Η τελευταία -μεγάλη- πράξη στο έργο συγκέντρωσης της αγοράς υπηρεσιών υγείας στο Λεκανοπέδιο Αττικής ανέβηκε την περασμένη εβδομάδα, με την ανακοίνωση της Ημιθέα, εταιρείας που ελέγχει το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, ότι ήρθε σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την απορρόφηση του ομίλου Euromedica.
Μετά τις διαδοχικές εξαγορές της CVC Capital Partners, η οποία μέσα σε μια τριετία αγόρασε Metropolitan, Ιασώ General (νυν Metropolitan General) και τον όμιλο Υγεία (Θεραπευτήριο Υγεία, Μητέρα, Λητώ), την εξαγορά του Ιασώ από την Oaktree και τη μετατροπή του σε γενική-μαιευτική κλινική, το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν παρέμενε το μοναδικό asset, μέσω του οποίου κάποιος θα μπορούσε να εισέλθει με αξιώσεις στην αγορά του Λεκανοπεδίου ή να ενισχύσει σημαντικά τη θέση του.
Διαθέτοντας 460 κλίνες και τις πιο σύγχρονες κτηριακές υποδομές, το Ερρίκος Ντυνάν έχει ιδιαίτερα βαρύτητα στη διαμόρφωση των ισορροπιών της αγοράς. Το γεγονός ότι εδώ και χρόνια δουλεύει χωρίς να απασχολεί το σύνολο των κλινών του, αποτελούσε ιδανική συνθήκη για τον υπόλοιπο ανταγωνισμό.
Οι κλινικάρχες περισσότερο ενδιαφέρονταν να μην περάσει το νοσοκομείο στα χέρια κάποιου ανταγωνιστή, παρά να το αποκτήσουν οι ίδιοι. Εξ ου και οι δύο διαγωνισμοί πώλησης, που έτρεξε η Πειραιώς, κρίθηκαν άγονοι, παρά την κομβική σημασία του νοσοκομείου για τις ισορροπίες της αγοράς στην Αττική.
Δεν είναι τυχαίο ότι ένα μέρος της αγοράς στήριξε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να περιέλθει το Ερρίκος Ντυνάν στο Δημόσιο, καθώς ενδεχόμενη κρατικοποίησή του θα αφαιρούσε από την αγορά υπερβάλλουσα δυναμικότητα σε κλίνες, με το κόστος να αναλαμβάνεται από το Δημόσιο και όχι από κάποιον ιδιωτικό όμιλο.
Υπό το παραπάνω πρίσμα, η απόφαση της Πειραιώς να μην επιχειρήσει νέο διαγωνισμό πώλησης, σε αυτή τη φάση, αλλά να συγχωνεύσει την Ημιθέα με την Euromedica αποτελεί μια κίνηση που ενδέχεται να μεταβάλει τα δεδομένα στην αγορά υγείας, καθώς δημιουργεί έναν καθετοποιημένο όμιλο που, υπό την πίεση των μετόχων του (Πειραιώς και Farallon), καλείται να αξιοποιήσει τις συνέργειες, να ενισχύσει μερίδιο αγοράς και να δημιουργήσει αξία.
Η Πειραιώς κατέχει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Ημιθέα (Ερρίκος Ντυνάν) και το 29,35% της «νέας» Euromedica, το οποίο απέκτησε στις 17 Νοεμβρίου 2021, μέσω εισφοράς εις είδος (ανταλλαγή χρέους με απόκτηση συμμετοχής), κατά την ολοκλήρωση της πολυετούς διαδικασίας εξυγίανσης.
Μετά τη συγχώνευση Ημιθέα Euromedica, η τράπεζα θα παραμείνει μέτοχος πλειοψηφίας.
Προσδοκά δε ότ,ι χάρη στο επαγγελματικό management και τις συνέργειες, που θα προκύψουν από την καθετοποίηση, το νέο σχήμα θα βρεθεί σύντομα σε κερδοφόρα πορεία. Σημειώνεται ότι η Ημιθέα δεν κατάφερε να βρεθεί σε βιώσιμη κερδοφορία λόγω του χαμηλού βαθμού απασχόλησης του Ερρίκος Ντυνάν, αναγκάζοντας την Πειραιώς να την ενισχύει συνεχώς, τόσο κεφαλαιακά όσο και σε επίπεδο ρευστότητας. Το γεγονός ότι συμμετείχε και στην εξυγίανση της Euromedica, διατηρώντας το 29,35% της εταιρείας, προφανώς έπαιξε ρόλο στην απόφασή της.
Η Farallon ποτέ δεν έκρυψε το ζωηρό ενδιαφέρον της για το Ερρίκος Ντυνάν, καθώς ο εξυγιανθείς όμιλος Euromedica χρειάζεται ένα μεγάλο νοσοκομείο στην Αθήνα, το οποίο θα τροφοδοτείται από το δίκτυο πρωτοβάθμιας περίθαλψης αλλά και το ισχυρό πανελλαδικά δίκτυο γενικών και μαιευτικών κλινικών.
NEWSLETTER
Λάβετε τα καλύτερα του Nextdeal στα εισερχόμενά σας, κάθε μέρα.
Στο νέο σχήμα θα είναι μεν μέτοχος μειοψηφίας, αλλά για πρώτη φορά από την επάνοδό της στην Euromedica και την ανάληψη του εγχειρήματος εξυγίανσής της μπορεί να αισθάνεται ότι διαμορφώνονται οι συνθήκες για ένα κερδοφόρο way-out σε ορίζοντα διετίας-τριετίας. Αντίστοιχο ορίζοντα αποεπένδυσης διαθέτει και η Πειραιώς.
Ο νέος όμιλος, πέραν του Ερρίκος Ντυνάν, θα διαθέτει επτά γενικές και μαιευτικές κλινικές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρόδο, Κοζάνη, 23 διαγνωστικά κέντρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λάρισα, Πιερία, Αλεξανδρούπολη) καθώς και ένα κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη.
Τα βήματα εξυγίανσης και κεφαλαιακής ενίσχυσης Euromedica – Ντυνάν
Η Ημιθέα πέρασε προ μηνών υπό τη διαχείρισή της, αφού προηγουμένως η Πειραιώς κεφαλαιοποίησε το σύνολο των απαιτήσεών της από δάνεια, μέσω αύξησης κεφαλαίου, ύψους 145,2 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο η Ημιθέα απαλλάχθηκε από τα δάνεια και το κόστος εξυπηρέτησής τους.
Ειδικότερα, στις 23 Μαρτίου, η Πειραιώς υπέγραψε συμφωνητικό μεταφοράς του συνόλου της επένδυσής της (Ημιθέα) στη συγγενή ιρλανδέζικη εταιρεία Strix Holdings LP. Παρ’ ότι δεν παρατίθενται λεπτομέρειες της μεταφοράς, το πιθανότερο είναι αυτή συντελέστηκεμέσω κάλυψης από την Πειραιώς αύξησης κεφαλαίου της Strix Holdings με εισφορά εις είδος (μετοχές Ημιθέα).
Η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της Strix Holdings διενεργείται, βάσει μακροχρόνιας σύμβασης, από τη Strix Asset Management, η οποία ελέγχεται κατά 75% από τη Blantyre και κατά 25% από την Πειραιώς. Με τη μεταφορά, η Πειραιώς σταμάτησε να ενοποιεί την Ημιθέα, λόγω απώλειας ελέγχου και μειώθηκε το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό της. Στις οικονομικές καταστάσεις αναφέρεται ότι το αποτέλεσμα της συναλλαγής ανήλθε σε 14 εκατ. ευρώ.
Της μεταφοράς και αποαναγνώρισης προηγήθηκε ανακεφαλαιοποίηση της Ημιθέα (Ερρίκος Ντυνάν). Η Τράπεζα Πειραιώς, ως μοναδικός μέτοχος της Ημιθέα, αποφάσισε στην έκτακτη γενική συνέλευση της 25ης Φεβρουαρίου την κεφαλαιοποίηση του συνόλου των απαιτήσεών της από δάνεια, ύψους 145,2 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, αποφασίστηκε να εκδοθούν 753.665 νέες μετοχές, με τιμή διάθεσης 192,70 ευρώ έκαστη. Πέραν της κεφαλαιοποίησης απαιτήσεων, η Πειραιώς έβαλε και μετρητά 115,5 ευρώ για λόγους στρογγυλοποίησης.
Λίγους μήνες νωρίτερα, στις 17 Νοεμβρίου του 2021, η Πειραιώς απέκτησε μέσω εισφοράς εις είδος (ανταλλαγή χρέους με απόκτηση συμμετοχής) το 29,35% της νεοσυσταθείσας εταιρείας Euromedica Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Ιατρικών Υπηρεσιών- Ιδιωτικές Κλινικές- Ιδιωτικά Διαγνωστικά Εργαστήρια- Ιδιωτικά Πολυιατρία. Η εν λόγω εταιρεία ιδρύθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης της συμφωνίας εξυγίανσης της Euromedica, η οποία μεθονομάστηκε σε Oldco Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών Υγείας Α.Ε.
Πειραιώς και Farallon ( EMD Holdings) εισέφεραν τις απαιτήσεις τους έναντι της παλαιάς Euromedica.
Η Farallon εισέφερε απαιτήσεις ποσού 48,68 εκατ. ευρώ (κεφάλαιο 25,12 εκατ. ευρώ και τόκοι 23,55 εκατ. ευρώ), οι οποίες ενσωματώνονται στις ομολογίες 129,87 εκατ. ευρώ και 155 εκατ. ευρώ πλέον τόκων ποσού 23,55 εκατ. ευρώ, η αξία των οποίων ορίστηκε σε 6,6 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης της KSi Greece.
Η Πειραιώς εισέφερε απαιτήσεις ποσού 21,3 εκατ. ευρώ που αποτιμήθηκαν σε 2,88 εκατ. ευρώ. Έτσι το μετοχικό κεφάλαιο ορίστηκε σε 9,3 εκατ. ευρώ.
Δείτε το όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα nextdeal – Τεύχος 500