ΜΕΝΟΥ

Ληστρικό «όργιο» σε βάρος του ΕΟΠΥΥ με παράνομες συνταγογραφήσεις!

Health Newsroom

Αυστηρή προειδοποίηση του υπουργού Υγείας: Σταματήστε να το κάνετε, θα σας πιάσουμε όλους!

 Τουλάχιστον 100 ύποπτες περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ εντόπισαν τα νέα συστήματα ελέγχων της ΗΔΙΚΑ για την καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από τις αρχές του 2024 έως σήμερα. Ενδεικτικά, το πρώτο οκτάμηνο του έτους, οι συγκεκριμένοι ιατροί συνταγογράφησαν από 250 έως 422 διαφορετικά φαρμακευτικά σκευάσματα ανά ασθενή, με συνολικές ποσότητες που κυμαίνονταν από 250 έως 1.630 τεμάχια. Η ζημιά για τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις που επωμίζονται σημαντική μερίδα της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω του λεγόμενου clawback, είναι τεράστια.

Συγκλονιστικές οι αποκαλύψεις που έκανε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στους ιατρικούς συντάκτες κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου. Στην παρουσίαση συμμετείχαν η Θεανώ Καρποδίνη,  διοικήτρια και πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ  και η Νίκη Τσούμα, πρόεδρος Δ.Σ. & διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. , ενώ παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος και ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Άρης Αγγελής.

Οι ακόλουθες περιπτώσεις αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα «ύποπτων περιπτώσεων» που αναδείχθηκαν μέσα από τις αναλύσεις της ΗΔΙΚΑ:

  1. Παθολόγος στη Γλυφάδα: Συνταγογράφησε 221 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.621 τεμαχίων σε συγγενή πρώτου βαθμού, με όλες τις συνταγές να εκτελούνται στο ίδιο φαρμακείο.
  2. Παθολόγος σε κέντρο υγείας στη Μυτιλήνη: Συνταγογράφησε κατά τις βραδινές (μόνο) ώρες 705 σκευάσματα σε ποσότητα 1.818 τεμαχίων σε συγγενείς του/ της και στον εαυτό του/ της.
  3. Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα: Συνταγογράφησε σε 2 αλλοδαπούς 500 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 925 τεμαχίων.
  4. Γενικός ιατρός στη Μυτιλήνη: Συνταγογράφησε 258 σκευάσματα σε ποσότητα 704 τεμαχίων σε συγγενή, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενή.
  5. Παθολόγος στην Αθήνα: Συνταγογράφησε σε έναν ασθενή 362 σκευάσματα σε ποσότητα 686 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενούς.
  6. Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη: Συνταγογράφησε σε 4 παιδιά -μέλη συγκεκριμένου αθλητικού συλλόγου- 300 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.350 τεμαχίων, τα οποία εκτελέστηκαν σε κεντρικό φαρμακείο της ίδιας περιοχής.
  7. Ψυχίατρος στην Αθήνα: Συνταγογράφησε σε 10 ασθενείς με 450 διαφορετικά φάρμακα σε συνολική ποσότητα 980 τεμαχίων.
  8. Ορθοπεδικός στην Πάτρα:Συνταγογράφησε σε 4 ασθενείς με 320 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1760 τεμαχίων.
  9. Δερματολόγος στο Ηράκλειο: Συνταγογράφησε 275 διαφορετικά φάρμακα σε ποσότητα 1500 τεμαχίων.
  10. Γυναικολόγος στη Λάρισα: Συνταγογράφησε 200 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1100 τεμαχίων.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας,  «αυτές είναι οι πιο εξόφθαλμες περιπτώσεις που επιλέξαμε να παρουσιάσουμε. Λυπάμαι γι’ αυτά που βρήκαμε και μάλιστα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των νέων συστημάτων, που εγκαταστήσαμε στην ΗΔΙΚΑ. Θέλω να πω στους γιατρούς που μας παρακολουθούν ότι με τα συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που πλέον είναι στην διάθεση του υπουργείου Υγείας και του ελληνικού κράτους δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγει κανένας. Στέλνω σαφές μήνυμα: Σταματήστε να το κάνετε, θα σας πιάσουμε όλους. Προς Θεού, δεν κατηγορούμε συλλήβδην το ιατρικό σώμα. Μιλάμε για ένα πολύ μικρό κλάσμα γιατρών μπροστά σε χιλιάδες γιατρούς που κάνουν ευόρκως τη δουλειά τους. Το πρώτο μέτρο που λάβαμε είναι να μπλοκάρουμε τη συνταγογράφησή τους, αυτό είναι αυτονόητο. Όμως δεν φτάνει αυτό. Έχουν ήδη δοθεί τα στοιχεία στον ΕΟΠΥΥ που θα κάνει τον πιο ενδελεχή έλεγχο. Θα γίνουν καταλογισμοί για όλα αυτά, δεν πρόκειται να μην πληρωθούν αυτά τα χρήματα με κάποιο τρόπο πίσω στο ελληνικό κράτος».

Σε σχέση με το αν θα υπάρξουν συνέπειες στους ασθενείς που εν αγνοία τους έχει χρησιμοποιηθεί το ΑΜΚΑ τους από παραβάτες γιατρούς  ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε τα εξής: «Σε κάθε περίπτωση στοιχειωμένης απάτης θα υπάρχει πρόβλεψη εκκαθάρισης του φακέλου του ασθενούς ώστε να μην έχει πρόβλημα στη συνταγογράφηση και να μην υπάρχει λάθος ιατρική διάγνωση στο μέλλον, καθόσον ένας γιατρός που θα βλέπει τον ιατρικό του φάκελο μετά από μερικά χρόνια, δεν μπορεί να γνωρίζει αν αυτά τα φάρμακα τα πήρε στα αλήθεια ή ήταν προϊόν τέτοιας απάτης. Εκεί θα υπάρξει τέτοιου είδους ηλεκτρονική εκκαθάριση».

Η υπέρβαση στις διαγνωστικές εξετάσεις

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον έλεγχο της υπέρβασης στις διαγνωστικές εξετάσεις ο υπουργός Υγείας ανέφερε: «Στους γιατρούς στέλνεται μήνυμα μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όταν ξεπερνάνε το μέσο όρο. Ο γιατρός βλέπει πότε περνάει το μέσο όρο. Προσέξτε όμως. Στον γιατρό δεν μπορώ να πω ότι «σου απαγορεύω να γράψεις». Γιατί πράγματι είναι πιθανόν σε κάποιες περιπτώσεις να πρέπει να το γράψει. Δεν θέλω να καταργήσουμε την ιατρική πράξη. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, ποιο είναι; Όταν κάποιοι γιατροί συγκεκριμένοι το κάνουν εξ συστήματος, τότε αυτομάτως το σύστημα λέει «ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης εξ συστήματος είναι εκτός πρωτοκόλλου» και τότε πρέπει να εξηγήσεις γιατί εσύ ειδικά τυχαίνει να είσαι ένας γιατρός που πρέπει εξ συστήματος να είσαι εκτός πρωτοκόλλου. Υπάρχουν περιπτώσεις γιατρών που έχουμε ελέγξει που είναι σε κάποια χωριά, που πραγματικά δεν μπορούν να τηρήσουν αυτούς τους μέσους όρους γιατί εξυπηρετούν ένα πολύ ειδικό πληθυσμό. Δεν πρόκειται εμείς να πούμε να μην γράψουν. Μην πάμε από το ένα άκρο στο άλλο. Το ξεκαθαρίζω. Τα συστήματα είναι εξελιγμένα για να μας προειδοποιούν για κάποιες πιθανότητες».

Τρεις παρεμβάσεις στην επιβολή ποινών

Στη συνέχεια η διοικήτρια και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Θεανώ Καρποδίνη δήλωσε τα εξής: «Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, από τον Απρίλιο του 2024, αναμόρφωσε το θεσμικό πλαίσιο επιβολής κυρώσεων και ποινών για γιατρούς και φαρμακοποιούς κάνοντας τρεις σημαντικές παρεμβάσεις. Μας έδωσε τη δυνατότητα για τους γιατρούς που υπερβαίνουν τα όρια του μηνιαίου πλαφόν συνταγογράφησης, να μπορούμε να έχουμε μια πιο ευέλικτη διαδικασία που απευθείας μας δίνεται η δυνατότητα να καταλογίζουμε ποινές χωρίς να χρειάζεται να παραπέμψουμε αυτές τις περιπτώσεις στην Επιτροπή Ελέγχου Συνταγογραφίας.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα ad hoc ελέγχων. Αυτό μας δίνει μεγαλύτερη ευελιξία για να μπορούμε με αποφάσεις του Δ.Σ του ΕΟΠΥΥ να παραπέμπουμε στην Επιτροπή Συνταγογραφίας και πράγματα τα οποία δεν είναι μέσα στη διαδικασία που είναι θεσπισμένη, όταν και εφόσον υφίστανται ισχυρές ενδείξεις παραβατικής συνταγογράφησης και απάτης.

Επίσης, μας έδωσε τη δυνατότητα να εξειδικεύσουμε τους δείκτες παραβατικότητας και στα φαρμακεία. Να μην χρειάζεται δηλαδή νομοθετική παρέμβαση. Με την εξουσιοδοτική που έχουμε μπορούμε όπου βλέπουμε ότι ανοίχτηκε ένα νέο παράθυρο παραβατικότητας, αμέσως να παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα. Εκτός από τη δυνατότητα για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων, η σημαντικότερη καινοτομία που προέβλεψε ο υπουργός είναι το αντίστοιχο πλαίσιο επιβολής κυρώσεων και ποινών και για τις διαγνωστικές εξετάσεις, και για τα ιατρολογικά προϊόντα και λοιπά».

Τα ψηφιακά εργαλεία στον έλεγχο της παραβατικότητας

Ακολούθως η πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. Νίκη Τσούμα, δήλωσε: «Θέλω να προσθέσω τη σημασία και τη συμβολή της τεχνολογίας και της πληροφορικής σε όλη αυτή τη δράση που γίνεται από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ. Η ΗΔΙΚΑ είναι οργανισμός ο οποίος παρέχει τα ψηφιακά εργαλεία. Τα συστήματα πληροφορικής πλέον από τη στιγμή που έχουμε περάσει στη ψηφιακή μεταρρύθμιση, είναι online και είναι ικανά να έχουν δεδομένα κωδικοποιημένα, να παρακολουθούν και να καταγράφουν σε οποιοδήποτε χρόνο γίνεται οποιαδήποτε συναλλαγή, έτσι ώστε να μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα. Δουλεύουμε πάνω στο σύστημα της συνταγογράφησης, ένα εξελιγμένο σύστημα ΒΙ (business intelligent), το οποίο τροφοδοτείς με ερωτήματα και σου δίνει εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεσαι. Όπως παράδειγμα πόσοι ή ποιοι ασθενείς έχουν μεγαλύτερο αριθμό από αυτόν σε συνταγές, πόσοι και ποιοι πολίτες έχουν μεγαλύτερο αριθμό από αυτόν τον συγκεκριμένο σε αυτό το φάρμακο, κτλ. Επίσης «τρέχουμε» και antifraud συστήματα, τα οποία είναι πιο εξελιγμένα και βρίσκουν συμπεριφορές παραβατικές και άρα, εκεί πάμε και βρίσκουμε τις περιπτώσεις απάτης».

Δείτε σημεία από την Συνέντευξη Τύπου του Υπουργείου Υγείας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: