ΜΕΝΟΥ
ΕΜΑ: Αποτελεσματικά τα εμβόλια έναντι της Όμικρον

ΕΜΑ: Αποτελεσματικά τα εμβόλια έναντι της Όμικρον

Health Newsroom

Τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια για τον COVID-19 παραμένουν αποτελεσματικά έναντι σοβαρών ασθενειών και νοσηλείας που προκαλούνται από την παραλλαγή Omicron

Ο EMA συνεχίζει να παρακολουθεί τα αναδυόμενα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της νόσου που προκαλείται από την παραλλαγή Omicron, η οποία τώρα εξαπλώνεται ταχέως σε ολόκληρη την ΕΕ.

Αν και το Omicron φαίνεται να είναι πιο μολυσματικό από άλλες παραλλαγές, μελέτες από τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένες χώρες της ΕΕ δείχνουν χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας μετά από μόλυνση με το Omicron. Με βάση αυτές τις μελέτες, ο κίνδυνος εκτιμάται επί του παρόντος μεταξύ του ενός τρίτου και του μισού του κινδύνου με την παραλλαγή Delta.

Τα αποτελέσματα από πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της συμπτωματικής νόσου είναι χαμηλότερη για το Omicron από ό,τι για άλλες παραλλαγές και τείνει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι εμβολιασμένοι άνθρωποι είναι πιθανό να αναπτύξουν πρωτοφανή νόσο λόγω του Omicron.

Ωστόσο, αυτές οι μελέτες δείχνουν επίσης ότι ο εμβολιασμός εξακολουθεί να παρέχει υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι σοβαρών ασθενειών και νοσηλείας που συνδέονται με την παραλλαγή Omicron. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνουν δεδομένα αποτελεσματικότητας του πραγματικού κόσμου, υποδηλώνουν επίσης ότι τα άτομα που έλαβαν αναμνηστική δόση προστατεύονται καλύτερα από εκείνους που έχουν λάβει μόνο την αρχική τους θεραπεία. Δεδομένα από τη Νότια Αφρική δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου για τον COVID-19 έχουν έως και 70% προστασία για νοσηλεία. Παρόμοια δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι ενώ η προστασία μειώνεται λίγους μήνες μετά τον εμβολιασμό, η προστασία από τη νοσηλεία αυξάνεται ξανά 90% μετά από αναμνηστική βολή.

Ο EMA επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να επανεξετάζει τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τη σοβαρότητα της νόσου, καθώς και το εξελισσόμενο τοπίο όσον αφορά τις κυκλοφορούσες παραλλαγές και τη φυσική έκθεση στο Omicron, καθώς αυτά γίνονται διαθέσιμα. Το αποτέλεσμα αυτών των αξιολογήσεων μπορεί να επηρεάσει τις μελλοντικές στρατηγικές εμβολιασμού που συνιστώνται από ειδικούς στα κράτη μέλη της ΕΕ/ΕΟΧ.

Τονίζει επίσης, ότι ο εμβολιασμός παραμένει ουσιαστικό μέρος της προσέγγισης για την καταπολέμηση της συνεχιζόμενης πανδημίας. Σύμφωνα με τις συστάσεις των εθνικών αρχών, θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αύξηση της πλήρους απορρόφησης του εμβολιασμού σε άτομα που επί του παρόντος δεν είναι εμβολιασμένα ή μερικώς εμβολιασμένα και για την επιτάχυνση της κυκλοφορίας των αναμνηστικών δόσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: