Στα 42,7 δισ. ευρώ ανέρχεται η συνολική αξία των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας την περίοδο 2020-2022 εκ των οποίων, 23,1 δισ. ευρώ αφορούν το έτος 2020, 16,7 δισ. ευρώ το έτος 2021 και 2,9 δισ. ευρώ το 2022.
Σύμφωνα με το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022 που κατέθεσε στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η ελληνική πολιτεία κατά τη διάρκεια πανδημίας Covid-19 ενίσχυσε τις υποδομές και τις δομές του κοινωνικού κράτους καθώς και την πραγματική οικονομία. Ο τομέας υπηρεσιών υγείας κλήθηκε να αντιμετωπίσει μεγάλο όγκο νοσηλειών. Συνεπώς, οι παρεμβάσεις που θεσμοθετήθηκαν είχαν στόχο να ανακουφίσουν τους πληττόμενους πολίτες και κλάδους από την πανδημία καθώς και να ενισχύσουν το σύστημα υγείας.
Οι συνολικές δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2021 σε δημοσιονομική βάση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 70.677 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 607 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον στόχο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στήριξης -ΜΠΔΣ 2022-2025. Η αύξηση αυτή, όπως προκύπτει και από την ανάλυση των δαπανών κατά μείζονα κατηγορία, οφείλεται κατά κύριο λόγο στις υλοποιούμενες δράσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19. Συγκεκριμένα, οι επιπλέον δαπάνες, ύψους 1.329 εκατ. ευρώ, οι οποίες υλοποιήθηκαν αφορούσαν τις πρόσθετες έκτακτες δαπάνες λόγω της πανδημίας, φορέων του Υπουργείου Υγείας, από 85 εκατ. ευρώ σε 353 εκατ. ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 268 εκατ. ευρώ, τις πρόσθετες έκτακτες δαπάνες λόγω της πανδημίας, φορέων κεντρικής διοίκησης πλην του Υπουργείου Υγείας, από 42 εκατ. ευρώ σε 115 εκατ. ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 73 εκατ. ευρώ, το νέο μέτρο παροχής κινήτρων για τον εμβολιασμό των νέων, με κόστος 70 εκατ. ευρώ και το νέο μέτρο της παροχής των διαγνωστικών self-tests προς τους μαθητές, με κόστος 60 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το σχέδιο νοσοκομεία και της Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για το 2021 θα έχουν έλλειμμα ύψους 191 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας επιδείνωση σε σχέση με την πρόβλεψη του ΜΠΔΣ 2022-2025 κατά 72 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, τα έσοδα εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 239 εκατ. ευρώ, απεικονίζοντας κυρίως τις αυξημένες μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό και το ΠΔΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, καθώς και την αύξηση των μεταβιβάσεων από τον ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Αρεταίειο, Αιγινήτειο) και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΝIΜΤΣ). Αντίστοιχα, αύξηση ύψους 312 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν και τα έξοδα, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των δαπανών για τη λήψη μέτρων πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Ενώ, για το 2022 νοσοκομεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προβλέπεται ότι θα έχουν έλλειμα ύψους 220 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας επιδείνωση σε σχέση με την πρόβλεψη του ΜΠΔΣ 2022-2025 κατά 141 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, τα έσοδα προβλέπεται να είναι μειωμένα κατά 16 εκατ. ευρώ γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αναμενόμενη μείωση των λοιπών εσόδων των εν λόγω φορέων, ενώ τα έξοδα αναμένεται να είναι αυξημένα κατά 125 εκατ. ευρώ αποτυπώνοντας τόσο την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και της δαπάνης για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, όσο και την αυξημένη δαπάνη μισθοδοσίας του επικουρικού προσωπικού που προσλήφθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.
Στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) για το 2021 εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν βελτίωση κατά 304 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις του ΜΠΔΣ 2022-2025 και αναμένεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 442 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, τα συνολικά έσοδα εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 710 εκατ. ευρώ αντικατοπτρίζοντας κατά κύριο λόγο την εκτιμώμενη αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά 671 εκατ. ευρώ. Η αναθεωρημένη εκτίμηση οφείλεται κυρίως στην επίδραση του αυξημένου ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας επί των εισφορών, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Αντίστοιχα, οι δαπάνες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 406 εκατ. ευρώ έναντι των προβλέψεων του ΜΠΔΣ 2022-2025. Ειδικότερα, οι κοινωνικές παροχές εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 188 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αυξημένη δαπάνη για καταβολή κύριων συντάξεων και οι κοινωνικές παροχές σε είδος αυξάνονται κατά 143 εκατ. ευρώ, απεικονίζοντας κατά κύριο λόγο την προσπάθεια για κάλυψη της αυξημένης ζήτησης για υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης εν μέσω πανδημίας.
Στο ίδιο περίπου πλαίσιο και το 2022 όπου οι ΟΚΑ προβλέπεται να έχουν πλεόνασμα ύψους 1.039 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας βελτίωση, σε σχέση με την εκτίμηση του ΜΠΔΣ 2022-2025, κατά 654 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα προβλέπεται να παρουσιάσουν αύξηση κατά 969 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις του ΜΠΔΣ 2022-2025. Ειδικότερα, οι ασφαλιστικές εισφορές προβλέπεται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 749 εκατ. ευρώ, οι μεταβιβάσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό προβλέπονται αυξημένες κατά 209 εκατ. ευρώ λόγω της αυξημένης επιχορήγησης που θα λάβει ο ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη της δαπάνης συμψηφισμού της αυτόματης επιστροφής (clawback) φαρμακευτικής δαπάνης με ποσοστά επί των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης και των δαπανών επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής και της επανεκτίμησης κατά 33 εκατ. ευρώ του ύψους της επιχορήγησης για την κάλυψη της απώλειας εσόδων του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ από την παράταση και για το έτος 2022 της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα