Ενημερώνουν τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας για τον εμβολιασμό
Σε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία προχώρησε το γενικό νοσοκομείο “Ελπίς”, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας .
Συγκεκριμένα, από χθες, ξεκίνησε η λειτουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής για την ενημέρωση των εγκύων και γενικότερα των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας σε σχέση με τον κορονοϊό και την πρόληψη μέσω του εμβολιασμού.
Καθημερινά, από τις 9 π.μ. έως τις 6 μ.μ., στην τηλεφωνική γραμμή 213 203 91 42, ειδικοί θα απαντούν στα ερωτήματα, τους προβληματισμούς και τους φόβους των γυναικών και θα προσπαθούν να τις ενημερώνουν για την ασφάλεια και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Γενικού Νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης τόνισε ότι στόχος μέσω της Γραμμής Ελπίδας -όπως ονομάστηκε- είναι να βοηθηθούν από τους πλέον ειδικούς, όλες οι γυναίκες που διανύουν την ευτυχέστερη περίοδο της ζωής τους αλλά διακατέχονται από αμφιβολίες και φόβο σχετικά με τον εμβολιασμό.
«Η μεγάλη πρόκληση κάθε κοινωνίας είναι να διασφαλίζει μέσα από ασφαλείς εγκυμοσύνες, το αύριο της με μια νέα γενιά που θα έρθει. Η φροντίδα της εγκύου, η ασφαλής εγκυμοσύνη, είναι το βασικό κομμάτι αν θέλει μια κοινωνία να έχει συνέχεια», είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, όπως ανέφερε, την πρώτη μέρα λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής, δέχτηκαν 30 κλήσεις, με την πλειοψηφία των γυναικών που κάλεσαν, να έχουν πλημμελή ενημέρωση και αμφιβολίες για τη χρησιμότητα του εμβολιασμού κατά του Covid-19.
Ο κ. Χαλβατσιώτης, κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία, όταν κατά τη διάρκεια του β’ και γ’ κύματος της πανδημίας, συνεργάστηκε με το Αττικό Νοσοκομείο, συνδράμοντας ως παθολόγος στις εγκύους με λοίμωξη κορονοϊού.
«Προσπαθούσαμε να προσφέρουμε ότι περισσότερο μπορούσαμε σε μια χαοτική συνθήκη. Είχαμε φτάσει στο σημείο οι μαιευτήρες να κάνουν καισαρική τομή σε διασωληνωμένη γυναίκα».
Επιπλέον, σημείωσε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο “Ελπίς”, υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση στο θέμα της αντιμετώπιση περιστατικών με κορονοϊό, υπογραμμίζοντας ότι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, από τα 170 διαθέσιμα κρεβάτια που έχει το νοσοκομείο, περίπου 130-140 είχαν διατεθεί ως κλίνες για νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό. Και πρόσθεσε: «Χθες μας ζητήθηκαν άλλες 24 κλίνες και θα τις διαθέσουμε. Θα έχουμε πάνω από 100 κλίνες στο νοσοκομείο μας για ασθενείς με κορονοϊό».