ΜΕΝΟΥ
Θεραπευτική Συμμαχία: Η σημασία της σχέσης γιατρού - ασθενούς

Θεραπευτική Συμμαχία: Η σημασία της σχέσης γιατρού – ασθενούς

Health Newsroom

Η σημασία της  σχέσης γιατρού – ασθενούς  στη  θεραπευτική διαδικασία τονίστηκε από όλους του ομιλητές κατά την διάρκεια του συνεδρίου  «Θεραπευτική Συµµαχία», που πραγματοποιήθηκε από την Boussias Communications µε την επιστηµονική υποστήριξη της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.

Στην ομιλία της η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου ανέφερε ότι είναι κομβική η παρουσία και στενή συνεργασία όλων των παρόχων υγείας στη θεραπευτική διαδικασία, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων των ασθενών, αποτελεσματικής διαχείρισης των big data και στενής συνεργασίας με τους ασθενείς.

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Αθανάσιος Σκουτέλης, υπογράμμισε τη δέσμευση της Ιατρικής Εταιρείας για την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ γιατρών και ασθενών, μέσω δράσεων εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Ο γενικός γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας, Λευτέρης Θηραίος, τόνισε την ανάγκη για αλλαγή κουλτούρας όλων όσων συμμετέχουν στη θεραπευτική διαδικασία, προς μια ασθενοκεντρική προσέγγιση και ανάπτυξη δικτύων φροντίδας που θα βρίσκονται δίπλα στον ασθενή, ενώ ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κωνσταντίνος Φρουζής, στον χαιρετισμό του επεσήμανε ότι δεν υπάρχει πιο κατάλληλη χρονική στιγμή για ένα συνέδριο με αυτό το θέμα, καθώς τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας ασθενής είναι αντικείμενο μιας ρατσιστικής αντιμετώπισης από την τρόικα σε σχέση με τους Ευρωπαίους ασθενείς.

Από την  πλευρά του  ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι ο ΙΣΑ θεωρεί ακρογωνιαίο λίθο του συστήματος υγείας την ελεύθερη επιλογή γιατρού, ο οποίος θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει την ενδεδειγμένη θεραπευτική προσέγγιση. Είπε ακόμη ότι τα  θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα πρέπει επιτέλους να συσταθούν και στη χώρα μας. Τέλος την  ανάγκη να συμμετέχουν και να εμπλακούν οι ασθενείς στη λήψη των κεντρικών αποφάσεων πολιτικής υγείας, τόνισε στην ομιλία του και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης. Ο κ. Σουλιώτης, αναφέρθηκε ακόμη στην τεράστια μείωση των κοινωνικών δαπανών η οποία σε συνδυασμό με την δημοσιονομική μείωση, δημιουργεί εκρηκτικό μείγμα. Το ερώτημα ωστόσο όπως είπε είναι μέχρι πότε θα μειώνονται οι κοινωνικές δαπάνες, καθώς οι ασθενείς δεν μπορούν να καταναλώνουν. Ο κ. Σουλιώτης ανακοίνωσε ότι σε δύο μήνες θα είναι έτοιμη η διαδικτυακή εφαρμογή που θα αφορά στο Μητρώο Ασθενών για τους διαβητολογικούς ασθενείς.

Χορηγός επικοινωνίας του συνεδρίου ήταν και το  Nextdeal.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: