ΜΕΝΟΥ
Ο γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Ζερβομανωλάκης (ΙΑΣΩ) μας ενημερώνει πώς επηρεάζεται η Εξωσωματική Γονιμοποίηση την εποχή του κορωνοϊού

Ο γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Ζερβομανωλάκης (ΙΑΣΩ) μας ενημερώνει πώς επηρεάζεται η Εξωσωματική Γονιμοποίηση την εποχή του κορωνοϊού

Health Newsroom

«Η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 αποτελεί εδώ και μερικές εβδομάδες μια νέα πραγματικότητα που αλλάζει την καθημερινότητα των γιατρών και των ασθενών τους σε όλο τον κόσμο και ανατρέπει αρκετά δεδομένα όπως τα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, οι αποφάσεις που καλείται να εφαρμόσει η Επιστημονική κοινότητα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής λαμβάνονται πάντα με γνώμονα την υγεία και την ασφάλεια τόσο του ζευγαριού όσο και των παιδιών που πρόκειται να γεννηθούν μετά από αυτή τη διαδικασία», τονίζει ο Δρ. Ιωάννης Ζερβομανωλάκης MD, PhD, MBA, MPH, μαιευτήρας – χειρουργός γυναικολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βόννης, εξειδικευμένος στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, ιδρυτικό Μέλος Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life ΙΑΣΩ. Ο κ. Ζερβομανωλάκης μας εξηγεί παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το πως επηρεάζεται η εξωσωματική γονιμοποίηση την εποχή του κορωνοϊού:

Ένας βασικός παράγοντας που καθορίζει τη διαχείριση των γυναικών που μπαίνουν σε πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι το γεγονός ότι πρόκειται για γυναίκες νεαρής ηλικίας που δεν έχουν κατά τα άλλα κάποιο σοβαρό νόσημα. Συνεπώς, με εξαίρεση τις γυναίκες που αναγκάζονται να προχωρήσουν σε κατάψυξη ωαρίων για διατήρηση γονιμότητας λόγω καρκίνου και ίσως γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που πιέζονται να προχωρήσουν άμεσα λόγω των ορίων ηλικίας που υπάρχουν στις διάφορες χώρες, ένα ζευγάρι που θέλει να αποκτήσει παιδί μπορεί να περιμένει όλο το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι να περάσει το κύμα της πανδημίας, καθώς η θεραπεία δεν έχει επείγοντα χαρακτήρα.

Μετά την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού η Ευρωπαϊκή και Αμερικανική Εταιρεία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής δημοσίευσαν κατευθυντήριες διαδικασίες για όσο διάστημα ισχύει η πανδημία, οι οποίες υιοθετήθηκαν από την Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και κατά συνέπεια ισχύουν άμεσα και στη χώρα μας. Με βάση αυτές τις οδηγίες συνιστάται η ολοκλήρωση όλων των προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης που βρίσκονται σε εξέλιξη, η πραγματοποίηση της ωοληψίας και η κατάψυξη των ωαρίων ή εμβρύων που θα προκύψουν, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα του ωαρίου που καταψύχεται ή ότι υπάρχει ιικό φορτίο στο γενετικό υλικό που θα καταψυχθεί. Επιπλέον, συνιστάται αναβολή όλων των καινούριων προσπαθειών εξωσωματικής και όλων των προγραμματισμένων εμβρυομεταφορών κατεψυγμένων εμβρύων. Η μόνη εξαίρεση που ενδεχομένως μπορεί να γίνει αφορά στις γυναίκες με καρκίνο που προχωρούν σε κατάψυξη ωαρίων για διατήρηση γονιμότητας πριν την έναρξη της χημειοθεραπείας ή ακτινοβολίας.

Είναι άραγε υπερβολικά αυτά τα μέτρα; Φαίνεται ότι τα νεαρά άτομα θα εμφανίσουν ήπια συμπτώματα όταν νοσήσουν. Ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή μια γυναίκα που βρίσκεται σε εγκυμοσύνη δεν κινδυνεύει περισσότερο από το γενικό πληθυσμό αυτής της ηλικίας. Από το μικρό αριθμό των γυναικών με κορωνοϊό που έχουν ήδη γεννήσει προκύπτει ότι ο ιός δεν μεταδόθηκε στο νεογνό μέσω του πλακούντα ούτε ανιχνεύτηκε στο αμνιακό υγρό. Επιπλέον, όσα ελάχιστα νεογνά διαπιστώθηκε ότι πάσχουν, μολύνθηκαν από το περιβάλλον μετά τη γέννησή τους. Αυτό που κάνει επιφυλακτική την επιστημονική κοινότητα είναι ότι όλα τα δημοσιευμένα περιστατικά αφορούν σε γυναίκες του τρίτου τριμήνου κύησης πριν τον τοκετό τους,

οπότε η επίδραση του ιού δεν έχει ακόμη μελετηθεί στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης. Εξάλλου, αν μια γυναίκα νοσήσει βαριά στη διάρκεια της κύησης μπορεί να χρειαστεί εντατική θεραπεία ή λήψη φαρμάκων που αντενδείκνυνται στην κύηση, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του νεογνού. Αυτό βέβαια δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μια έγκυος σε αρχικό στάδιο πρέπει να προχωρήσει σε διακοπή κύησης ή ότι πρέπει να αποφευχθεί η φυσιολογική σύλληψη, γιατί δεν υπάρχουν ενδείξεις ανωμαλίας του εμβρύου λόγω ενδομήτριας λοίμωξης. Ωστόσο, εφόσον υπάρχει το χρονικό περιθώριο αναβολής, είναι καλύτερο να προγραμματίζεται η προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης αργότερα, μετά τη λήξη της πανδημίας.

Η ισχυρή επιθυμία που νιώθει μια γυναίκα για να αποκτήσει παιδί είναι απόλυτα σεβαστή. Η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή βοηθά να γίνει αυτή η επιθυμία πραγματικότητα, χωρίς να θέτει την υγεία της γυναίκας και του εμβρύου σε κίνδυνο. Ακόμη και αν όλη η ανθρωπότητα βιώνει μια πολύ δύσκολη πραγματικότητα αυτή την περίοδο, αργά η γρήγορα θα έρθει η επόμενη μέρα.

Προς το παρόν, μένουμε σπίτι, προσέχουμε τη διατροφή μας, κάνουμε γυμναστική, ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, κρατάμε την ελπίδα και την αισιοδοξία μας, εκμεταλλευόμαστε τη συγκυρία για να περάσουμε χρόνο με τους αγαπημένους μας ανθρώπους και μαζεύουμε ενέργεια για να πετύχουμε τους στόχους μας, όταν όλα γυρίσουν στον κανονικό τους ρυθμό.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Δρ. Ιωάννης Ζερβομανωλάκης γεννήθηκε το 1975. Το 1992 ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου και αποφοίτησε το 1998. Στη συνέχεια, ακολούθησε την ειδικότητα της Γυναικολογίας-Μαιευτικής στη Γερμανία.

Παράλληλα με την άσκηση της ειδικότητας του, το χρονικό διάστημα 2000-2005, ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τη «Συσχέτιση της ποιότητας των εμβρύων με τα πρωτόκολλα διέγερσης που εφαρμόζονται στην εξωσωματική γονιμοποίηση», στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Στο πλαίσιο της διατριβής του επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο Yale και εργάστηκε ως επιστημονικός ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ.

Το 2006, μόλις έλαβε την ειδικότητά του, ο Δρ. Ζερβομανωλάκης ανέλαβε τη θέση επιμελητή στην Κλινική Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Πανεπιστημίου του Innsbruck στην Αυστρία. Από τη θέση αυτή, ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη φροντίδα ζευγαριών με υπογονιμότητα και απέκτησε εκτεταμένη εμπειρία σε όλες τις σύγχρονες μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ως υπεύθυνος της αυστριακής τράπεζας ιστών ωοθήκης για νεαρές γυναίκες με καρκίνο που επιθυμούν την απόκτηση παιδιών μετά το τέλος της θεραπείας τους, πραγματοποίησε το 2009 την πρώτη επαναμεταμόσχευση ιστού ωοθήκης στην Αυστρία, μία από τις πρώτες επαναμεταμοσχεύσεις ιστού ωοθήκης παγκοσμίως.

Η σχετική εργασία απέσπασε το ερευνητικό βραβείο της Αυστριακής Εταιρίας Γυναικολογίας και της Αυστριακής Εταιρίας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Το 2008 ορίστηκε Αναπληρωτής Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 2009, ο Δρ. Ζερβομανωλάκης άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε υπογόνιμα ζευγάρια, ενώ υπήρξε ο ιδρυτής στη χώρα μας, της πρώτης τράπεζα ιστών ωοθήκης, που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2008 σε συνεργασία με την Κλινική ΜΗΤΕΡΑ. Εργάστηκε εκεί μέχρι το 2015, οπότε και αποδέχθηκε την πρόσκληση για συμμετοχή ως ιδρυτικό μέλος στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life του Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ. Πλέον, o Δρ. Ζερβομανωλάκης είναι μέλος μιας μεγάλης ομάδας που, με εμπειρία και αποτελεσματικότητα, διαχειρίζεται περισσότερα από 2000 υπογόνιμα ζευγάρια κάθε χρόνο.

Το Institute of Life συνιστά ένα πρότυπο Κέντρο Εξωσωματικής στην Ευρώπη – δεν είναι τυχαίο ότι το Εργαστήριό του διαθέτει τα πλέον σύγχρονα και εξελιγμένα μηχανήματα, που αποτελούν παράγοντα- κλειδί για την επιτυχία.

Μαζί με την εξειδικευμένη στις παθήσεις μαστού Παθολόγο-Ογκολόγο Φλώρα Σταυρίδη, ο Δρ. Ζερβομανωλάκης είναι υπεύθυνος του Γυναικολογικού Κέντρου WomanCenter, όπου η γυναικολογική υγεία, η γονιμότητα, η εγκυμοσύνη, οι παθήσεις του μαστού αποτελούν τους κύριους τομείς ενασχόλησης. Δεν θα μπορούσε να λείπει η ενασχόληση με την ψυχολογία και τη διατροφή της γυναίκας, αφού στο WomanCenter η γυναίκα αντιμετωπίζεται ολιστικά. Κάθε γυναίκα που περνά την πόρτα του Woman Center είναι μία ειδική, ξεχωριστή περίπτωση, που θα τύχει της φροντίδας των ειδικών με διακριτικότητα και ευαισθησία.

O Δρ. Ζερβομανωλάκης είναι μέλος των Ευρωπαϊκής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής ESHRE, της Διεθνούς Εταιρίας Διατήρησης Γονιμότητας ISFP και του Πανεπιστημιακού Δικτύου Διατήρησης Γονιμότητας Fertiprotekt.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: