ΜΕΝΟΥ
Εμβολιασμοί: Στις 29 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους 40-44 και 1η Μαΐου για 45-49

Εμβολιασμοί: Στις 29 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους 40-44 και 1η Μαΐου για 45-49

Health Newsroom

Το πλάνο εμβολιασμών των επόμενων ημερών ανέλυσε ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους  κατά την καθιερωμένη ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, την Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες ηλικιακής ομάδας 30-39 με το εμβόλιο της AstraZeneca. Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι τα ραντεβού είναι αρκετά και κάποιος ο οποίος θα κλείσει το ραντεβού του την Μεγάλη Τρίτη, μπορεί να εμβολιαστεί την αμέσως επόμενη μέρα, την Μεγάλη Τετάρτη, καθώς και τις επόμενες μέρες, Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο και Δευτέρα του Πάσχα. Θα υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού, έτσι ώστε να μπορούν να εμβολιαστούν την πρώτη δόση σε ένα άμεσο, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 40-44 για το εμβόλιο της AstraZeneca. Η ίδια διαδικασία, δηλαδή, με τους 30- 39.

Οι πολίτες των ηλικιακών ομάδων αυτών, 30-39 και 40-44, θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους με τους κλασικούς πλέον τρόπους.

Όσοι είναι γραμμένοι στην άυλη θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους με το προτεινόμενο ραντεβού και έχουν ένα διάστημα 24 ωρών, έτσι ώστε να απαντήσουν αν αποδέχονται ή όχι το ραντεβού τους. Αλλιώς, θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στην πλατφόρμα emvolio.gοv.gr ή στα ΚΕΠ και στον φαρμακοποιό τους.

Ενώ η προτεινόμενη ημερομηνία του συστήματος για τη δεύτερη δόση είναι το διάστημα μεταξύ 11ης ή 12ης εβδομάδας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε το δικαίωμα όποιος πολίτης επιθυμεί, να μπορεί να φέρει νωρίτερα το ραντεβού του για τη δεύτερη δόση μέχρι τις 8 εβδομάδες. Δηλαδή, από το διάστημα από 8 έως 11 εβδομάδων. Έτσι, λοιπόν, για κάποιον πολίτη που έχει κάνει ήδη την πρώτη δόση και έχει το ραντεβού της δεύτερης δόσης, θα μπορεί να μπαίνει στην πλατφόρμα και να φέρνει νωρίτερα το ραντεβού του έως το διάστημα των 8 εβδομάδων. Για όσους εκκρεμούν και τα δύο ραντεβού, και της πρώτης και της δεύτερης δόσης ή αυτοί που θα κλείσουν ραντεβού, το σύστημα θα δίνει την ημερομηνία 11 εβδομάδες για τη δεύτερη δόση, αλλά από τη Μεγάλη Πέμπτη θα μπορούν και αυτοί να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να φέρνουν, αν επιθυμούν οι ίδιοι, το ραντεβού τους νωρίτερα, έτσι ώστε το μεσοδιάστημα να είναι στους δύο μήνες, στις 8 εβδομάδες.

Το Μεγάλο Σάββατο 1 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 45-49, έτσι ώστε να μπορούν, αν θέλουν, να κλείσουν ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια.

Αναφορικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 5 Μαΐου, μετά και από το πράσινο φως που έδωασαν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου από την πλευρά της αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στον εμβολιασμό των εγκύων. Συγκεριμένα τόνισε τα εξής: “Για το άνοιγμα της πλατφόρμας των ετέρων ατόμων, έχει δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, το οποίο έχει συμπεριλάβει, όπως είναι φυσικό, και τις νέες γυναίκες, τις γυναίκες μεταξύ 30-40 ετών. Είναι η ηλικία η κατάλληλη και η πιο συνήθης και για τη χώρα μας της αναπαραγωγής. Θυμόσαστε ότι την προηγούμενη φορά αναφερθήκαμε πως στάδιο μετά από στάδιο φτάσαμε στο να πούμε από την πλήρη απαγόρευση το να εμβολιάζεται μία έγκυος, στο στάδιο του ναι, να εμβολιάζεται μία έγκυος όπως ο γενικός πληθυσμός. Και όχι μόνο, όπως είχε προϋπάρξει η σύσταση, αν υπάρχει παράγοντας αυξημένου κινδύνου. Τα στοιχεία τα οποία έχουν συγκεντρωθεί για τις κυήσεις, ήταν ένα θέμα που απασχολούσε. Προήλθαν κατ’ αρχάς, από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με ένα registry καλό, με ένα μητρώο καλό γυναικών σε κύηση, που έδειξε ότι δεν υπάρχει ένα σήμα ανησυχίας σχετικά με τον εμβολιασμό και την κύηση. 90.000 κυήσεις με εμβόλια mRNA, διότι στην Αμερική δεν είχε εφαρμοστεί το εμβόλιο της AstraZeneca, έδωσε τα στοιχεία τα τεκμηριωμένα ότι ο εμβολιασμός με το mRNA στην κύηση είναι ασφαλής. Τι γίνεται με τα εμβόλια που έχουν ιικό φορέα. Κατά 99,9% και τα εμβόλια αυτά είναι απόλυτα ασφαλή για την κύηση. Σε αυτό το οποίο μειονεκτούν επί του παρόντος – και ελπίζουμε ότι θα είναι ένα πολύ μικρό διάστημα – είναι ότι δεν υπάρχουν δεδομένα, όπως αυτά για τα mRNA, που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση αυτών των εμβολίων κατά την κύηση. Το γεγονός που σας ανέφερα ότι θα είναι περίπου σίγουρο ότι θα είναι ασφαλή, στηρίζει και την περίπτωση ότι αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση μη γνωρίζοντας ότι είναι έγκυος με εμβόλιο ή της AstraZeneca ή της Johnson & Johnson, αυτό δεν συνεπάγεται και διακοπή της κύησης. Επομένως, είναι μια στάση αναμονής για λίγο μέχρι να μπορέσουμε να έχουμε στοιχεία και για αυτά τα εμβόλια. Και οπωσδήποτε αυτή η επιστημονική ας την πούμε τυπικότητα, να μην αποτελέσει εμπόδιο για την αναπαραγωγή των νέων γυναικών στη χώρα μας”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως η πιθανή 3η δόση ενός εμβολίου όπως αυτό της Pfizer “θα καθοριστεί όταν θα έχουμε επαρκή στοιχεία από τις δύο δόσεις που γίνονται ήδη. Δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει τρίτη δόση. Πιθανότατα. Και να είναι προσαρμοσμένη στις μεταλλάξεις που εμφανίζονται”.

Δείτε την ενημέρωση:

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: