Τις προτάσεις τους υπέβαλαν οι ευρωβουλευτές με στόχο να καταστούν τα φάρμακα διαθέσιμα και οικονομικώς προσιτά, να ενισχυθεί η διαφάνεια στις τιμές και να προωθηθούν κοινές ευρωπαϊκές συμβάσεις προμήθειας.
Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο τη μεγάλη ανάγκη να αυξηθεί η ανθεκτικότητα μέσω της πρόληψης ελλείψεων σε φάρμακα, της διασφάλισης των αλυσίδων εφοδιασμού και της διάθεσης βιώσιμων φαρμάκων καθώς επίσης, και τη στήριξη μιας διαφανούς, ανταγωνιστικής και καινοτόμου ευρωπαϊκής φαρμακευτικής βιομηχανίας.
Η έκθεση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές στην Επιτροπή για την επικαιροποίηση της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας το 2022 εγκρίθηκε με 527 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 70 αποχές. Οι βασικές συστάσεις της έκθεσης περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων των ελλείψεων φαρμάκων, τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε ασφαλή, οικονομικώς προσιτή και αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή, την αύξηση της διαφάνειας στις τιμές, τη δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας και της ανάπτυξης νέων σκευασμάτων, καθώς και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της παραγωγής και του εφοδιασμού της ΕΕ.
Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι ένα από τα βασικά διδάγματα που έχουν αποκομίσει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από την πανδημία COVID-19 είναι η σημασία της στενής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας των εθνικών συστημάτων υγείας. Η ΕΕ πρέπει να στοχεύσει στην αποκατάσταση της ανεξαρτησίας του εφοδιασμού της σε φάρμακα και να ενισχύσει τις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.
Η πλειονότητα μάλιστα των ευρωβουλευτών ζήτησε ένα επικαιροποιημένο, στέρεο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα εγγυάται την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των φαρμακευτικών προϊόντων, τον δίκαιο και διαφανή καθορισμό των τιμών και θα διασφαλίζει ότι η βιομηχανία τηρεί τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της.
Η Ισπανίδα εισηγήτρια της έκθεσης Dolors Montserrat ανέφερε ότι με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί η φαρμακευτική στρατηγική της ΕΕ, ενόψει της επόμενης αναθεώρησης και επικαιροποίησης της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας, θέτοντας τους ασθενείς στο επίκεντρο των πολιτικών για την υγεία. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε σθεναρά τις ιατρικές ανάγκες που δεν έχουν καλυφθεί και να προωθήσουμε την πρόσβαση σε φάρμακα, καθιστώντας τα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης πιο βιώσιμα. Ταυτόχρονα, πρέπει να ενισχύσουμε τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της ΕΕ για μια στρατηγικά αυτόνομη και ανθεκτική φαρμακευτική βιομηχανία, υποστηριζόμενη από ένα αποτελεσματικό σύστημα κινήτρων και διοικούμενη από ένα σταθερό, επικαιροποιημένο και επικεντρωμένο στην ασφάλεια κανονιστικό σύστημα» τόνισε η κα Dolors.
Τώρα αναμένεται η Επιτροπή, να προτείνει επικαιροποίηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ προς τα τέλη του 2022.
Ωστόσο, να θυμίσουμε ότι η Επιτροπή είχε εγκρίνει τη φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη το Νοέμβριο του 2020. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας που στόχο έχει να δώσει στη φαρμακευτική πολιτική της ΕΕ ένα μακροπρόθεσμο όραμα: να διασφαλίσει ότι θα είναι ανθεκτική στις κρίσεις και βιώσιμη,
αλλά και να ενισχύσει τη θέση της ΕΕ ως παγκόσμιου ηγέτη, διασφαλίζοντας παράλληλα την πρόσβαση σε οικονομικώς προσιτά φάρμακα για τους ασθενείς.