ΜΕΝΟΥ
Ο καθηγητής καρδιολογίας Στέφανος Φούσας (Metropolitan General) συμβουλεύει: Προσοχή στην αύξηση των εμφραγμάτων - Η πορεία προς τη θεραπεία του COVID-19

Ο καθηγητής καρδιολογίας Στέφανος Φούσας (Metropolitan General) συμβουλεύει: Προσοχή στην αύξηση των εμφραγμάτων – Η πορεία προς τη θεραπεία του COVID-19

Health Newsroom

«Μέχρι τώρα, από την έναρξη της πανδημίας, πήραμε τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού. Αυτό αναγνωρίστηκε από όλες τις χώρες του κόσμου. Ένα εθνικό σύστημα υγείας, που είχε πολλά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, αναδιοργανώθηκε τους τελευταίους δύο μήνες και μεταξύ των άλλων, σχεδόν διπλασιάστηκαν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ με δυνατότητα διασωλήνωσης με αναπνευστήρα και χορήγηση οξυγόνου, που είναι μέρος της θεραπείας για τους βαριά πάσχοντες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη κορύφωση της πανδημίας, που θα έρθει σε λίγες μέρες», αναφέρει ο Στέφανος Γρ. Φούσας MD, FESC, FACC, συντονιστής Τομέα Καρδιάς Metropolitan General, επ. καθηγητής Καρδιολογίας, τ. πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και μας επισημαίνει τα βήματα της επόμενης ημέρας μετά την κορύφωση της πανδημίας στη χώρα μας, εφιστώντας την προσοχή μας στην αύξηση των εμφραγμάτων: 

Τα βήματα της επόμενης ημέρας μετά την κορύφωση της πανδημίας στη χώρα μας:

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες συνανθρώπων μας: 

i. οι ασθενείς, που νόσησαν κι έχουν αντισώματα

ii. οι χαμηλού κινδύνου ασθενείς, που θα νοσήσουν, ηλικίας έως 60 ετών χωρίς συννοσηρότητες

iii. οι υψηλού κινδύνου ασθενείς, δηλ. ασθενείς με συννοσηρότητες και εκείνοι μεγαλύτερης ηλικίας. Η συγκεκριμένη κατηγορία πρέπει να είναι η τελευταία, που θα επανέλθει στην καθημερινότητά της και ευελπιστούμε έως τότε να έχει βρεθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και πιθανόν και το εμβόλιο, το οποίο και απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Η πρώτη κατηγορία, που έχει αντισώματα και αυτό πρέπει να ελεγχθεί, πρέπει να επανενταχθεί στην επαγγελματική της δραστηριότητα.

Η δεύτερη κατηγορία, που περιλαμβάνει τους συμπολίτες μας χαμηλού κινδύνου για βαριά νόσηση (που δεν θα χρειαστούν ΜΕΘ και αναπνευστήρα), σταδιακά και με πρόγραμμα πρέπει να επαναδραστηριοποιηθούν στην καθημερινότητά τους.

Τεράστια προσπάθεια γίνεται από επιστημονικά κέντρα διεθνώς για την εύρεση της κατάλληλης θεραπείας ως προς την αντιμετώπιση του COVID-19: 

  • θεραπεία για τους βαριά ασθενείς, που είναι στις μονάδες,
  • θεραπεία για τους ασθενείς, που νοσούν και βρίσκονται στα νοσοκομεία εκτός ΜΕΘ,
  • θεραπεία για τους ελαφρύτερα ασθενείς, που βρίσκονται στα σπίτια τους και
  • θεραπεία προφυλακτική για τους εργαζόμενους στο υγειονομικό σύστημα.

Η βασική φαρμακευτική αγωγή σήμερα είναι συνδυασμός χλωροκίνης και αζιθρομικίνης είτε με ή χωρίς αντιβιοτική θεραπεία. Επιπλέον, συζητείται η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς, που έχουν συνυπάρχουσες καρδιοπάθειες (περικαρδίτιδες, μυοκαρδίτιδες, οξέα στεφανιαία σύνδρομα και καρδιακή ανεπάρκεια).

Συζητείται θετικά η χορήγηση θεραπείας σε ασθενείς, που βρίσκονται στο σπίτι, οι οποίοι μεν νοσούν ελαφρά δεν έχουν δε συννοσηρότητες και πρέπει να έχουν τακτική ιατρική παρακολούθηση. Ο σκοπός αυτού είναι η αποφυγή συνωστισμού στα Νοσοκομεία.

Σχετικά με το εμβόλιο υπάρχουν πολυάριθμες προσπάθειες σε προκλινικό στάδιο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, στην εταιρεία Johnson & Johnson, η προκλινική ΒΝΤ162, CUREVAC, η ισραηλινή έρευνα, η κινεζική CANSINO, που προέρχεται από τη Γουχάν. Επιπρόσθετα, υπάρχει συνεργασία ΗΠΑ – Ν.Κορέας – Κίνας όσον αφορά στα εμβόλιο INO – 4800, από το οποίο είναι έτοιμες 3.000 δόσεις εμβολίου έτοιμες προς χορήγηση.

Στις 16.03.2020 έγινε κλινική δοκιμή της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας MODERNA του εμβολίου MRNA – 1273 καθώς και πολλές ακόμα επιστημονικές προσπάθειες σε όλο τον κόσμο. Για την τελική δημιουργία του εμβολίου απαιτείται αρκετός χρόνος. 

Στο νοσοκομείο Circolo, στην  πόλη Βαρέζε της Λομβαρδίας, όπου είναι το επίκεντρο της πανδημίας στην Ιταλία, χρησιμοποιούν το robot “TOMI”, που δεν απαιτεί μάσκες, γυαλιά, γάντια και μπλούζες, ως βοήθεια στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το robot μπορεί να αντικαταστήσει εν μέρει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές κυρίως στους ελαφρύτερα ασθενείς.

Επισημαίνεται ο μεγάλος κίνδυνος αμέλειας συνανθρώπων μας με συμπτώματα οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, ανεξάρτητα εάν νοσούν ή όχι από τον COVID-19, που ενώ θα έπρεπε άμεσα να μεταβούν  στο νοσοκομείο, παραμένουν στο σπίτι. Έχει παρατηρηθεί διεθνώς αύξηση των εμφραγμάτων και των θανάτων εξαιτίας του γεγονότος ότι δε μεταβαίνουν εγκαίρως στο νοσοκομείο για να υποβληθούν στη δέουσα αντιμετώπιση, που είναι η πρωτογενής αγγειοπλαστική, δηλαδή η διάνοιξη του υπεύθυνου για το έμφραγμα αγγείου εντός των πρώτων δύο-τριών ωρών από την έναρξη του πόνου.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Στέφανος Γρηγορίου Φούσας γεννήθηκε στο ακριτικό χωριό Ρεπετίστα του Δήμου Πωγωνίου του Νομού Ιωαννίνων.
Αποφοίτησε από τη Σχολή Βελλάς Ιωαννίνων. Σπούδασε στην Ιταλία, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νάπολης αποφοιτώντας με άριστα, ενώ είναι αριστούχος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ειδικεύτηκε στην Καρδιολογία στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού (Κοργιαλένειο Μπενάκειο) και μετεκπαιδεύτηκε στην Επεμβατική Καρδιολογία με υποτροφία στο Νοσοκομείο Guy’s στο Λονδίνο.
Είναι παντρεμένος με την Ιατρό-Μικροβιολόγο Αναστασία Σταματάκη-Φούσα και έχει δύο γιους, από τους οποίους ο ένας είναι Ιατρός και ο άλλος Πτυχιούχος Πληροφορικής.
Γράφει άριστα Αγγλικά και Ιταλικά.
 
Επιστημονική Δράση

Ο Στέφανος Φούσας ασχολήθηκε επί εικοσαετίας με την έρευνα στο πλευρό των Καθηγητών Σπυρίδωνος Μουλόπουλου και Λάμπρου Ανθόπουλου. Μάλιστα το 1986 έλαβε το πρώτο βραβείο Νέων Καρδιολόγων από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.
Το 1992 εκλέχτηκε Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Πρωτοστάτησε στην οργάνωση και λειτουργία της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου και της Εντατικής Μονάδας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Δίδαξε επί πολλά χρόνια συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Επί πολλά χρόνια εκπροσωπεί την Ελλάδα και τους φορείς στους οποίους συμμετέχει σε μεγάλα διεθνή συνέδρια σε όλο τον κόσμο αναδεικνύοντας με κάθε ευκαιρία την Ελλάδα των επιστημών και της προόδου. Είναι διοργανωτής πολλών επιστημονικών συνεδρίων συμβάλλοντας στην επιμόρφωση των Καρδιολόγων και άλλων ιατρικών ειδικοτήτων που σχετίζονται με την Καρδιαγγειακή Ιατρική.
Έχει κάνει πάνω από 250 δημοσιεύσεις εκ των οποίων 150 ελληνικές, ενώ είναι συγγραφέας τεσσάρων ιατρικών βιβλίων και πολλών άρθρων και ανασκοπήσεων.
Έχει προωθήσει επιστημονικές συνεργασίες με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία καθώς και με τη Ρώσικη, Κινέζικη, Τουρκική και Κυπριακή Καρδιολογική Εταιρεία στο πεδίο της ανταλλαγής επιστημονικών γνώσεων και επιστημονικού προσωπικού, με στόχο την εκπαίδευση-επιμόρφωση των  ειδικευομένων και των νέων Καρδιολόγων.

Διοικητικό-Οργανωτικό Έργο

Το 1995 εκλέγεται Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Τζάνειου Νοσοκομείου, διαδεχόμενος τον Καθηγητή Καρδιολογίας κ. Διονύσιο Κόκκινο, ενώ επί σειρά ετών παραμένει Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ίδιου νοσοκομείου.
Κατά τη θητεία του έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες Καρδιολόγους.
Εκτελούσε επί μακρύ διάστημα χρέη Διοικητή του Τζάνειου Νοσοκομείου.
Κατά τη θητεία του πρωτοστάτησε στην οργάνωση τεσσάρων νέων τμημάτων στο Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Η Καρδιολογική Κλινική του Τζάνειου Νοσοκομείου κατά γενική ομολογία θεωρείται κλινική πρότυπο, πρωτοπόρα εδώ και χρόνια στο κλινικό, εκπαιδευτικό και επιστημονικό έργο με διεθνείς αναφορές στα Στεφανιαία Σύνδρομα και την Επεμβατική Καρδιολογία.
 
Άλλες θέσεις ευθύνης

  • Πρόεδρος επίσης επί σειρά ετών στην Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία Διευθυντών ΕΣΥ
  • Μέλος της Ευρωπαϊκής και Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας
  • Μέλος στο Πανελλήνιο Συμβούλιο Εκλογής Διευθυντών ΕΣΥ
  • Μέλος στην Επιτροπή Εκπαίδευσης Κεντρικού Συμβουλίου της Ελλάδας στο Υπουργείο Υγείας (ΚΕΣΥ)
  • Επί πολλά χρόνια εκπρόσωπος των Επεμβατικών Καρδιολόγων στην Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: