ΜΕΝΟΥ
Νέο γύρος εξαγορών στην υγεία 

Νέο γύρος εξαγορών στην υγεία 

Health Newsroom

Πολύ κοντά στην έναρξη δεύτερου και σημαντικότερου κύκλου αναδιάταξης βρίσκεται η εγχώρια αγορά παροχής υπηρεσιών από ιδιώτες καθώς η CVC Capital επαναπροσδιορίζει τη στρατηγική της, επιταχύνοντας τις εξελίξεις για τους υπόλοιπους παίκτες που επιθυμούν να τοποθετηθούν στον κλάδο.

Τους προηγούμενους μήνες, η CVC Capital Partners ολοκλήρωσε το deal απόκτησης της κλινικής Metropolitan, συνάπτοντας μάλιστα με κάποιους από τους μετόχους της (Σπυρίδης, Θεοχαράκης) μετοχική συνεργασία για τις εν Ελλάδι τοποθετήσεις στον κλάδο. Ακολούθησε η συμφωνία για την εξαγορά του 97,2% της Ιασώ General, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, καθώς έχουν εξασφαλισθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις. 

Η στρατηγική της CVC Capital να αποκτήσει μεσαίου μεγέθους κλινικές στο Λεκανοπέδιο, καταβάλλοντας, μάλιστα, ικανοποιητικά τιμήματα, σε σχέση με τη λειτουργική τους κερδοφορίας (EBITDA), προκάλεσε στην αγορά την εντύπωση πως δεν θα ενδιαφερθεί για ηγέτιδες δυνάμεις του κλάδου, όπως το Θεραπευτήριο Υγεία. 

Υπήρχε, άλλωστε, η αίσθηση ότι το concept του «doctors Hospital», που θέλει να αναπτύξει η CVC δεν μπορεί να υπηρετηθεί με το Υγεία, το οποίο συνεργάζεται μεταξύ άλλων με μεγαλο-ιατρούς, διατηρώντας εδώ και δεκαετίες τη φήμη της καλύτερης ιδιωτικής κλινικής της χώρας.  

Η παραπάνω αντίληψη διαψεύδεται, ήδη, καθώς η CVC Capital έχει εκδηλώσει στη διοίκηση της Πειραιώς, που αποτελεί μέτοχο και βασικό πιστωτή του ομίλου MIG, το ενδιαφέρον της να αγοράσει το «Θεραπευτήριο Υγεία».

Δείχνει, μάλιστα, διατεθειμένη να καταβάλει premium, σε σχέση με τη συνολική αξία (enterprise value), που δικαιολογούν τα EBITDA της περσινής χρήσης (σ.σ. περίπου 35 εκατ. ευρώ), προκειμένου να κλείσει την αγορά του Λεκανοπεδίου για τους ανταγωνιστές της.  

Θεωρητικά, βασικός αντίπαλος της CVC στην διεκδίκηση του Υγεία είναι η οικογένεια Αποστολόπουλου. Παρά το γεγονός ότι η δημόσια προσφορά, που υπέβαλε, προ μηνών, ζητώντας από τους μετόχους μειοψηφίας του Υγεία ως και το σύνολο των μετοχών τους, απέβη άκαρπη, οι μεγαλομέτοχοι της Ιατρικό Αθηνών δεν έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια. 

Μετά την πρόσφατη αγορά πακέτου μετοχών από τη Dromeus η πλευρά Αποστολόπουλου, κατέχοντας λίγο πάνω από 5% των μετοχών του Υγεία, προσέγγισε τις διοικήσεις MIG και Πειραιώς, βολιδοσκοπώντας για το ενδεχόμενο συγχώνευσης του Θεραπευτηρίου με την Ιατρικό Αθηνών. 

Πρόκειται για πρόταση, που συγκεντρώσει ελπίδες μόνο ως αμυντική κίνηση. Δεν είναι, όμως, βέβαιο ότι η Πειραιώς θέλει να αποφύγει τη συζήτηση για πώληση του Υγεία, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές βάζουν ικανοποιητικό τίμημα στο τραπέζι. 

Άλλωστε, αν η MIG αποπληρώσει δάνεια της τάξης των 400 εκατ. ευρώ από εισπράξεις λόγω πωλήσεων  Υγεία και Attica Group, η Τράπεζα Πειραιώς θα αποδείξει στον επόπτη ότι δεν απαιτείται ο σχηματισμός υψηλών πρόσθετων προβλέψεων για τα χορηγηθέντα δάνεια στον όμιλο ( MIG και θυγατρικές).    

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η πώληση του Θεραπευτηρίου ενδέχεται να μετατραπεί σε προτεραιότητα για την Πειραιώς, σε σχέση με άλλες μεγάλες εκκρεμότητες που έχει σε εταιρείες του κλάδου, όπως η υποχρέωση πώλησης του «Ερρίκος Ντυνάν» και η αντιμετώπιση του υπερβολικού δανεισμού της μαιευτικής κλινικής «Ρέα». 

Η αλλαγή στρατηγικής της CVC Capital και η προσπάθειά της να ελέγξει πρακτικά την αγορά του Λεκανοπεδίου, αποκτώντας το Υγεία, αναμένεται να κινητοποιήσει και τα υπόλοιπα funds, τα οποία επιδιώκουν να εισέλθουν στην αγορά.

Davidson Kempner, Farallon και Orasis, είτε έχουν συζητήσει στο παρελθόν το ενδεχόμενο να εισέλθουν στην αγορά, είτε έχουν ήδη προχωρήσει σε κινήσεις (Farallon αγορά δανείων Euromedica). Εκτιμάται όμως ότι δύσκολα θα ανταγωνιστούν τη CVC Capital Partners, αν πραγματικά επιδιώκει να αποκτήσει το «Θεραπευτήριο Υγεία». 

Το ενδιαφέρον τους θα στραφεί ευκολότερα στην απόκτηση του Ερρίκος Ντυνάν καθώς και άλλων μικρότερων κλινικών ( Ευρωκλινική), είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με άλλα funds και operators (Orasis).  

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για το Ερρίκος Ντυνάν προβλέπεται να ξεκινήσει στα τέλη του πρώτου εξαμήνου, με ανοικτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει για λίγο, αν τρέχουν εξελίξεις για το Θεραπευτήριο Υγεία. Αν η CVC Capital αποκτήσει το Υγεία δεν έχει λόγο να ενδιαφερθεί για το Ντυνάν. 

Πέραν των funds ενδιαφέρον για το Ερρίκος Ντυνάν ενδιαφέρον υπάρχει και από Κινεζικούς ομίλους που επιθυμούν να επενδύσουν στον κλάδο υγείας και ασφαλιστικών εταιρειών. Ένας εξ αυτών έχει ήδη κάνει προεργασία για την από κοινού διεκδίκηση του νοσοκομείου.  

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: