η γυναίκα να είναι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.
Φυσιολογία
Γενικά η περίοδος της κύησης συνοδεύεται από μια σειρά αλλαγών στη φυσιολογία της γυναίκας. Η μεγάλη αύξηση του σωματικού βάρους, η κατακράτηση υγρών και τα οιδήματα, οι μεταβολές στην αρτηριακή πίεση, η λόρδωση της σπονδυλικής στήλης, αλλά και η διάταση της κοιλιάς από την εγκυμονούσα μήτρα οδηγούν σε προβλήματα δυσφορίας και σε προχωρημένη κύηση σε δυσκολίες στην αυτοεξυπηρέτηση και την κινητικότητα.
Η έγκυος θα πρέπει να θεωρείται ότι ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση ορθοστατικής υπότασης, αφυδάτωσης, ηλίασης ή θερμοπληξίας και να φροντίζει τόσο η ίδια όσο και το περιβάλλον της να προστατεύεται ανάλογα.
Συμβουλές
Περιμένετε τον πελαργό και το θερμόμετρο ανεβαίνει, ενώ η δυσφορία εντείνεται; Ορίστε μερικές συμβουλές… επιβίωσης για να παραμείνετε δροσερή και άνετη:
Τα βασικά προστατευτικά μέτρα που πρέπει να έχει υπόψη της η έγκυος είναι η λήψη ικανών ποσοτήτων υγρών, η μη έκθεση στον ήλιο ιδιαίτερα τις πολύ θερμές ώρες της ημέρας και ο περιορισμός των δραστηριοτήτων της, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Τα ρούχα της εγκύου πρέπει να είναι δροσερά, άνετα και ανοιχτόχρωμα, βαμβακερά ή λινά, κατά προτίμηση. Η έγκυος θα πρέπει να θυμάται συχνά να ανασηκώνει τα πόδια λίγο πιο ψηλά από το ύψος του σώματος και να μειώσει την κατανάλωση αλατιού για να περιοριστούν τα οιδήματα. Το αντιηλιακό κρίνεται απαραίτητο και η εφαρμογή του πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 20 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο. Το δέρμα της μέλλουσας μητέρας είναι πιο ευαίσθητο στο κάψιμο και τις διχρωμίες από την ηλιακή ακτινοβολία. Τα γεύματα της εγκύου που περιμένει τον πελαργό θα πρέπει να είναι ελαφρά και μικρότερα σε ποσότητα, για να αποφύγει τη δυσπεψία.
Ως γενική αρχή, η έγκυος στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αποφεύγει να βρίσκεται σε απομονωμένα μέρη που είναι δύσκολη η άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας. Προς το τέλος της κύησης, είναι προτιμότερο να περιορίσει τις μετακινήσεις της στις απολύτως αναγκαίες, γιατί ο τοκετός μπορεί να αρχίσει ξαφνικά και να εξελιχθεί πολύ γρήγορα.
Το μπάνιο στη θάλασσα δεν απαγορεύεται σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη. Το αντίθετο μάλιστα, αφού το κολύμπι είναι μια πολύ καλή μορφή άσκησης που δεν καταπονεί τις αρθρώσεις και τη σπονδυλική στήλη.
Οι έγκυοι όμως θα πρέπει να αποφεύγουν παραλίες που δεν φημίζονται για την καθαριότητά τους, που έχουν πάρα πολύ κόσμο ή που έχουν λύματα, γιατί η γυναίκα είναι περισσότερο ευάλωτη σε λοιμώξεις του ουροποιητικού και του γεννητικού συστήματος που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για την ίδια και το έμβρυο.
Αν λοιπόν περιμένετε τον πελαργό αυτήν την εποχή του χρόνου, την άνοιξη, εκμεταλλευτείτε τα όμορφα πρωινά και τα γλυκά βράδια, κάνοντας περιπάτους και απολαύστε την εγκυμοσύνη σας, χωρίς άγχος και με αισιοδοξία. Άλλωστε ο ανοιξιάτικος καιρός μάς χαρίζει πάντα θετική ενέργεια και καλή διάθεση. Καλώς ήρθες, άνοιξη, καλώς όρισες, πελαργέ!
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
H Ουρανία-Καρολίνα Κολιοπούλου είναι ιατρός, απόφοιτος και διδάκτωρ του Παν/μίου Αθηνών. Έχει ειδικευθεί στη Μαιευτική-Γυναικολογία στο Γ.Ν. «Έλενα Βενιζέλου» και έχει διατελέσει επιστημονική συνεργάτις στο Τμήμα της Εμβρυομητρικής Ιατρικής της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής κλινικής του Παν/μίου Αθηνών. Έχει εκπαιδευτεί στον βιοϊατρικό βελονισμό και είναι μέλος της εκπαιδευτικής ομάδας του μετεκπαιδευτικού κέντρου βελονισμού Acuscience.
Αποτελεί μέλος της επιστημονικής ομάδας του προγράμματος ενδυνάμωσης νέων γυναικών Womentors (www.womentors.gr). Έχει λάβει μέρος σε προγράμματα ενημέρωσης εφήβων μαθητών σχολείων, σε τηλεοπτικές ενημερωτικές εκπομπές για ιατρικά θέματα και έχει αρθρογραφήσει ενημερωτικά ιατρικά άρθρα σε περιοδικά ποικίλης ύλης, καθώς και στην προσωπική της ιστοσελίδα www.drkoliopoulou.gr. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Αθήνα και συνεργάζεται με το Νοσοκομείο «Μητέρα».
Διαβάστε παρακάτω το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στο ένθετο Health by Nextdeal, τεύχος 07, (πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση):