ΜΕΝΟΥ
Μητρικός θηλασμός

Μητρικός θηλασμός

Health Newsroom

Από την Φιλιώ Φώτη, Μαία, Προϊσταμένη Ορόφου ΙΑΣΩ

Η συναισθηματική υγεία της μητέρας ενισχύεται από τη σχέση που αναπτύσσει με το μωρό της κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Ο μητρικός θηλασμός είναι μέρος των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διατροφή και την υγεία. Το μητρικό γάλα είναι η συνέχεια της διατροφής και της προστασίας, που λάμβανε το μωρό μέσω του ομφάλιου λώρου.

Το μητρικό γάλα λειτουργεί ως διαχρονικός εμβολιασμός. Ο θηλασμός προστατεύει το δικαίωμα κάθε γυναίκας τόσο στη σωματική υγεία όσο και στην ψυχική και συναισθηματική υγεία. Σε έρευνα στις ΗΠΑ από 140.000 γυναίκες μέσης ηλικίας 63 ετών στοιχειοθετήθηκε ότι για κάθε 12 μήνες θηλασμού είχαν 10% μικρότερη πιθανότητα για υπέρταση 10% λιγότερη πιθανότητα για στεφανιαία νόσο και 20% μικρότερη πιθανότητα για υπερλιπιδαιμία.

Επίσης:

Οι γυναίκες που δεν θηλάζουν έχουν υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν:

  • οστεοπόρωση
  • χολολιθίαση
  • ρευματοειδή αρθρίτιδα
  • καρκίνο του μαστού
  • καρκίνο των ωοθηκών
  • καρκίνο του ενδομητρίου

Οι μητέρες που θηλάζουν μακροχρόνια έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από :

Οι γυναίκες που θήλασαν έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου ΙΙ.

Όσο αυξάνονται τα έτη θηλασμού τόσο μειώνονται τα ποσοστά μέχρι και 15% για την εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ και στο 1/2 για διαβήτη τύπου Ι, όπου οι μητέρες αυτές έχουν μειωμένες ανάγκες σε ινσουλίνη.

Μείωση του κινδύνου εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου:

Σε έρευνα στις ΗΠΑ από 140.000 γυναίκες μέσης ηλικίας 63 ετών στοιχειοθετήθηκε ότι για κάθε 12 μήνες θηλασμού είχαν 10% μικρότερη πιθανότητα για υπέρταση 10% λιγότερη πιθανότητα για στεφανιαία νόσο και 20% μικρότερη πιθανότητα για υπερλιπιδαιμία.

Επίσης:

  • Βοηθά τη μήτρα να συσπαστεί. Μειώνει τον κίνδυνο αιμορραγίας μετά τον τοκετό.
  • Θηλασμός και παραγωγή ορμονών:
  • Μειώνει κατά 10% τις πιθανότητες για σιδηροπενική αναιμία.

Η ωκυτοκίνη διεγείρει τη στοργική συμπεριφορά. Η προλακτίνη προκαλεί αισθήματα ηρεμίας, χαλάρωσης και προστασίας της μητέρας από τον κίνδυνο εμφάνισης μελαγχολίας μετά τον τοκετό. Οι γυναίκες που θηλάζουν κακοποιούν και εγκαταλείπουν τα μωρά τους κατά 3 φόρες λιγότερο.Οι μητέρες που θηλάζουν καταναλώνουν ενέργεια, περίπου 150 θερμίδες σε κάθε θηλασμό, για την παραγωγή του γάλακτος.

Συναισθηματική υγεία:

Η συναισθηματική υγεία της μητέρας ενισχύεται από τη σχέση που αναπτύσσει με το μωρό της κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Το κράτημα του μωρού στο στήθος παρέχει στις περισσότερες μητέρες ισχυρότερη ψυχολογική εμπειρία από αυτή που ένιωθε όταν το έμβρυο ήταν μέσα στη μήτρα της.

  • Λιγότερα συναισθήματα ανησυχίας. Ισχυρότερη αίσθηση σύνδεσης με το μωρό.
  • Αύξηση της αυτοπεποίθησής της.
  • Νιώθει δυνατή και ικανοποιημένη.
  • Ο δεσμός μιας θηλάζουσας μητέρας με το μωρό της είναι ισχυρότερος από οποιαδήποτε άλληανθρώπινη επαφή.

