Με τη νέα ρύθμιση, η πρόσβαση των δικαιούχων ανασφάλιστων σε ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη στις Υπηρεσίες του Ε.Σ.Υ. γίνεται απευθείας με τη χρήση του ΑΜΚΑ ή με τη χρήση της Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού. Η πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη γίνεται επίσης απευθείας σε ιδιωτικά φαρμακεία, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους ασφαλισμένους.
Δικαιούχοι:
1. Άτομα με (οποιοδήποτε ποσοστό) αναπηρίας κάτω από 67%,
2. Χρόνια πάσχοντες
3. Κάτοχοι βιβλιαρίου ανασφαλίστου σε ισχύ την 04-04-2016 και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και εξαρτώμενα τέκνα),
4. Αιτούντες βιβλιάριο ανασφαλίστου έως την 04-04-2016 των οποίων η αίτηση εκκρεμεί και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και εξαρτώμενα τέκνα).
Ο έλεγχος γίνεται αποκλειστικά μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., με την καταχώρηση στην εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Μητρώου Ανασφαλίστων του ΑΜΚΑ κάθε μέλους οικογένειας για το οποίο έχει κατατεθεί αίτηση. Δεν αναζητούνται βεβαιώσεις από ασφαλιστικούς φορείς. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά το τελευταίο φορολογικό έτος (άρθρο 6 παρ.7), η οποία ελέγχεται από τη Γ.Γ.Δ.Ε..
Σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης, δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση χορήγησης δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης. Δεν μπορεί, επίσης, να εκδοθεί απόφαση, εφόσον ο αιτών δηλώνει στη φορολογική του δήλωση μόνιμος κάτοικος εξωτερικού.
Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του οικονομικού ελέγχου είναι αρνητικό, ο αιτών έχει τη δυνατότητα κατάθεσης ένστασης εντός 15 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της απόφασης, προσκομίζοντας το κατά περίπτωση απαιτούμενο δικαιολογητικό που θεμελιώνει το λόγο της ένστασης.
Κατηγορίες δικαιούχων – Ενδεικτικές περιπτώσεις εφαρμογής
Με το νέο πλαίσιο, το δικαίωμα στη δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη χορηγείται κατά κανόνα σε άτομα, επειδή ανήκουν σε συγκεκριμένη ευάλωτη ομάδα. Έμμεσο δικαίωμα στα μέλη οικογένειας δίνεται μόνο σε τρεις περιπτώσεις (δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, δικαιούχοι άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς ή εξαιρετικούς λόγους, κάτοχοι ή όσοι είχαν καταθέσει αίτημα για βιβλιάριο ανασφαλίστου). Ως εκ τούτου θα είναι συχνό το φαινόμενο να κατατίθενται αιτήσεις στις οποίες τα μέλη της οικογένειας μπορεί να ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία. Επιπλέον, μπορεί το ίδιο πρόσωπο να εμπίπτει καταρχήν σε περισσότερες από μια διατάξεις της Κ.Υ.Α. Τότε εφαρμόζεται η ευνοϊκότερη διάταξη για τον αιτούντα.
Ο έλεγχος πραγματοποιείται ανάλογα με την κατηγορία δικαιούχου που δηλώνεται στην αίτηση ξεχωριστά για κάθε μέλος. Σε κάθε περίπτωση τα μέλη οικογένειας καταθέτουν μία αίτηση, επί της οποίας εκδίδεται μία απόφαση από την Υπηρεσία σας. Η καταχώρηση της απόφασης στην ηλεκτρονική εφαρμογή γίνεται για το κάθε μέλος ξεχωριστά. Σε περίπτωση μεταβολής της οικογενειακής κατάστασης (γέννηση νέου τέκνου), κατατίθεται νέα αίτηση και εκδίδεται νέα απόφαση.
Ενδεικτικά παραδείγματα:
Οικογένεια, όλα ή ορισμένα από τα μέλη της οποίας κατείχαν βιβλιάριο ανασφαλίστου σε ισχύ την 04-04-2016 και ένα από αυτά είναι ταυτόχρονα άτομο με αναπηρία 67% και άνω. Στην περίπτωση του ατόμου με αναπηρία 67% και άνω που ήταν ταυτόχρονα κάτοχος βιβλιαρίου δεν πραγματοποιείται έλεγχος εισοδήματος, αφού εφαρμόζεται η ευνοϊκότερη διάταξη. Πραγματοποιείται έλεγχος οικογενειακού εισοδήματος για την εξέταση της αίτησης των υπόλοιπων μελών. Σε περίπτωση υπέρβασης εισοδήματος, θετική απόφαση εκδίδεται μόνο για το άτομο με αναπηρία 67% και άνω.
Οικογένεια, τα μέλη της οποίας δεν ανήκουν σε μια από τις κατηγορίες δικαιούχων, πλην ενός τέκνου που είναι άτομο με αναπηρία 67% και άνω και ενός τέκνου με αναπηρία κάτω από 67%. Στην περίπτωση αυτή ο αιτών (πατέρας ή μητέρα) αιτείται μόνο για τα τέκνα. Πραγματοποιείται έλεγχος οικογενειακού εισοδήματος για την εξέταση της αίτησης του ατόμου με αναπηρία κάτω από 67% και σε περίπτωση υπέρβασης, θετική απόφαση εκδίδεται μόνο για το άτομο με αναπηρία 67% και άνω.
Άτομο που ανήκει στις κατηγορίες χρονίως πασχόντων της Κ.Υ.Α. 31102/1870/2013 (ΦΕΚ 2906 τ.Β’), αλλά διαθέτει γνωμάτευση ΚΕΠΑ, δεν χρειάζεται να προσκομίσει ιατρική γνωμάτευση, αλλά για διευκόλυνση των Υπηρεσιών σας προτιμάται η γνωμάτευση ΚΕΠΑ και κρίνεται αναλόγως του ποσοστού του (άνω ή κάτω από 67%).
Διάρκεια ισχύος αποφάσεων – Ενδεικτικές περιπτώσεις εφαρμογής
Η ισχύς της θετικής απόφασης έχει διάρκεια ένα έτος ή έως την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης του αντίστοιχου δικαιολογητικού εγγράφου. Εφόσον το αντίστοιχο δικαιολογητικό δεν έχει ημερομηνία λήξης, η απόφαση εκδίδεται για ένα έτος.
Ειδικότερα, για τους δικαιούχους του άρθρου 6 παρ.8, για τους οποίους δεν λαμβάνεται υπόψη το οικονομικό κριτήριο, εφόσον το αντίστοιχο προβλεπόμενο στην ΚΥΑ δικαιολογητικό έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης (γνωμάτευση ΚΕΠΑ ή άδειες διαμονής των περιπτώσεων δ, ε και στ της παρ.8), η απόφαση εκδίδεται με ημερομηνία λήξης την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης ισχύος του δικαιολογητικού, ακόμη κι αν υπερβαίνει το έτος.
Π.χ. Για Άτομο με αναπηρία 67% και άνω, του οποίου η γνωμάτευση ΚΕΠΑ λήγει την 31-12-2018, η απόφαση εκδίδεται με ημερομηνία λήξης την ανωτέρω ημερομηνία. Ή για αναγνωρισμένο πρόσφυγα (και τα μέλη οικογένειάς του), των οποίων η άδεια διαμονής λήγει την 31-12-2020, η απόφαση εκδίδεται με ημερομηνία λήξης την ανωτέρω ημερομηνία.
Αντίθετα, για τους δικαιούχους του άρθρου 6 παρ.2, για τους οποίους απαιτείται ετήσιος επανέλεγχος εισοδήματος, η ισχύς της απόφασης εκδίδεται κατά κανόνα για ένα έτος ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις προηγούμενης λήξης της άδειας διαμονής, για μικρότερο διάστημα έως την αναγραφόμενη ημερομηνία αυτής. Π.χ. Για άτομο με αναπηρία κάτω από 67%, ακόμη κι αν η γνωμάτευσή του έχει διάρκεια έως την 31/12/2018, η απόφαση εκδίδεται για ένα έτος.