ΜΕΝΟΥ
Καινοτόμα μεταπτυχιακά προγράμματα στη δημόσια και κοινοτική υγεία  από το Παν/μιο Δυτ. Αττικής

Καινοτόμα μεταπτυχιακά προγράμματα στη δημόσια και κοινοτική υγεία  από το Παν/μιο Δυτ. Αττικής

Health Newsroom

Το Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, προσφέρει 3 καινοτόμα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών (ΜΠΣ) σε εξειδικευμένα πεδία της Δημόσιας Υγείας.

Το πρώτο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας έχει τίτλο Επιδημιολογία και Προαγωγή Υγείας με Επιστημονικά Υπεύθυνη την Πρόεδρο του Τμήματος κα Αρετή Λάγιου, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Πρόληψης Νοσημάτων και Δημόσιας Υγείας. Σκοπός του ΜΠΣ είναι η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στο επιστημονικό πεδίο της Επιδημιολογίας και στην αξιοποίηση αυτής στο πεδίο της Προαγωγής Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται η σύνδεση της κλασσικής επιδημιολογικής θεώρησης και μεθοδολογίας με τη διαχρονική ανάγκη συντονισμένης και τεκμηριωμένης δράσης σχεδιασμού, εφαρμογής και αξιολόγησης ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, προγραμμάτων και πολιτικών προστασίας, πρόληψης και προαγωγής υγείας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο σχετικό link https://pchepi.uniwa.gr.

Το δεύτερο ΜΠΣ έχει τίτλο Περιβαλλοντική Επικοινωνία και Προαγωγή Υγείας με Επιστημονικά Υπεύθυνη την κα Κωνσταντίνα Σκαναβή, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας. Σκοπός του είναι η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στο επιστημονικό πεδίο της Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Προαγωγής Υγείας παρέχοντας συγκεκριμένες πληροφορίες και ικανότητες κριτικής αξιολόγησης ως προς τα περιβαλλοντικά ζητήματα που αδιαμφησβήτητα προκαλούν ποικίλες επιπτώσεις στην δημόσια υγεία. Αυτές οι δεξιότητες θα καταστήσουν ικανούς πολίτες να συμμετάσχουν και να ηγηθούν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, καθορίζοντας έτσι την ποιότητα της υγείας και του περιβάλλοντος  στις επόμενες δεκαετίες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο σχετικό link https://pchenv.uniwa.gr.

Το τρίτο ΜΠΣ έχει τίτλο Προαγωγή Υγείας στην Τρίτη Ηλικία με Επιστημονικά Υπεύθυνη την κα Αναστασία Μπαρμπούνη, Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας-Υγιεινής και Πρόληψης Νόσων. Σκοπός του είναι να παρέχει εξειδικευμένη γνώση αναφορικά με την προαγωγή της υγείας, της ευεξίας, της αυτονομίας και της προστασίας της αξιοπρέπειας σε άτομα τρίτης ηλικία καθώς και τον σχεδιασμό και την υλοποίηση παρεμβάσεων για τον σκοπό αυτό με στόχο την παροχή γνώσεων στους φοιτητές για τις σύγχρονες εξελίξεις και τη διεπιστημονική προσέγγιση της προαγωγής υγείας των ηλικιωμένων καθώς και την ανάπτυξη διατομεακών πολιτικών και δράσεων. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο σχετικό link https://pcheld.uniwa.gr.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΡΕΤΗΣ ΛΑΓΙΟΥ

Η Αρετή Λάγιου είναι Καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Πρόληψης Νοσημάτων και Δημόσιας Υγείας, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας και Αναπλ. Κοσμήτωρ της της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων MSc & PhD στην Επιδημιολογία και Πληθυσμιακή Υγεία από το London School of Hygiene and Tropical Medicine του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. 
Έχει πολυετές διδακτικό έργο τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο στα γνωστικά αντικείμενα της Επιδημιολογίας, της Πρόληψης νοσημάτων, της Δημόσιας και της Κοινοτικής Υγείας. Ασχολείται ερευνητικά με την επιδημιολογία, την πρόληψη των χρονίων νοσημάτων, και την προαγωγή της υγείας και έχει εκτεταμένη ερευνητική εμπειρία με ενεργό συμμετοχή σε εθνικές και διεθνείς επιδημιολογικές μελέτες και consortia αλλά και επιστημονική ευθύνη ερευνητικών προγραμμάτων. 
Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό ελληνικών και ξενόγλωσσων εργασιών, οι περισσότερες εκ των οποίων σε επιστημονικά περιοδικά με σύστημα κριτών που αποδελτιώνονται σε μείζονες επιστημονικές βάσεις δεδομένων. Τον Φεβρουάριο του 2021, η βιβλιογραφική βάση Pubmed αποδελτίωνε 74 επιστημονικές εργασίες της και η βάση Google Scholar κατέγραφε περισσότερες από 2.956 βιβλιογραφικές αναφορές στο έργο της και δείκτη Hirsch (h-index) 29.  
Έχει επίσης συμβάλλει στην συγγραφή βιβλίου με θέμα Επιδημιολογία και Προαγωγή Υγείας (Συμπεριφορική Επιδημιολογία) και έχει συγγράψει κεφάλαια σε μείζονα ξενόγλωσσα και ελληνικά βιβλία. Η κ. Λάγιου έχει πολυετή θητεία σε θέσεις υψηλής διοικητικής ευθύνης.
Έχει διατελέσει μέλος Συγκλήτου του Πανεπιστημἰου Δυτικής Αττικής, μέλος της Κοσμητείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας, καθώς και μέλος βασικών ιδρυματικών επιτροπών όπως της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας του Ιδρύματος (ΜΟΔΙΠ), της Επιτροπής Ερευνών, του Ειδικού Επταμελούς Οργάνου της Επιτροπής Ερευνών, της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας και της Επιτροπής Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών κ.α. Ἐχει επίσης διατελέσει μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.   

