ΜΕΝΟΥ
Νέες θεραπείες δίνουν ποιότητα ζωής στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση!

Νέες θεραπείες δίνουν ποιότητα ζωής στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση!

Health Newsroom

Γράφει ο Φώτιος Ρούσσος,  
Επιμελητής Β’, Νευρολογική Κλινική ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση ή Σκλήρυνση κατά Πλάκας αποτελεί στη χώρα μας, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη και τη Β. Αμερική, τη συχνότερη αιτία νευρολογικής αναπηρίας μη τραυματικής αιτιολογίας σε νεαρούς ενήλικες. Στην Ελλάδα σήμερα οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση υπολογίζονται περίπου στους 12.000 με 14.000, γεγονός που τοποθετεί τη χώρα μας στις περιοχές υψηλού κινδύνου για εμφάνιση της νόσου. 

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση εμφανίζεται δυο με τρεις φορές πιο συχνά στις γυναίκες και ξεκινάει συνήθως στις ηλικίες μεταξύ 20 με 40 ετών. Η αιτιολογία της νόσου παραμένει ουσιαστικά άγνωστη, όμως θεωρείται σήμερα πως πρόκειται για νόσο αυτοάνοσης αρχής. Πιο συγκεκριμένα στη Πολλαπλή Σκλήρυνση κύτταρα του ανοσιακού μας συστήματος, προσβάλλουν τη μυελίνη, το περίβλημα δηλαδή των νευραξόνων του κεντρικού νευρικού συστήματος, εν μέρει όμως και τους νευράξονες, για αυτό και καλείται απομυελινωτική νόσος. 

Ανάλογα με τη περιοχή του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού που εμφανίζονται απομυελινωτικές βλάβες, οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν μυϊκή αδυναμία των άκρων, διαταραχές της αισθητικότητας, θάμβος όρασης, διπλωπία, ζάλη, αστάθεια, ορθοκυστικές διαταραχές, διάφορα παροξυσμικά φαινόμενα, γνωσιακές ή ψυχικές διαταραχές και κόπωση. 

Η πιο συχνή μορφή Πολλαπλής Σκλήρυνσης με ποσοστό περίπου 90% των ασθενών είναι η υποτροπιάζουσα διαλείπουσα -στην οποία οι ασθενείς εμφανίζουν εξάρσεις-ώσεις και υφέσεις των συμπτωμάτων τους- η οποία ακολουθείται, σε ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς τους ασθενείς, μετά από περίπου 20 έτη, από τη δευτεροπαθώς προϊούσα. Ένα πολύ μικρό ποσοστό ασθενών κάτω του 10% εμφανίζει τη πρωτοπαθώς προϊούσα μορφή, όπου οι ασθενείς εμφανίζουν εξαρχής σταθερή επιδείνωση. 

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλές νέες θεραπείες με στόχο την πρόληψη των υποτροπών ή και τη διακοπή της εξέλιξης και επιδείνωσης της νόσου. Από τις αρχές Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους εγκρίθηκαν και αποζημιώνονται πλήρως και στη Ελλάδα δύο νέες θεραπείες η κλαδριβίνη και η οκρελιζουμάμπη.

Η κλαδριβίνη ενδείκνυται για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με υψηλά ενεργή υποτροπιάζουσα διαλείπουσα μορφή Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Λαμβάνεται με τη μορφή δισκίων από το στόμα για έως 5 μόνο ημέρες τον πρώτο και το δεύτερο μήνα της θεραπείας και επαναλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο μετά από ένα έτος. Μετά την ολοκλήρωση των 2 κύκλων του σχήματος, δεν απαιτείται περαιτέρω θεραπεία, ενώ ο έλεγχος της νόσου παραμένει για 4 χρόνια μετά την έναρξη της αγωγής. Η θεραπεία με κλαδριβίνη χαρακτηρίζεται από ευνοϊκό προφίλ ασφαλείας και εύκολη παρακολούθηση. 

Η οκρελιζουμάμπη ενδείκνυται για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με ενεργό υποτροπιάζουσα διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση και σε ασθενείς με πρώιμη πρωτοπαθώς προϊούσα Πολλαπλή Σκλήρυνση. Χορηγείται ενδοφλεβίως σε νοσοκομειακό περιβάλλον κάθε έξι μήνες και χαρακτηρίζεται από ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΩΤΙΟΥ ΡΟΥΣΣΟΥ 

Επιμελήτης Β΄ Νευρολογικής Κλινικής ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς, υπεύθυνος ιατρείου Απομυελινωτικών Νοσημάτων και ιατρείου Επιληψίας.

Απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Κλινικής Νευροφυσιολογίας Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μετεκπαίδευση στην Κλινική Νευροφυσιολογία και Επιληψία στο Royal London Hospital.

Άριστη γνώση Αγγλικών, Γαλλικών.

 

Στη φωτογραφία ο κ. Φώτιος Ρούσσος, Επιμελητής Β΄, Νευρολογική Κλινική ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: