ΜΕΝΟΥ
“Πόσα γεύματα πρέπει να τρώω;» συμβουλεύει η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

“Πόσα γεύματα πρέπει να τρώω;» συμβουλεύει η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Health Newsroom

Τα συχνά και μικρά γεύματα είναι σημαντικά όχι μόνο για να επιτύχουμε ένα σωστό βάρος, αλλά και για να υπάρχει ευγλυκαιμία, δηλαδή ομαλός γλυκαιμικός έλεγχος και άρα φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αναλυτικότερα,

  • Φροντίστε να καταναλώνετε 3 κύρια γεύματα ημερησίως (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό), σε σταθερές ώρες και 2 ή 3 ενδιάμεσα γεύματα, πχ πρόγευμα και απογευματινό.
  • Στα ενδιάμεσα γεύματα προτιμήστε υγιεινά τρόφιμα, όπως φρούτα ή συνδυασμό φρούτου με ανάλατους ξηρούς καρπούς, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή μπάρα δημητριακών.
  • Καλό είναι να μην παραλείπετε το πρωινό, γιατί θα φάτε πολύ περισσότερο το μεσημέρι και θα πάρετε πιο εύκολα βάρος, κυρίως στην κοιλιά. Με το πρωινό έχουμε σωματική και πνευματική υγεία. Τι μπορεί να περιλαμβάνει το πρωινό; Ημιάπαχα γαλακτοκομικά, δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, ταχίνι. 
  •  Ένα κύριο γεύμα για να είναι πλήρες χρειάζεται συνδυασμό υδατανθράκων (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πλιγούρι, πατάτα) και πρωτεϊνών (κρέας χωρίς ορατά λίπη, τυρί) σε μετρημένες ποσότητες, καθώς και λαχανικά εποχής με μετρημένο ελαιόλαδο. 
  • Καλή ιδέα για βραδινό γεύμα αποτελούν οι σαλάτες, πχ ντάκος, τονοσαλάτα, κοτοσαλάτα, σαλάτα από ποικιλία λαχανικών με τυρί και αυγό βραστό. Εναλλακτικά, μπορεί να φάει κάποιος λιγότερο από το μεσημεριανό μαγειρεμένο φαγητό. 
  • Είναι μύθος ότι πρέπει να τρώει κάποιος μόνο ψητό κρέας με σαλάτα για να αδυνατίσει και ότι απαγορεύεται να φάει ψωμί ή αμυλούχα τρόφιμα μαζί με πρωτεϊνη. Με τις αποκαλούμενες «χημικές» δίαιτες που βασίζονται στο ψητό κρέας με σαλάτα, χωρίς υδατάνθρακες, μπορεί κάποιος να χάσει γρήγορα βάρος, αλλά δεν είναι λίπος. Πρόκειται για υγρά και μυικό ιστό. Όμως, χάνοντας μυικό ιστό, μειώνεται ο βασικός μεταβολισμός μας και άρα παίρνουμε πολύ γρήγορα και εύκολα βάρος. 
  • Είναι σημαντικό να μην παραλείπουμε γεύματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν λίπος στην κοιλιά ή και υψηλό σάκχαρο έκαναν μόνο 2 γεύματα ημερησίως. 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: