ΜΕΝΟΥ
Εθελοντική αιμοδοσία από τον Σύλλογο Αποφοίτων των Σχολείων της «Ελληνικής Παιδείας»

Εθελοντική αιμοδοσία από τον Σύλλογο Αποφοίτων των Σχολείων της «Ελληνικής Παιδείας»

Health Newsroom

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αποφοίτων των Σχολείων της «Ελληνικής Παιδείας» (ΣΑΤΕΠ) σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο», Ερυθρός Σταυρός με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης καλεί τα μέλη του συλλόγου και τους φίλους τους, τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό των σχολείων και τους γονείς των μαθητών των σχολείων στην ετήσια εθελοντική αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2016 & ώρα: 10.00 – 14.00 στο Λύκειο Μελισσιών «Η Ελληνική Παιδεία» Κορυτσάς & 28ης Οκτωβρίου 10-14, Μελίσσια.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Η αναγκαιότητα σε αίμα είναι σίγουρα γνωστή σε όλους μας. Καθημερινά πολλοί συνάνθρωποί μας χρειάζονται αίμα για να αντιμετωπίσουν τόσο χρόνια, όσο και επείγοντα προβλήματα υγείας τους. Δυστυχώς οι ανάγκες της χώρας μας σε αίμα δεν μπορούν να καλυφθούν πλήρως και βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να εισάγουμε αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, γεγονός που δεν μας τιμά και είναι οικονομικά ασύμφορο. Η εμπειρία της ζωής μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ανάγκη σε αίμα θα χτυπήσει κάποια στιγμή και την πόρτα του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντός μας.

Η συμμετοχή μας σε εθελοντική αιμοδοσία, στο πλαίσιο μιας δυναμικής κοινωνικής ομάδας όπως είναι ο ΣΑΤΕΠ, μας δίνει την δυνατότητα εκτός από την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, να μπορούμε να έχουμε στην διάθεση μας ικανό αριθμό φιαλών αίματος όταν τις χρειαστούμε, καθώς δεν θα ζητηθούν οι φιάλες από ατομικό λογαριασμό αλλά από ομαδικό. Συνεπώς, η μαζική συμμετοχή μας στην αιμοδοσία κάνει τον λογαριασμό μας μεγάλο και ισχυρό! Η τακτική ετήσια, ακόμα και εξαμηνιαία, αιμοδοσία δημιουργεί ασφαλές απόθεμα φιαλών αίματος για την ώρα της ανάγκης μας.

Κανόνες που θα διέπουν την Ομάδα Εθελοντών Αιμοδοτών του ΣΑΤΕΠ και ορίζονται από τις αμοιβαίες υποχρεώσεις/δικαιώματα τόσο της Ομάδας όσο και του τμήματος Αιμοδοσίας που συνεργάζεται είναι:

• Ο ΣΑΤΕΠ θα διαχειρίζεται τις φιάλες αίματος πρώτα για τις ανάγκες αυτών που θα αιμοδοτήσουν/αιμοδοτούν, ανεξαρτήτως της προέλευσής τους και στην συνέχεια για τα μέλη του και τους καθηγητές, προσωπικό, γονείς και μαθητές των σχολείων της Ελληνικής Παιδείας.
• Οι παραπάνω δικαιούχοι θα έρχονται σε επικοινωνία με τον Κο Παύλο Βακαλόπουλο (6944475225) που θα διαχειρίζεται την επικοινωνία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών Κοργιαλένειο-Μπενάκειο «Ερυθρός Σταυρός».
• Η κάλυψη θα αφορά ανάγκες έως και Α΄ βαθμού συγγενείς των παραπάνω δικαιούχων.
• Η ζήτηση και η κάλυψη θα διέπονται από αμοιβαία σύνεση και κατανόηση.
• Το αίμα που θα ζητηθεί για κάλυψη από τον ΣΑΤΕΠ δεν μπορεί να ξεπερνά το 70% του προσφερομένου.
• Μπορεί κάποιος να αιμοδοτήσει για την Ομάδα σε οποιοδήποτε νοσοκομείο της Ελλάδας αναφέροντας τον τίτλο της Ομάδας (ΣΑΤΕΠ) και το συνεργαζόμενο Τμήμα Αιμοδοσίας (ΓΝΑ «Ερυθρός Σταυρός»).
• Εάν μπορούμε κάθε φορά που διοργανώνεται Εθελοντική Αιμοδοσία του ΣΑΤΕΠ να έχουμε είκοσι (20) αιμοδότες τότε η αιμοληψία θα γίνεται ομαδικά σε χώρο που θα ορίζεται κάθε φορά από εμάς, ειδεμή θα πρέπει να πηγαίνουμε στο Τμήμα Αιμοδοσίας του ΓΝΑ «Ερυθρός Σταυρός».
• Το Τμήμα Αιμοδοσίας του ΓΝΑ «Ερυθρός Σταυρός», προσφέρει σε όλους τους αιμοδότες του ΣΑΤΕΠ δωρεάν ετήσιο έλεγχο, των συνηθέστερων και προσαρμοσμένων στην ηλικία του αιμοδότη, αιματολογικών και βιοχημικών εξετάσεων.
• Αδιαμφισβήτητη τήρηση του ιατρικού απορρήτου.

Για την δυνατότητα συμμετοχής μας σε αιμοδοσία πρέπει να γνωρίζουμε τα παρακάτω:

• Αίμα μπορεί να δώσει κάθε υγιής άνδρας (ανά 3μηνο) ή γυναίκα (ανά 6μηνο), 18-60 ετών.
• Ο αιμοδότης πρέπει να είναι ξεκούραστος, με επαρκή ύπνο την προηγουμένη νύκτα, να έχει λάβει καλό πρωινό και να έχει αποφύγει σημαντική λήψη αλκοόλ την προηγουμένη.
• Γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή δεν έχει παρέλθει 6μηνο από την διακοπή του θηλασμού ή τον τοκετό, δεν πρέπει να αιμοδοτήσουν.
• Αιμοδότης που έχει υποβληθεί σε μεγάλη χειρουργική επέμβαση ή έχει προσβληθεί από κάποια βαριά νόσο, κατά την διάρκεια του τελευταίου χρόνου, δεν μπορεί να συμμετάσχει στην αιμοδοσία.
• Δεν μπορεί αν αιμοδοτήσει άτομο που πάσχει από: ελονοσία (ή έχει ταξιδέψει πρόσφατα σε χώρες που ενδημεί η ελονοσία), φυματίωση, ηπατίτιδα, μελιταίο πυρετό, AIDS, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, καρδιακά προβλήματα, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες.
• Βήχας, κρύωμα, πονόλαιμος αποτελούν αντένδειξη αιμοδοσίας μέχρι να απαληφθούν τα συμπτώματα.
• Απαραίτητα πάροδος τριών (3) ημερών από τυχούσα λήψη αντιβιοτικών.

Περισσότερες λεπτομέρειες και επίλυση αποριών πριν την αιμοδοσία, στο τηλ. 210 6414738 (Τμήμα Αιμοδοσίας ΓΝΑ «Ερυθρός Σταυρός, που συνεργάζεται μαζί μας).

Η αιμοδοσία είναι απλή, ανώδυνη, ακίνδυνη, ολιγόλεπτη.
Είναι πράξη μεγαλείου, προσφοράς, εθελοντισμού, αγάπης.
Ο φόβος είναι αδικαιολόγητος, η ανάγκη δικαιολογημένη.

 

ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΣ ΣΑΤΕΠ
ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: