Κλειδί για την αναδιαμόρφωση με στόχο τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων υγείας είναι η αξιοποίηση της καινοτομίας μέσω της εισαγωγής νέων καινοτόμων φαρμάκων, τα οποία συμβάλλουν στην ευημερία ενώ παράλληλα επιφέρουν εξοικονόμηση κόστους, εμβολίων για τον αποτελεσματικότερο περιορισμό των μεταδοτικών νοσημάτων και ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας για την πρόληψη και τη διαχείριση ασθενειών στη βάση της βέλτιστης αναλογίας κόστους – οφέλους.
Στην Ελλάδα, εν μέσω της υφιστάμενης δημοσιονομικής στενότητας, έχει ήδη ξεκινήσει η λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Η επέκταση της καθολικής εισαγωγής ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, θέτοντας στο επίκεντρο τον ασθενή και ταυτόχρονα θα λειτουργήσει επικουρικά στη συγκράτηση των δαπανών υγείας εντός του ήδη σημαντικά μειωμένου προϋπολογισμού, όπως δήλωσε και ο κ. Haseeb Ahmad, Δ.Σ. της MSD Hellas στο συνέδριο eHealth Forum.
Από τα βασικά ζητήματα που αναδείχθηκαν στα δύο συνέδρια που διεξήχθησαν διαδοχικά στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το συνέδριο του ΕΚΕΠΥ (9-10 Μαΐου 2014) στο Ξενοδοχείο Πεντελικόν και το eHealth Forum (12-14 Μαΐου 2014) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τα καινοτόμα φαρμακευτικά σκευάσματα και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας προσφέρουν σύγχρονη ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, συγκρατώντας παράλληλα την υγειονομική δαπάνη σε βιώσιμα επίπεδα.
Τα συστήματα υγείας σχεδιάστηκαν εδώ και περισσότερο από 100 χρόνια άλλωστε, στοχεύοντας στην κάλυψη πολύ διαφορετικών αναγκών από τις σημερινές. Εύλογα, λοιπόν, όπως επισημάνθηκε στο συνέδριο του ΕΚΕΠΥ από τον κ. Μ. Αλεξανδράκη, Αναπληρωτή Διευθυντή Πολιτικής Υγείας και επικοινωνίας της MSD Hellas, για να ανταποκριθούν τα εθνικά συστήματα υγείας στις σύγχρονες ανάγκες απαιτείται ο επανασχεδιασμός τους υπό το πρίσμα μιας ολιστικής προσέγγισης στη βάση των καινοτόμων τεχνολογιών υγείας, η οποία θα λαμβάνει υπ’ όψιν και την ανάγκη ανταπόκρισης των συστημάτων στα οξέα συμβάντα που απειλούν τη δημόσια υγεία.