Ο θηλασμός είναι φυσικός τρόπος αντισύλληψης:Η προστασία από μια εγκυμοσύνη ανέρχεται σε ποσοστό > 98% εφόσον:

  • Η μητέρα θηλάζει αποκλειστικά (κανένα άλλο είδος τροφής σε υγρή ή στερεά μορφή).
  • Όχι λιγότερο από 6 φορές το 24ωρο μέχρι το μωρό να γίνει 6 μηνών.
  • Δεν έχει επανέλθει η περίοδος

Ελεύθερος χρόνος:

Το μητρικό γάλα είναι εύκολα διαθέσιμο.

Προσφέρεται στην πιο κατάλληλη θερμοκρασία και συσκευασία.

Η μητέρα που θηλάζει συχνά το μωρό της χρειάζεται να καθίσει και να ηρεμήσει μαζί του σε κάθε γεύμα. Αυτή η ανάπαυση τη βοηθά να δυναμώσει μετά τη γέννα και έτσι να ανταποκριθεί στο απαιτητικό και αχόρταγο για τον πρώτο καιρό μωρό της.

Οικολογικά οφέλη:

  • Μια σύγχρονη μητέρα έχει και οικολογική συνείδηση.
  • Συμβάλλει στην προστασία των φυσικών πόρων.
  • Τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας.
  • Το μητρικό γάλα αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με μηδενικό κόστος προσφέρεται σεφυσική συσκευασία ανθεκτική στο φως και στις υψηλές θερμοκρασίες.

Το μητρικό γάλα μπορεί να φαίνεται λευκό αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ πράσινο. Για την παρασκευή τεχνητού γάλακτος για ένα μωρό χρειάζονται 3 λίτρα πόσιμου νερού (1 λίτρο για τη σκόνη και 2 λίτρα για την αποστείρωση μπουκαλιών), ενώ από τα αέρια των αγελάδων παράγονται 100 εκ. τόνοι μεθανίου ετησίως δηλ. το 20% της ετήσιας παραγωγής σε μεθάνιο συντελώντας έτσι στην καταστροφή του στρώματος του όζοντος. Στην Ινδία για να αντικατασταθεί το μητρικό γάλα με το αγελαδινό, θα χρειάζονταν να εκτραφούν 135 εκατομμύρια αγελάδες και θα απαιτούνταν να χρησιμοποιηθεί το 43% της επιφάνειας της Ινδίας για βοσκή. Αν κάθε παιδί στη Αμερική σιτίζονταν με ξένο γάλα για ένα έτος τότε, 86.000 τόνοι κασσίτερου θα απαιτούνταν για την κατασκευή 550 εκατομμυρίων κουτιών για τη σκόνη γάλακτος. Αν κάθε παιδί στην Αγγλία σιτίζονταν με ξένο γάλα για ένα έτος τότε, 3.000 τόνοι χαρτιών θα χρειάζονταν για την κατασκευή ετικετών.

Οικονομικά οφέλη:

Για την προετοιμασία και την αγορά τεχνητού γάλακτος χρειάζονται παραπάνω από 1.000 ευρώ / έτος, ενώ μειώνεται και το κόστος της ιατρικής περίθαλψης.

Συμπεράσματα…

Η σχέση μεταξύ μητρικού θηλασμού και υγείας μητέρας – βρέφους είναι δοσοεξαρτώμενη.Όσο περισσότερο συνεχιζόμενος και αποκλειστικός είναι ο θηλασμός, τόσο πιο προστατευμένη είναι η υγεία μητέρας βρέφους.Η σύγχρονη γυναίκα επιδιώκει να θηλάσει και με τη σωστή πληροφόρηση, καθοδήγηση, και ενθάρρυνση, αντιλαμβάνεται ότι ο θηλασμός της προσφέρει προσωπική ενδυνάμωση και αύξηση του επιπέδου υγείας, τόσο της ίδιας όσο και του μωρού της. Ένας από τους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας για τους οποίους έχουν δεσμευτεί τα κράτη είναι η μείωση της παιδικής θνησιμότητας και η βελτίωση της υγείας των μητέρων. Ο μητρικός θηλασμός βελτιώνει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την υγεία της μητέρας και συμβάλλει έτσι στην επίτευξη αυτού του στόχου.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: