ΜΕΝΟΥ
Πολύτιμες συμβουλές για να προφυλάξετε τα οστά σας από πτώσεις

Πολύτιμες συμβουλές για να προφυλάξετε τα οστά σας από πτώσεις

Health Newsroom

Ασφάλεια σε εξωτερικούς χώρους

Δοκιμάστε τους παρακάτω τρόπους για να αποφύγετε τις πτώσεις, όταν βρίσκετε εκτός σπιτιού:

1. Μη φοράτε υποδήματα με ψηλά τακούνια. Προτιμήστε παπούτσια με ίσιο πέλμα και αν δυνατό με πλαστική σόλα, για περισσότερη σταθερότητα στο πάτημα

2. Το χειμώνα προτιμήστε ζεστές μπότες.

3. Κρατηθείτε από χειρολαβές και ράγες που βρίσκονται δίπλα από σκάλες, καθώς τις ανεβαίνετε ή τις κατεβαίνετε.

4. Αν τα πεζοδρόμια μοιάζουν να είναι βρεγμένα ή «γλιστερά», αποφύγετε να περπατήσετε πάνω τους. Προτιμήστε το χώμα, χαλίκι ή έστω το γρασίδι.

5. Το χειμώνα μπορείτε στο πεζοδρόμιο μπροστά από το σπίτι σας και στα σκαλιά σας να ρίξετε αλάτι, για να αποφύγετε να γλιστρήσετε σε παγωμένες επιφάνειες.

6. Σε δημόσιους χώρους και κτίρια αποφύγετε τα μάρμαρα και τα γυαλιστερά πλακάκια. Ειδικά όταν είναι βρεγμένα μπορείτε να γλιστρήσετε πολύ εύκολα πάνω τους. Αν βρείτε δάπεδο με μοκέτα, χαλί ή πλαστικό τάπητα, καλό θα ήταν να επιλέξετε αυτή τη διαδρομή για τον προορισμό σας.

7. Προσέξτε περισσότερο στις ανισόπεδες επιφάνειες. Ιδιαίτερα όταν το ύψος και η κλίση τους μοιάζει πιο μεγάλη από ότι συνήθως. Σε αυτές τις περιπτώσεις να κάνετε μικρά, αργά και σταθερά βήματα.

8. Στον κήπο και στην είσοδο του σπιτιού σας καλό θα ήταν να τοποθετήσετε χειρολαβές και ράγες δίπλα σε σκάλες. Η μπογιά και τα πλακάκια που θα χρησιμοποιήσετε να είναι αδιάβροχα και με ματ επιφάνεια. Να τα έχετε πάντοτε σε καλή κατάσταση και να τα επισκευάζετε, όταν φθαρούν, το συντομότερο.

9. Κρατήστε τις εισόδους του σπιτιού σας και τα μπαλκόνια σας καθαρά, χωρίς σκουπίδια, φύλλα, νερά.

10. Να προτιμάτε πάντοτε περιοχές με καλό φωτισμό για τις διαδρομές σας.

11. Να αφήνετε το φως στην εξώπορτα ανοικτό πριν φύγετε από το σπίτι, για να βλέπετε καλύτερα όταν επιστρέψετε το βράδυ.

12. Να έχετε τα χέρια σας πάντοτε ελεύθερα. Χρησιμοποιήστε πάντοτε τσάντες ώμου, σακίδια πλάτης ή σακίδια μέσης.

13. Αν έχετε πρόβλημα μετακίνησης να χρησιμοποιείτε βοηθητικό μπαστούνι ή το γνωστό «π».

14. Μη διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια από παραβρισκόμενους, αν καταλάβετε ότι δεν μπορείτε να μετακινηθείτε κάπου μόνοι σας.

15. Σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών μη βγαίνετε από το σπίτι. Υπάρχουν υπηρεσίες που μπορούν να σας βοηθήσουν σε περίπτωση που χρειάζεστε κάτι επειγόντως (τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και από τοπικούς φορείς). Κρατήστε τα νούμερα των τηλεφώνων τους ή ενημερωθείτε για αυτά από το διαδίκτυο.

16. Όταν νιώθετε κουρασμένοι ή επικρατούν καιρικές συνθήκες αντίξοες, ενημερώστε φίλους ή συγγενείς που είστε και ζητήστε τους να σας βοηθήσουν, π.χ. με τα ψώνια. Ακόμα υπάρχουν καταστήματα στα οποία μπορείτε να παραγγείλετε από το τηλέφωνο, εκτός από φαγητό, λαχανικά, είδη παντοπωλείου, κ.α. Πολλά supermarket διαθέτουν τέτοιες υπηρεσίες. Μάθετε ποιά.

17. Αν είστε επιρρεπείς σε πτώσεις ζητήστε από κατάλληλο κατάστημα να σας προμηθεύσει προστατευτικά κυρίως για ισχία και γόνατα.

Ασφάλεια μέσα στο σπίτι

Μέσα στο σπίτι σας, παρά το γεγονός ότι ο χώρος είναι περισσότερο οικείος, αλλά και πολλές φορές για αυτό το λόγο, πτώσεις μπορεί να συμβούν σε μεγάλο ποσοστό. Δείτε πως μπορείτε να προστατευτείτε:

Γενικά:

1. Τοποθετήστε τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση σε μέρος με εύκολη πρόσβαση. Μην αναγκάζεστε να σκύβετε ή να τεντώνεστε για να τα παίρνετε.

2. Χρησιμοποιήστε βοηθητικά εργαλεία για τις καθημερινές εργασίες σας. Π.χ. ένα συλλέκτη με χειρολαβή και «δαγκάνες» για τη συλλογή αντικειμένων από το πάτωμα ή ένα τροχήλατο τραπεζάκι για τη μεταφορά δίσκων φαγητού ή των ρούχων σας από το πλυντήριο.

3. Αν χρειάζεται να ανεβείτε σε σκάλα για να φτάσετε κάποιο ψηλό ράφι ή να αλλάξετε π.χ. μια λάμπα, να προτιμήστε υποπόδια και σκάλες με τραχιές επιφάνειες και με χειρολαβές και στηρίγματα.

4. Αν ζείτε μόνοι σας βάλτε στο τηλέφωνό σας στις γρήγορες κλήσεις δύο αριθμούς από τους στενότερους συγγενείς και αυτούς που έχουν πιο γρήγορη πρόσβαση στο σπίτι σας και σίγουρα αποθηκεύστε τον αριθμό 166 και μιας τοπικής υπηρεσίας άμεσης επέμβασης.

5. Αγοράστε ένα κινητό τηλέφωνο ή ένα ασύρματο τηλέφωνο για να το έχετε μαζί σας δίπλα στο κρεβάτι σας.

6. Αν θέλετε υπάρχουν και ειδικές συσκευές που με ένα πλήκτρο μπορούν να ειδοποιούν κάποιον από τους οικείους σας.

Πατώματα:

1. Αφαιρέστε όλα τα καλώδια που είναι «ελεύθερα» ή αν αυτό δεν είναι δυνατό καλύψτε τα με πατάκια ή στερεώστε τα με ταινία. Πάντως, θα πρέπει να αποφύγετε να έχετε καλώδια σε περιοχές με συχνή πρόσβαση.

2. Κρατήστε τα πατώματα καθαρά από αντικείμενα.

3. Όλα τα χαλιά και πατάκια να είναι στερεωμένα καλά στο πάτωμα. Οι μοκέτες είναι συνήθως καλύτερη λύση, αν έχετε κινητικά προβλήματα.

4. Μην κερώνετε το πάτωμα, μην κάνετε «παρκέ».

5. Μην κάνετε συχνές ανακατατάξεις στη θέση των επίπλων σας.

Μπάνιο:

1. Τοποθετήστε χειρολαβές δίπλα στο ντους, τη μπανιέρα και την τουαλέτα.

2. Βάλτε ένα αντιολισθητικό πλαστικό πατάκι στο μπάνιο και στο ντους.

3. Αν έχετε προβλήματα κινητικά και αστάθειας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μία πλαστική καρέκλα για να κάνετε μπάνιο.

4. Δοκιμάστε ντους και «τηλέφωνο» μπανιέρας με αποσπώμενα-κινητά μέρη.

Κουζίνα:

1. Δίπλα στο νεροχύτη και μπροστά από το φούρνο-εστίες τοποθετήστε αντιολισθητικά πατάκια.

2. Καθαρίστε βρωμιές και νερά από το πάτωμα και τον πάγκο. Μπορεί να γίνουν εύκολα αιτίες ατυχήματος.

Κρεβατοκάμαρα:

1. Τοποθετήστε διακόπτες για το φως δίπλα στο κρεβάτι σας, καθώς και μικρά φώτα νυκτός ανάμεσα στην κρεβατοκάμαρα και την τουαλέτα σας.

2. Κρατήστε ένα μικρό φακό με καινούριες μπαταρίες στο συρτάρι του κομοδίνου σας.

3. Να μη σηκώνεστε απότομα, όταν είστε ξαπλωμένοι ή ακόμα και όταν κάθεστε. Απότομη έγερση μπορεί να προκαλέσει ζάλη και να οδηγήσει σε πτώσεις.

Σκάλες:

1. Κρατήστε καλό φωτισμό στις σκάλες. Ένας διακόπτης φωτισμού στην αρχή και ένας στο τέλος πρέπει πάντα να υπάρχει.

2. Τοποθετήστε ράγες-χειρολαβές δίπλα από τις σκάλες που σας δυσκολεύουν περισσότερο.

3. Βάλτε πάνω στα σκαλιά αντιολισθητικές επιφάνειες ή αν έχετε χαλί να το σταθεροποιήσετε με καρφιά, πινέζες, κολλητική ταινία ή άλλο τρόπο.

4. Μπορείτε ακόμα να βάλετε φωσφορούχο ταινία στην αρχή και το τέλος της σκάλας για να αναγνωρίζετε καλύτερα τα όρια της τις βραδινές ώρες.

Μερικές ακόμα συμβουλές με γενικότερο χαρακτήρα, ώστε να αποφύγετε τις πτώσεις σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους είναι:

1. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ. Εκτός από την πιθανή απώλεια οστού που μπορεί να επάγει, το αλκοόλ εξασθενεί τα αντανακλαστικά, προκαλεί ζάλη και αποπροσανατολισμό.

2. Μη βιάζεστε. Ο θυμόσοφος λαός λέει «όποιος βιάζεται σκοντάφτει».

3. Να είστε πάντα σε εγρήγορση, όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο που δεν γνωρίζετε.

4. Πάντα επιλέξτε τα κατάλληλα υποδήματα για κάθε περίπτωση.

5. Να τρώτε σωστά και να επιδίδεστε σε ασκήσεις ανεξαρτήτως ηλικίας. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα οστά σας δυνατά και τις αισθήσεις σας οξυμμένες.

6. Ζητήστε βοήθεια, όταν δεν είστε σίγουροι για κάποια κίνηση και τις δυνατότητες σας. Μη ντρέπεστε.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: