Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» διοργάνωσε Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ – Αντιμετωπίζοντας το φαινομενικά αδύνατο», η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 16:30 – 19:00.
Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο φιλόξενο χώρο του ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24, Αθήνα 105 64) και συμμετείχαν καταξιωμένοι ιατροί και άλλοι επιστήμονες υγείας. Σκοπός μας ήταν να ενημερωθούν, οι παρευρισκόμενοι, για τις σημαντικές εξελίξεις στις μεθόδους πρόληψης, διάγνωσης και αντιμετώπισης του καρκίνου του παγκρέατος.
Φέτος ήταν η δέκατη χρονιά της Ημερίδας για τον καρκίνο του Παγκρέατος, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις της ασθένειας. Η Ημερίδα αυτή είχε σκοπό να ενημερώσει το κοινό για τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα και τη θεραπεία, καθώς και να υποστηρίξει τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Με ομιλίες και συζητήσεις, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από ειδικούς και να μοιραστούν εμπειρίες. Είναι σημαντικό να ευαισθητοποιούμε την κοινωνία για τη σοβαρότητα του καρκίνου του Παγκρέατος και να προάγουμε την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση.
Στην έναρξη της Ημερίδας απεύθυνε χαιρετισμό η πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου κα Ζωή Γραμματόγλου. Ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους κι τους ομιλητές. Έκανε μία εισαγωγή για την Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου του Παγκρέατος και υπογράμμισε την σημασία της ολιστικής αντιμετώπισης που πρέπει να λαμβάνουν οι ασθενείς. Επίσης, τόνισε το πρόγραμμα του Συλλόγου «Μαζί και στο Σπίτι», ένα κατ’ οίκον πρόγραμμα που στελεχώνουν η κοινωνική λειτουργός και οι ψυχολόγοι από το 2018. Τέλος, αφιέρωσε την Ημερίδα στο πολυαγαπημένο μας μέλος, τον Παντελίδη Ιωάννη, ο οποίος έφυγε από την ζωή.
Έπειτα, στο πάνελ ασθενών με συντονίστρια την κα Πουλχερία Πέτρακα, Ψυχολόγος, ΜΑ, Ατομική και Ομαδική Ψυχοθεραπεία, Επόπτρια Ψυχοθεραπευτών, Εκπαιδεύτρια Συμβούλων Ψυχικής Υγείας, Ψυχολόγος Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι., η οποία ευχαρίστησε τον Σύλλογο για την προτεραιότητα που δίνει στις ιστορίες των ασθενών και φροντιστών. Έπειτα, έδωσε τον λόγο στην φροντίστρια και τον ασθενή του πάνελ.
Ξεκινώντας η κα Αναστασία Νταραντάνη, φροντίστρια, αναφέρθηκε στα συμπτώματα κατάθλιψης που παρατήρησε στον σύζυγο της. Έπειτα, έκανε μία ανασκόπηση από την στιγμή της διάγνωσης έως την περίοδο θεραπειών και μετά. Ακόμη, τόνισε την σημαντικότητα της ρουτίνας και πιο συγκεκριμένα την μη αλλαγή της, έπειτα από την διάγνωση με καρκίνο του Παγκρέατος. Υπογράμμισε, επίσης, πως μπροστά «μπαίνει» ο άνθρωπος και όχι η ασθένεια. Η ψυχραιμία, το θάρρος και η πίστη στην επιστήμη που ανέφερε η κα Νταραντάνη, έδωσαν μία αισιόδοξη νότα στο χώρο και ελπίδα για επιμονή. Έπειτα, ο κ Παναγιώτης Μπαζιοτόπουλος, ασθενής, αναφέρθηκε στην προσωπική του πορεία – 15 χρόνων – με καρκίνο του παγκρέατος. Τόνισε, πόσο σημαντικό είναι να μην καταβληθεί ψυχολογικά ο ασθενής και ταυτόχρονα να μην αδιαφορεί. Ακόμη, έκανε λόγο για την αισιοδοξία και τον σημαντικό ρόλο που κατείχε στην πορεία του. Τέλος, αναφέρθηκε στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση – δύο πυλώνες αντιμετώπισης για την ασθένεια.
Στην Ημερίδα προέδρευσε:
- Η κα Ζένια Σαριδάκη Ζώρα, Παθολόγος Ογκολόγος, Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Διευθύντρια στην Α᾽ Ογκολογική Κλινική «Metropolitan Hospital», Αθήνα, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικού Τμήματος «Ασκληπιός ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ», Ηράκλειο Κρήτης, όπου σύντομα αναφέρθηκε στην ‘’συνεργασία’’ ογκολογίας και χειρουργικής αλλά και στην μεγάλη άνοδο, κρουσμάτων καρκίνου, στους νέους ενήλικες. Εν τέλη, τόνισε πως οι καλές συνήθειες ζωής έχουν σημαντικό αντίκτυπο.
Στους ομιλητές συγκαταλέχθηκαν οι:
- κ. Κωνσταντίνος Τούτουζας, Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, όπου έκανε αναφορά σε πέντε βασικά προβλήματα. Πρώτο πρόβλημα, είναι ο προ συμπτωματικός έλεγχος που δεν πραγματοποιείται. Δεύτερο πρόβλημα, τα άτυπα συμπτώματα που έχει ο καρκίνος παγκρέατος, όπως κούραση και αδυναμία. Τρίτο πρόβλημα και σημαντικό, είναι ότι οι 50 με 55 ασθενείς από τους 100 έχουν ήδη μεταστάσεις, με την πρώτη του επίσκεψη σε γιατρό. Η χειρουργική αντιμετώπιση, ως τέταρτο πρόβλημα, λόγω φοβίας από τον ίδιο τον ασθενή και την οικογένεια του. Πέμπτη και τελευταίο πρόβλημα, είναι η τοπική υποτροπή που μπορεί να γίνει. Τέλος, έκανε αναφορά στην σημαντικότητα του κλάδου της βιολογίας και πως πολλές φορές η χειρουργική είναι μία αναγκαία συνθήκη.
- κα Μαρία Θεοχάρη, Συντονίστρια Διευθύντρια, Παθολόγος – Ογκολόγος, Ογκολογικού Τμήματος, Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο», έκανε λόγω για τις δύσκολες σκέψεις έχω ογκολογικού ασθενή με καρκίνο παγκρέατος και τον στόχο της μακροχρόνιας επιβίωσης. Ο φόβος για την άσχημη κατάληξη, υπογραμμίστηκε από την κ Θεοχάρη όπως επίσης οι γονιδιακές θεραπείες και τα λαπαροσκοπικά χειρουργεία. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην αργή εμφάνιση τυπικών συμπτωμάτων και στην παθογένεια του καρκίνου του παγκρέατος. Τέλος, σημείωσε πως η ποιότητα ζωής και η συνέχεια της καθημερινότητας έχουν σημαντικό ρόλο για τον ασθενή.
- κα Ζηναϊς Κοντούλη, MD, MSc, PhD, FIP, Αναισθησιολόγος Επεμβατική Ιατρός πόνου, Ιατρικό κέντρο Αθηνών, Πρόεδρος του Athens pain home care, παρουσίασε στην ομιλία της μία ασθενή της, την Άννα. Με πολύ ωραίο τρόπο, αναφέρθηκε σε όλη την πορεία της ασθενούς με καρκίνο του παγκρέατος. Ακόμη, έκανε λόγω για την σημαντικότητα της ψυχολογικής υποστήριξης και την εναλλακτική μέθοδο θεραπείας πόνου, με συνταγογράφηση ιατρικής κάνναβης. Τέλος, η αντιμετώπιση πόνου μέσω ομάδας και η συνεργασία των γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, είναι αναγκαία για μία ολιστική αντιμετώπιση του ασθενούς.
- κ. Χρήστος Παπαβαγγέλης, Νοσοκομειακός Διαιτολόγος, MSc, PhD, Προϊστάμενος Τμήματος Διατροφής ΓΝΑ «Ελπίς», αναφέρθηκε στην διατροφική υποστήριξη του ασθενούς από την αρχή κατά την διάρκεια έως και το τέλος. Επιπλέον, έκανε λόγω για την αξιολόγηση του ασθενούς, τις διατροφικές παρεμβάσεις και την άσκηση ως προς τον ρόλο που έχουν για την ομαλή πορεία. Επιπλέον, τόνισε οφείλει να υπάρχει μία ασθενο-κεντρική προετοιμασία στο πλαίσιο της χειρουργικής και της ακτινοθεραπείας. Τέλος, υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να γίνεται μία αξιολόγηση θρέψης κατά την εισαγωγή των ασθενών, καθώς η σωστή διατροφή είναι ώθηση στην θεραπεία.
Σχολιαστές στην Επιστημονική Ημερίδα ήταν:
- ο κ. Χρήστος Δερβένης, Διευθυντής Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας – Χειρουργικής Ήπατος-Χοληφόρων-Παγκρέατος, Νοσοκομείο «Metropolitan Hospital», σχολίασε την αύξηση του καρκίνου του παγκρέατος στην χώρα μας και την ανάγκη να ευαισθητοποιηθούν οι γιατροί ώστε να αναγνωρίζουν τα άτυπα συμπτώματα.
- ο κ. Γεώργιος Τζίμας, MD, MSc, PhD, FACS, FRCS(Can), Ε. Καθηγητής Χειρουργικής U. Of Vermont, USA, Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Ήπατος Παγκρέατος και Χοληφόρων ΔΘΚΑ Υγεία, σχολίασε το στίγμα που επικρατεί στον παγκρεατικό καρκίνο, την αμέλεια των συμπτωμάτων και τον φαύλο κύκλο που υπάρχει εδώ και χρόνια.
Ενδεικτικά, στις θεματικές συμπεριλήφθηκαν:
- «Καρκίνος παγκρέατος: πρώιμη διάγνωση – έγκαιρη θεραπεία»
- «Σκέψεις για ένα δύσκολο καρκίνο»
- «Υποστηρικτική θεραπεία πόνου ασθενών με καρκίνο παγκρέατος»
- «Διατροφική υποστήριξη ασθενών με καρκίνο παγκρέατος»
Στο τέλος της Ημερίδας υπήρχε χρόνος για το κοινό, ώστε να εκφράσει απορίες και ερωτήματα στους παρόντες γιατρούς. Μία εποικοδομητική συζήτηση έκλεισε την Ημερίδα μεταξύ ιατρών και κοινού.
Για πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο Σύλλογο Κ.Ε.Φ.Ι. στα τηλέφωνα 2106468222, να στείλετε email στο [email protected] και να επισκεφθείτε το site https://www.anticancerath.gr και το facebook https://www.facebook.com/events/1042024300169203/?ref=newsfeed