ΜΕΝΟΥ
Θανάσης Λοπατατζίδης: Το παράδειγμα των ασφαλιστικών στις ΗΠΑ στην Υγεία

Θανάσης Λοπατατζίδης: Το παράδειγμα των ασφαλιστικών στις ΗΠΑ στην Υγεία

Health Newsroom

Πώς καλύπτουν οι Ασφαλιστικές Εταιρείες των ΗΠΑ τον COVID-19

Το τελευταίο διάστημα οι Αμερικανοί καταγράφουν ένα θλιβερό ρεκόρ, έχοντας μετρήσει θύματα σε μία μέρα που ξεπερνούν κάθε άλλη χώρα. H εξέλιξη της πανδημίας έχει αναμφίβολα πάρει μεγάλες διαστάσεις στις ΗΠΑ, που έχουν ξεπεράσει πλέον σε θύματα την Ιταλία και την Ισπανία. Από αυτή την κρίση στην Αμερική δεν θα μπορούσε να είναι αμέτοχη η ασφαλιστική αγορά. Κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν επηρεαστεί και συμβάλλει από την πλευρά τους στη διαχείριση της κρίσης. Αξίζει στο πλαίσιο αυτό να δούμε τις πιο πρόσφατες αποφάσεις σε θέματα επιχειρησιακής και εμπορικής πολιτικής και κάλυψης αναγκών από τις μεγαλύτερες Ασφαλιστικές Εταιρείες των ΗΠΑ στη μάχη κατά του COVID-19.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλοι «παίκτες» στον κλάδο της Υγείας ανταποκρίνονται στην πανδημία του κορωνοϊού με αλλαγές στην κάλυψη, οι οποίες σχετίζονται με τον COVID-19, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να διογκώνεται στις ΗΠΑ.

Οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές της χώρας ανακοίνωσαν ότι δεν θα αναλάβουν το συνολικό κόστος κάλυψης προσωρινά και θα παραιτηθούν από τον επιμερισμό του κόστους μεταξύ ασφαλισμένων ή/και παρόχων και ασφαλιστικής εταιρείας (costs-sharing). Το κόστος αυτό εφαρμόζεται συνήθως διαμέσου συμμετοχών ασφαλισμένων (co-payments), συνασφάλισης (co-insurance) και εκπιπτόμενου ποσού (deductibles) για τις επισκέψεις, φάρμακα και διαγνωστικούς ελέγχους.

Ωστόσο, μερικές εταιρείες Ασφάλισης Υγείας, όπως Cigna και Humana, έχουν προχωρήσει πιο πέρα εξαλείφοντας τον επιμερισμό του κόστους για όλη τη θεραπεία από τον COVID-19.

Εκτός από τις πολιτικές κάλυψης όμως, οι Ασφαλιστικές Εταιρείες εξετάζουν τρόπους με τους οποίους θα μειώσουν διοικητικά μέτρα για να προωθήσουν την ταχύτερη πρόσβαση στην περίθαλψη για όσους έχουν νοσήσει από τον νέο κορωνοϊό. Όλες καταλήγουν να «χαλαρώνουν» το σύστημα προέγκρισης που απαιτείται για να διευκολύνουν την πρόσβαση στις Υπηρεσίες Υγείας.

Τα νοσοκομεία πιστεύουν ότι δεν αρκεί αυτό και καλούν τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές να ακολουθήσουν την πρόταση του Κογκρέσου και του CMS (Centers for Medicare & Medicaid Services) για να βοηθήσουν στην επίλυση θεμάτων ταμειακών ροών επιταχύνοντας τις πληρωμές ή επιλέγοντας να αποδεσμεύσουν τις ενδιάμεσες περιοδικές πληρωμές. Η Αμερικανική Νοσοκομειακή Ένωση παροτρύνει επίσης τις ασφαλιστικές εταιρείες να εξαλείψουν τις διοικητικές επιβραδύνσεις, όπως το σύστημα προέγκρισης που απαιτείται.

Παρά τις μεταβολές πολιτικής από τις ασφαλιστικές, αρκετοί εργοδότες με εταιρικά συμβόλαια ενδέχεται να διακόψουν τα συμβόλαια τους κυρίως εξαιτίας της σκληρής ύφεσης που αναμένεται να χτυπήσει την οικονομία.

«Αυτή η διπλή κρίση, υγειονομική και οικονομική, λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, αποτελεί σημαντική πρόκληση για όλους μας, και όλοι, πολίτες, κρατικοί θεσμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί πάροχοι υγείας και ιδιωτική ασφάλιση έχουν καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσουν», δήλωσε ο κ. Θανάσης Λοπατατζίδης, Εμπορικός Διευθυντής Ευρώπης του Ομίλου Affidea, ως αποτέλεσμα συζητήσεών του με τις μεγαλύτερες αμερικανικές Ασφαλιστικές Εταιρείες, κάποιες εκ των οποίων δραστηριοποιούνται και στην Ευρώπη. «Η Ιδιωτική Ασφάλιση θα μπορούσε να κάνει σημαντική διαφορά στο κατά πόσο ένα Νοσοκομείο ή/και το Σύστημα Υγείας γενικότερα κρατάει τις πόρτες του ανοιχτές με ασφαλή τρόπο προς όλους τους ασφαλισμένους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα των χρόνιων πασχόντων και καρκινοπαθών κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ποιες ασφαλιστικές εταιρείες άνοιξαν τον δρόμο στις ΗΠΑ

Παρακάτω παρατίθενται οι τελευταίες αναθεωρημένες πολιτικές κάλυψης των μεγαλύτερων Ασφαλιστικών Εταιρειών Υγείας της Αμερικής.

BlueCrossBlueShieldAssociation

Η BCBSA απαλλάσσει τους ασφαλισμένους της και τους παρόχους υγείας από την συμμετοχή στο κόστος (co-insurance) για διαγνωστικούς ελέγχους σχετιζόμενους με τον COVID-19. Επίσης, θα παραιτηθεί από τον επιμερισμό του κόστους (costs-sharing) και θα καλύψει το συνολικό κόστος θεραπείας και ενδονοσοκομειακής φροντίδας σε τιμές δικτύου ή τιμές Medicare μέχρι τις 31 Μαΐου. Παράλληλα, θα καταργήσει τη διαδικασία προέγκρισης για διαγνωστικούς ελέγχους και για υπηρεσίες που είναι ιατρικά απαραίτητες για τη θεραπεία ασθενούς με COVID-19. Τέλος, παραιτείται από την τήρηση ετήσιων ορίων σε ό,τι αφορά την συνταγογράφηση σχετικών φαρμάκων ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση σε θεραπείες καθώς επίσης και την πρόσβαση σε υπηρεσίες τηλεϊατρικής.

Aetna (CVS)

Η Aetna απαλλάσσει τους ασφαλισμένους της που έχουν εισαχθεί σε συνεργαζόμενο νοσοκομείο σχετιζόμενο με τον COVID-19 ή με επιπλοκές από την ασθένεια από την συμμετοχή στο κόστος (co-insurance) νοσηλείας. Η πολιτική αυτή ισχύει για όλα τα εταιρικά ομαδικά συμβόλαια και θα εφαρμοστεί στις εισαγωγές μέχρι την 1η Ιουνίου. Η Aetna επίσης απαλλάσσει τους ασφαλισμένους της από τη συμμετοχή σε διαγνωστικούς ελέγχους και συναφείς ιατρικές επισκέψεις, συμπεριλαμβανομένης της τηλεϊατρικής. Επιπρόσθετα, επιχειρεί να επιταχύνει την πρόσβαση σε νοσοκομείο για ασθενείς με COVID-19 απλοποιώντας ή εξαλείφοντας τις απαιτήσεις προέγκρισης, ιδιαίτερα σε περιοχές που πλήττονται έντονα, όπως η Νέα Υόρκη και η Ουάσιγκτον.

Cigna

Η Cigna απαλλάσσει τους ασφαλισμένους της και τους παρόχους υγείας από την συμμετοχή στο κόστος (co-insurance) για διαγνωστικούς ελέγχους και υπηρεσίες τηλεϊατρικής που σχετίζονται με τον COVID-19, μέχρι τις 31 Μαΐου. Η πολιτική αυτή ισχύει για τα ομαδικά συμβόλαια της Cigna, τα συμβόλαια με ατομική κάλυψη και τα συμβόλαια Medicare Advantage. Μερικά από τα ατομικά συμβόλαια ενδέχεται να εξαιρεθούν. Η Cigna θα αποζημιώσει τους παρόχους, είτε στο πλαίσιο αποζημιώσεων του δικτύου είτε στο σύστημα Medicare, ανάλογα με την εκάστοτε πολιτική κάλυψης μελών της. Επιπλέον, διευκολύνει την πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη προσφέροντας δωρεάν αποστολή στο σπίτι για περίοδο 90 ημερών, ενώ ακυρώνει την απαίτηση προέγκρισης για τους ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο αλλά χρειάζονται μετεγχειρητική παρακολούθηση ή χρησιμοποιούν υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλείας.

UnitedHealthcare

Η μεγαλύτερη Ασφαλιστική Εταιρεία της Αμερικής θα εξαλείψει την συμμετοχή ασφαλισμένων και τον επιμερισμό κόστους με τους παρόχους για τη θεραπεία από τον COVID-19 έως τις 31 Μαΐου. Η πολιτική ισχύει για τα πλήρη ασφαλιστήρια συμβόλαια, Medicare Advantage και Medicaid. Η Εταιρεία επίσης εξαλείφει την συμμετοχή για σχετικούς με τη νόσο COVID-19 διαγνωστικούς ελέγχους σε συμβεβλημένα κέντρα, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Κέντρου Ελέγχου Νόσων και Πρόληψης Επιδημιών (CDC). Επίσης, δεν θα κρατείται συμμετοχή ασφαλισμένων για τις επισκέψεις σε ιδιωτικά ιατρεία ή τμήματα Επειγόντων Περιστατικών Νοσοκομείων ή τμήματα Επειγόντων Περιστατικών Εξωνοσοκομειακού Διαγνωστικού ή κέντρου τηλεϊατρικής. Αυτή η πολιτική κάλυψης ισχύει για τα ομαδικά συμβόλαια, Medicare Advantage και Medicaid της United. Τέλος, προσφέρει συγκεκριμένη περίοδο χάριτος για τα εταιρικά της συμβόλαια (Employee Benefits Programs) τα οποία για διάφορους λόγους έχασαν την κάλυψη, ενώ μέχρι τις 31 Μαΐου αναστέλλει την απαίτηση προέγκρισης για τους ασφαλισμένους που χρειάζονται μετεγχειρητική παρακολούθηση ή παρακολουθούνται στο πλαίσιο κατ’ οίκον νοσηλείας ή απαιτείται να μεταβούν σε παρόχους υγείας εκτός δικτύου.

 

Πηγή: HealthcareDive, sites και επικοινωνία με στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: