ΜΕΝΟΥ
Περίπατος της ιλαράς…σε Ρομά και εργαζόμενους νοσοκομείων

Περίπατος της ιλαράς…σε Ρομά και εργαζόμενους νοσοκομείων

Health Newsroom

Τα 1.185 έφτασαν μέχρι στιγμής τα κρούσματα ιλαράς, με τη μεγαλύτερη συχνότητα να καταγράφεται στη Ν. Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Αν και ο εμβολιασμός στις κοινότητες των Ρομά συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, εντούτοις η κατηγορία αυτή των πολιτών παραμένει απροστάτευτη από τις νόσους, γιατί λόγω των συχνών μετακινήσεων τους δεν μπορεί να γίνει σωστή καταγραφή των εμβολίων που έχει κάνει, καθώς και αν έχουν γίνει όλες οι δόσεις που απαιτούνται.

Εξάλλου παρά τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ και των Ιατρικών Συλλόγων για άμεσο εμβολιασμό των επαγγελματιών Υγείας και ειδικά των εργαζομένων στα νοσοκομεία, ο αριθμός των κρουσμάτων στην κατηγορία αυτή έχει φθάσει τα 30. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα νόσησαν άλλοι δύο γιατροί που έκαναν την ειδικότητα τους στον Ευαγγελισμό. Το ένα από τα άτομα αυτά νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας υπό ιατρική παρακολούθηση, διότι εμφάνισε επιπλοκές στο αναπνευστικό.

Κάτω από τις συνθήκες αυτές από το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Στο μεταξύ με αφορμή τα κρούσματα ιλαράς στον χώρο των υγειονομικών ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει με ανακοίνωση του ότι «το προσωπικό του ΕΣΥ, εργάζεται σε συνθήκες επαγγελματικής εξουθένωσης, λόγω των τραγικών ελλείψεων, στη στελέχωσή των μονάδων υγείας. Την ίδια ώρα, οι ελλείψεις και η ποιοτική υποβάθμιση των υλικών (γάντια που σκίζονται, έλλειψη καθαριστικών κ.τ.λ.), συνιστούν ένα επισφαλές περιβάλλον που εκθέτει το προσωπικό, σε σοβαρούς κινδύνους».

Την ώρα όμως που η ιλαρά είναι σε έξαρση και η γρίπη είναι προ των πυλών, οι Πολυδύναμες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι παροπλισμένες. Όπως τονίζει σε ανακοίνωση της η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) είναι επιτακτική η ανάγκη στελέχωσης με προσωπικό των Πολυδύναμων ΜΕΘ. Η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας για ακόμη μια φορά «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» και ζητά: α) επίσπευση της τοποθέτησης εξειδικευμένου προσωπικού, β) την κατεπείγουσα ενεργοποίηση της διαδικασίας πρόσληψης των εξειδικευμένων ιατρών Εντατικής Θεραπείας, γ) την αναστολή εφαρμογής του υπ. Αριθ. 4486 Νόμου, ΦΕΚ Α΄ 115/07-08-2017 «περί παράτασης χρόνου εργασίας εξειδικευομένων ιατρών πέρα των 6 μηνών, μετά την ολοκλήρωση της διετίας Εξειδίκευσης».

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρεία MSD, εξασφάλισε 55.000 επιπλέον δόσεις εμβολίου ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς από την αρχή του 2018, διασφαλίζοντας έτσι την επάρκεια της αγοράς. Η εταιρεία έχει διαθέσει συνολικά στην αγορά πάνω από 187.000 δόσεις, υπερ-δεκαπλάσια ποσότητα της κανονικά προγραμματισμένης.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: