Γράφει ο Σταύρος Καλλιάφας*,
Οι φλεβικές παθήσεις των κάτω άκρων προσβάλλουν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, ιδιαίτερα γυναίκες, και εκδηλώνονται κυρίως με δύο μορφές: τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες. Ποιες είναι, όμως, οι αιτίες, πόσο επικίνδυνες είναι και πώς θεραπεύονται;
Κιρσοί ονομάζονται οι διογκωμένες, ψηλαφητές με το χέρι φλέβες που βρίσκονται κάτω από το δέρμα. Εμφανίζονται πιο συχνά στις γυναίκες μεταξύ 30 και 70 ετών. Παράγοντες κινδύνου είναι η ύπαρξη συγγενούς πρώτου βαθμού με κιρσούς, η παχυσαρκία, η απουσία άσκησης, η εγκυμοσύνη και η παρατεταμένη ορθοστασία. Δημιουργούνται από την εξασθένηση του τοιχώματος και τη δυσλειτουργία των φλεβικών βαλβίδων. Αρχικά δε δίνουν κανένα σύμπτωμα. Σε πιο προχωρημένο στάδιο προκαλούν πόνο, βάρος, κάψιμο, οίδημα, νυχτερινές κράμπες, αλλαγή στο χρώμα και σκλήρυνση του δέρματος γύρω από τον αστράγαλο καθώς και έλκη (πληγές), που επουλώνονται πολύ δύσκολα. Η σοβαρότερη όμως επιπλοκή των κιρσών είναι η θρόμβωση.
Η θεραπεία
Η σύγχρονη θεραπεία των κιρσών είναι ελάχιστα επεμβατική,ανώδυνη και με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει πολλές λύσεις, εκ των οποίων οι κυριότερες είναι το ενδαγγειακό stripper, το ενδαγγειακό laser, οι ραδιοσυχνότητες και η μικροκιρσεκτομή. Κάθε μία από τις τεχνικές αυτές έχει συγκεκριμένες ενδείξεις, αντενδείξεις, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Για το λόγο αυτό, η θεραπεία πρέπει να εξατομικεύεται για κάθε ασθενή και να εφαρμόζεται από χειρουργούς που έχουν πείρα σε όλες τις προαναφερθείσες τεχνικές. Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνονται άριστα αποτελέσματα χωρίς επιπλοκές και με πολύ μικρά ποσοστά υποτροπών.
Οι ευρυαγγείες
Ευρυαγγείες είναι οι ορατές, αλλά όχι διογκωμένες φλέβες που βρίσκονται αμέσως κάτω από την επιδερμίδα. Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι το οικογενειακό ιστορικό, η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, η παρατεταμένη ορθοστασία και η απουσία άσκησης. Συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Σε εκτεταμένες περιπτώσεις μπορεί να ευθύνονται για ήπιο πόνο και αίσθημα βάρους. Δεν είναι ιατρικό, αλλά έντονα αισθητικό πρόβλημα κυρίως για τις γυναίκες.
Η αντιμετώπιση
Η αντιμετώπισή τους γίνεται ανώδυνα με τη μικροσκληροθεραπεία, τη χρήση laser ή θερμοπηξίας. Η επιλογή της θεραπείας σχετίζεται με το μέγεθος και την εντόπιση των ευρυαγγειών. Οι πυκνότερες και μεγαλύτερες σε μέγεθος αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά με τη μικροσκληροθεραπεία, ενώ οι μικρότερες και αραιότερες με τη θερμοπηξία ή το laser. Όταν εφαρμόζονται σωστά, όλες οι θεραπείες είναι ανώδυνες και τα αποτελέσματα θεαματικά. Οι ευρυαγγείες μπορεί στο μέλλον να ξαναδημιουργηθούν στα ίδια ή σε διαφορετικά σημεία των κάτω άκρων. Για το λόγο αυτό, σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται μία μικρή θεραπεία συντήρησης κάθε λίγα χρόνια.
*ο κος Σταύρος Καλλιάφας είναι MD Αγγειοχειρούργος, Ενδαγγειοχειρουργός, Diplomate of the American Board of Surgery, Διευθυντής Α’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.
Πηγή: Περιοδικό Εις Υγείαν, Απρίλιος 2011, τεύχος 69
Μπορείτε να δείτε το άρθρο “Οι λύσεις για τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες” όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Εις Υγείαν” αμέσως παρακάτω στη σύνδεση “Δείτε Επίσης”