Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας όπως η γρίπη, ο ιός Δυτικού Νείλου, η ιλαρά και οι παιδιατρικές ιογενείς λοιμώξεις από τους πλέον ειδικούς σε θέματα Παθολογίας, Παιδιατρικής, Λοιμώξεων, Μικροβιολογίας, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Εντομολογίας καθώς και χρήσιμες συμβουλές ενόψει της χειμερινής περιόδου 2019-2020 δόθηκαν σήμερα σε ειδική επιστημονική εκδήλωση που οργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στο Αμφιθέατρο «Α. Αργυριάδης» του ιστορικού Κεντρικού του Κτηρίου.
Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκαν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα που σχετίζονται με τη σημασία των εμβολιασμών για τη Δημόσια Υγεία. Έγινε ειδική αναφορά στο θέμα των κρουσμάτων ιλαράς, στη σημασία των εμβολιασμών για τον ιό της γρίπης και στα μεταδιδόμενα νοσήματα με ξενιστές (κουνούπια, σκνίπες κ.ά.), με ειδική αναφορά, επίσης, στις ευάλωτες ομάδες, καθώς και στα ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης, τόσο ατομικά, όσο και συλλογικά από τους αρμόδιους φορείς.
Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν: η Καθηγήτρια Παιδιατρικής ― Λοιµωξιολογίας, Διευθύντρια της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστηµιακό Γενικό Νοσοκοµείο ΑΤΤΙΚΟΝ, κ. Β. Παπαευαγγέλου, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα και τρόποι ενίσχυσής της», ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής και Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Α. Τσακρής, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Εργαστήριο και εμβολιασμοί», ο Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, και Λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, κ. Σ. Τσιόδρας, ο οποίος ανάπτυξε το θέμα «Αναδυόμενα νοσήματα που προλαμβάνονται με Εμβολιασμό», ο Καθηγητής Εντατικολογίας του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, κ. Π. Μυριανθέας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Συνδέοντας τη δημόσια υγεία με τις ΜΕΘ: το παράδειγμα της εποχικής γρίπης», ο Γενικός Ιατρός, Δ/ντής του ΕΣΥ στο Κέντρο Υγείας Βάρης και Γενικός Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών κ. Ε. Θηραίος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ο ρόλος των ηλεκτρονικών εφαρμογών υγείας στην υλοποίηση ενός εθνικού προγράμματος εμβολιασμών». Επίσης, ο Καθηγητής της Γεωργικής Ζωολογίας & Εντομολογίας, και πρώην Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Παπαδούλης αναφέρθηκε σχετικά με «Τα έντομα και τα ακάρεα ως διαβιβαστές παθογόνων στον άνθρωπο. Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης». Τέλος, οι επιστημονικοί συνεργάτες του ΕΟΔΥ κ. Ι. Μαγαζιώτου, Παιδίατρος – PHD, MSC – Γραφείο Νοσημάτων που προλαμβάνονται με Εμβολιασμό του ΕΟΔΥ, ανέπτυξε το θέμα «Επιδημιολογικά δεδομένα ιλαράς στη χώρα μας»., η Δ. Περβανίδου, Ιατρός του ΕΟΔΥ, Υπεύθυνη του Γραφείου Νοσημάτων που μεταδίδονται με Διαβιβαστές μίλησε για τον «Ιο του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα: Επιδημιολογικά δεδομένα και δράσεις πρόληψης» και ο Θ. Λύτρας, Επιδημιολόγος – Ιατρός Εργασίας ΕΟΔΥ, ο οποίος παρουσίασε τα Επιδημιολογικά Δεδομένα της Εποχικής Γρίπης.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής κ. Μ.-Α. Δημόπουλος. Ο κ. Δημόπουλος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του ΕΚΠΑ για ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, όπως τα ζητήματα Υγείας με αφορμή την επιστημονική εκδήλωση για επίκαιρα θέματα υγείας, τονίζοντας την ανάγκη της ενίσχυσης της πρόληψης.
Εκ μέρους του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη χαιρετισμό απηύθυνε η ιατρός κ. Μ Κουρή, εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Υγείας της Περιφέρειας.
Στον χαιρετισμό της η Κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, Καθηγήτρια κ. Χ. Σπηλιοπούλου, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη έγκυρης ενημέρωσης για τα θέματα Υγείας, έτσι ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση τόσο του ευρύτερου κοινού, όσο και του προσωπικού υγείας. Η Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, Καθηγήτρια κ. Χ. Λεμονίδου, αναφέρθηκε στην ανάγκη πρόληψης σε όλα τα θέματα υγείας και στη σημασία των εμβολιασμών γενικότερα του πληθυσμού και ειδικότερα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν από τους εισηγητές της εκδήλωσης, οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα ορίζονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και χορηγούνται δωρεάν σε όλους τους πολίτες. Η εφαρμογή των εμβολιασμών αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας.
Από την βρεφική ηλικία έως και την ενήλικο ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από νοσήματα όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά, η ερυθρά, η παρωτίτιδα, η ανεμοβλογιά και ο έρπητας ζωστήρας, οι μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, η γαστρεντερίτιδα από ρότα ιό, η ηπατίτιδες Α και Β, οι λοιμώξεις από HPV που προξενούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και η γρίπη.
Η Ευρωπαϊκή Ήπειρος ανακηρύχθηκε το 2002 ελεύθερη πολιομυελίτιδας, ενώ την περασμένη δεκαετία τα κρούσματα ιλαράς μειώθηκαν πάνω από 90%, γεγονός το οποίο δείχνει πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι στρατηγικές εμβολιασμού. Οι πρόσφατες επιδημίες που εμφανίστηκαν στην Ευρώπη, αποδεικνύουν την σημασία της καλής εμβολιαστικής κάλυψης σε επίπεδο γενικού πληθυσμού και τονίζουν την ευθύνη που έχουν όλες οι χώρες να ελέγξουν τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό.
Κοινή είναι η διαπίστωση ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές και ο εμβολιασμός προστατεύει την υγεία σε παιδιά και ενήλικες.