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΣΚΑΝΑΒΗ

Η Καθηγήτρια. κ. Κωνσταντίνα Σκαναβή αποφοίτησε από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες, Καλιφόρνιας, ΗΠΑ. Το 2019 μετακινήθηκε στο τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όπου κατέχει την βαθμίδα της Καθηγήτριας, στο πεδίο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας.
Είχε οριστεί ως η πρώτη Κοσμήτορας της νεο-ιδρυθείσας Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Από το 2000-2019, διετέλεσε Διευθύντρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου και υπηρέτησε ως Καθηγήτρια του τμήματος Περιβάλλοντος.
Από το 1988-2000, ήταν Καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες, Καλιφόρνιας, ΗΠΑ, όπου εργάστηκε στα πεδία της Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας, Περιβαλλοντικής Υγείας και Αγωγής Υγείας. Έχει σχεδιάσει και προσφέρει πανεπιστημιακά μαθήματα στα πεδία της Περιβαλλοντικής Υγείας, Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας καθώς και Προαγωγής Υγείας τόσο στην Αμερική όσο και στην Ελλάδα.
Η Καθηγήτρια Κωνσταντίνα Σκαναβή είναι συγγραφέας πολλαπλών άρθρων, κεφαλαίων και βιβλίων σε διεθνές επίπεδο και έχει παρουσιάσει το έργο της σε εκατοντάδες διαλέξεις και ομιλίες σε πολλές διαφορετικές χώρες. Μέσα στα ερευνητικά ενδιαφέροντά της είναι η προώθηση Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Συμπεριφοράς και η Προαγωγής Υγείας καθώς και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των σχετικών αποφάσεων στα θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας μέσα από στρατηγικές επικοινωνίας. Ασχολείται τόσο με την τυπική, όσο και την μη τυπική αλλά και άτυπη μορφή της εκπαίδευσης με στόχο την προσέγγιση όλων των κοινωνικών ομάδων.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΗ

Η Αναστασία Μπαρμπούνη, γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Iατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι παιδίατρος, με μεταπτυχιακό στη Δημόσια Υγεία από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και διδακτορικό στην Επιδημιολογία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2016  εξελέγη Καθηγήτρια του Τομέα Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και το 2019 Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας, Υγιεινής και Πρόληψης νόσων στο Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα καλύπτουν την επιδημιολογία των χρόνιων νοσημάτων και την ανάπτυξη προγραμμάτων παρεμβάσεων και πρόληψης αυτών. Παράλληλα, οι ακαδημαϊκές της δραστηριότητες επεκτείνονται στην παρουσίαση εργασιών σε εθνικές και διεθνείς διασκέψεις και συνέδρια, δημοσιεύσεις άρθρων σε επιστημονικές και ειδικές εκδόσεις στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας.
 Είναι Διευθύντρια του Τομέα Βασικών Επιστημονικών Πεδίων του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας.
Είναι επίσης Διευθύντρια  του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Προαγωγή Υγείας στη Τρίτη ηλικία», ενώ συμμετέχει σε μεταπτυχιακά προγράμματα των Ιατρικών Σχολών  ΕΚΠΑ, Αριστοτέλειου Παν/μίου και του Παν/μίου Θεσσαλίας
Έχει διατελέσει μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής. Εχει,  διατελέσει εκπρόσωπος στην Επιτροπή Δημόσιας Υγείας του Συμβουλίου της Ευρώπης (CDSP) .
Συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς για την αποτύπωση της καπνιστικής συνήθειας στην Ελλάδα και τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής ελέγχου του καπνού. Συγκεκριμένα ήταν επιστημονικά υπεύθυνη για την εκπόνηση των μελετών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αμερικής (CDC) όσο αφορά την επιτήρηση της καπνιστικής συνήθειας στην Ελλάδα (Global Tobacco Surveillance System).
Ακόμη, είναι Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας, ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Εταιρείας για τον Έλεγχο του Καπνίσματος & τη Μείωση της Βλάβης από το Κάπνισμα , μέλος του ΔΣ του Forum Δημόσιας Υγείας και μέλος του ΔΣ Shipsan Association.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: