ΜΕΝΟΥ
ΕΚ: Στόχος η καλύτερη υγειονομική ασφάλεια και η έγκαιρη αντιμετώπιση διασυνοριακών απειλών στην υγεία

ΕΚ: Στόχος η καλύτερη υγειονομική ασφάλεια και η έγκαιρη αντιμετώπιση διασυνοριακών απειλών στην υγεία

Health Newsroom

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι έτοιμο για τις διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη με στόχο να ενισχυθούν η πρόληψη και ο έλεγχος ασθενειών και η από κοινού αντιμετώπιση διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας.

Στο πλαίσιο της οικοδόμησης μια Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας στις 11 Νοεμβρίου 2020 η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρότεινε ένα νέο πλαίσιο υγειονομικής ασφάλειας με βάση την εμπειρία από την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Στο πακέτο περιλαμβάνεται και μία πρόταση κανονισμού σχετικά με σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας καθώς και μια ακόμα για την ενίσχυση της εντολής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. 

Η πρόταση να διευρυνθούν οι αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εγκρίθηκε με 598 ψήφους υπέρ, 84 κατά και 13 αποχές. Οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη της ΕΕ να καταρτίσουν εθνικά σχέδια ετοιμότητας και αντίδρασης. Τονίζουν επίσης την ανάγκη τα κράτη μέλη να κοινοποιούν εγκαίρως συγκρίσιμα και υψηλής ποιότητας δεδομένα. Το Κοινοβούλιο ζητά επιπλέον να επεκταθεί η εντολή του ECDC, ώστε πέρα από τις μεταδοτικές νόσους, στις αρμοδιότητές του να περιλαμβάνονται στο μέλλον και ορισμένες σοβαρές μη μεταδοτικές νόσοι, όπως είναι οι καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι ψυχικές ασθένειες. 

Η νομοθετική πρόταση για την ενίσχυση του πλαισίου της ΕΕ όσον αφορά την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση κρίσεων στο πλαίσιο σοβαρών μελλοντικών διασυνοριακών απειλών στον τομέα της υγείας εγκρίθηκε με 594 ψήφους υπέρ, 85 κατά και 16 αποχές. Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι η κρίση του κορονοϊού κατέδειξε ότι χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες σε επίπεδο ΕΕ προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, και ιδίως των παραμεθόριων περιφερειών. Στο κείμενο που ενέκριναν, οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης να καθοριστούν σαφείς διαδικασίες και να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τις δραστηριότητες κοινής προμήθειας της ΕΕ και τις σχετικές συμφωνίες αγοράς 

Η Πολωνή εισηγήτρια Joanna Kopcinska επεσήμανε ότι οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί θα βελτιώσουν τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών, γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας και του ECDC. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουν τα κράτη-μέλη μεγαλύτερη ετοιμότητα και καλύτερο συντονισμό των ενεργειών τους κατά την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων στον τομέα της υγείας. «Συμφωνήσαμε επίσης να βελτιώσουμε την ανάλυση και τη χρήση προγνωστικών μοντέλων μέσω της συλλογής και επεξεργασίας περισσότερων επιδημιολογικών δεδομένων, με στόχο να στηριχθούν τα κράτη μέλη κατά τον έλεγχο επιδημιών, χωρίς ταυτόχρονα να παραβιάζεται η βασική αρμοδιότητά τους στον τομέα της προστασίας της υγείας» τόνισε η κα Kopcinska.

Ενώ, από μεριά της η Γαλλίδα εισηγήτρια Veronique Trillet-Lenoir είπε ότι το όραμα της “Μίας υγείας” πρέπει να διαπνέει όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές και να αποτελέσει τη βάση για ολόκληρο το σύστημα στον τομέα της πρόβλεψης και διαχείρισης κρίσεων. «Η κρίση του κορονοϊού δείχνει τον τρόπο με τον οποίο ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας μπορεί να επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία ολόκληρης της ευρωπαϊκής κοινωνίας», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι υποστηρίζει πλήρως την καθιέρωση μιας ενιαίας διαδικασίας για την από κοινού προμήθεια ιατρικών προϊόντων. Ενώ, σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τις φαρμακοβιομηχανίες, η ΕΕ όπως είπε, θα είναι πιο ισχυρή όταν μιλά με μία φωνή, εξ ονόματος όλων των κρατών μελών.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: