Κλειστά είναι σήμερα τα φαρμακεία όλης της χώρας καθώς οι φαρμακοποιοί ζητούν ένα σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, αποπληρωμής των χρεών τους απο τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) απέστειλε εξώδικο για τα οφειλόμενα ποσά προς τον ΕΟΠΥΥ, καθώς εξέπνευσε η προθεσμία των 45 ημερών εντός των οποίων ο φορέας ήταν υποχρεωμένος να εξοφλήσει τους λογαριασμούς των φαρμακείων.
Ο ΠΦΣ υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του τον κίνδυνο της χρεοκοπίας των φαρμακείων. «Πρέπει να διασφαλίζουμε το κοινωνικό κράτος και την βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον η Πολιτεία εξασφαλίζει σταθερή και ρεαλιστική χρηματοδότηση του Οργανισμού. Τα ψευτοδιλήμματα , “συντάξεις ή φάρμακα” είναι απαράδεκτα», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου.
Στο μεταξύ το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι καταγγελίες από ασθενείς που πάσχουν από πολύ σοβαρές ασθένειες, ιδίως καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένους, που ψάχνουν εναγωνίως να βρουν τα φάρμακα τους, πηγαίνοντας από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, χωρίς αποτέλεσμα.
Τα παραπάνω καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Κώστα Λουράντο, να επισημαίνει ότι από την αγορά λείπουν 163 σκευάσματα. Στο πλαίσιο αυτό ο ΦΣΑ ανακοίνωσε ότι προκειμένου να βοηθήσει τους ασθενείς στην ανεύρεση των φαρμάκων τους, θέτει σε λειτουργία γραφείο καταγγελιών και παραπόνων στα γραφεία του στο ΦΣΑ και καλεί όσους έχουν πρόβλημα προμήθειας του φαρμάκου τους, να καλούν στα τηλέφωνα: 210 5220954, 210 5220955, 210 5223914.
Επίσης σε ανακοίνωση του Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, διαπιστώνει την έξαρση του φαινομένου των ελλείψεων, την οποία αποδίδει μάλιστα στην οικονομική κρίση «που λόγω έλλειψης ρευστότητας δυσχεραίνει τις οικονομικές συναλλαγές ανάμεσα σε εταιρείες – φαρμακαποθήκες και φαρμακεία».
Ο ΕΟΦ διερεύνησε τις αναφορές ελλείψεων του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) και διαπίστωσε ότι για 20 σκευάσματα που είναι σε έλλειψη υπάρχει μειωμένη διάθεση από τις αρμόδιες εταιρείες. Επίσης, σε ό,τι αφορά άλλα 41 φάρμακα διαπίστωσε ότι «υπάρχει αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα». Από αυτά, ένα φάρμακο χαρακτηρίζεται μοναδικό χωρίς υποκατάστατο, εννέα διαθέτουν υποκατάστατο στην ευρύτερη θεραπευτική κατηγορία, ενώ για τα υπόλοιπα υπάρχει άμεσο υποκατάστατο. Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα που έχουν υποκατάστατα ο ΕΟΦ συστήνει στους ασθενείς να συνεννοούνται με τον θεράποντα ιατρό τους ή τον φαρμακοποιό τους προκειμένου να προμηθεύονται ισοδύναμα φαρμακευτικά προϊόντα (αντίγραφα ή γενόσημα).
Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, ο ΕΟΦ ζήτησε τόσο από τις εταιρείες, όσο και από τις φαρμακαποθήκες που εμπλέκονται στις ελλείψεις αυτές «να φροντίσουν για την άμεση αποκατάσταση της επάρκειας στην αγορά. Σε διαφορετική περίπτωση ο ΕΟΦ θα προβεί σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών σε φάρμακα αναντικατάστατα και φάρμακα σοβαρών παθήσεων, και θα εισηγηθεί την επιβολή χρηματικών κυρώσεων στις εταιρείες, όπως έπραξε και στο πρόσφατο παρελθόν» καταλήγει η ανακοίνωση.
ΣΦΕΕ: «Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό»
«Πάνω από όλα βρίσκεται ο ασθενής και ο πολίτης αυτής της χώρας»: αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), σχολιάζοντας την πολιτική και οικονομική κρίση.
«Τα φάρμακα και οι θεραπείες που παρέχουμε, αποτελούν μέγιστο κοινωνικό αγαθό. Η Φαρμακοβιομηχανία, ξένες και ελληνικές εταιρίες, έχει αποδείξει έμπρακτα ότι αντιμετωπίζει με απόλυτη αξιοπιστία και υπευθυνότητα τις δυσκολίες και αγκυλώσεις που κατά καιρούς έχει παρουσιάσει απέναντί της η Πολιτεία», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση
Ο ΣΦΕΕ δηλώνει ότι «θα συνεργαστεί με ευθύνη για κοινά αποδεκτές λύσεις τόσο με την υπηρεσιακή κυβέρνηση, όσο και με αυτή που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές, προκειμένου οι Έλληνες πολίτες να συνεχίσουν να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στα φάρμακα, τις θεραπείες και την περίθαλψη που δικαιούνται».
Η κυβέρνηση
Το βράδυ της Τηρίτης 22 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη για το θέμα των φαρμάκων στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εργασίας, Α. Ρουπακιώτης, ο υπουργός Υγείας Χρ. Κίττας, ο υπουργός Επικρατείας, Α. Αργυρός, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κ. Λουράντος, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, Γ. Κουβάρης και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γ. Βουδούρης.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους φαρμακοποιούς για την αποπληρωμή των χρεών του τρέχοντος έτους. Οι φαρμακοποιοί έλαβαν διαβεβαιώσεις εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, ωστόσο, επιφυλάχτηκαν για τον αν πρέπει να δεχτούν και θα αποφασίσουν μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων τους.