ΜΕΝΟΥ
"Πόση βιταμίνη Κ παίρνω με τη διατροφή μου;" Απαντά η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

“Πόση βιταμίνη Κ παίρνω με τη διατροφή μου;” Απαντά η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Health Newsroom

Η βιταμίνη Κ είναι μία από τις λιποδιαλυτές βιταμίνες (οι άλλες είναι οι Α, D, E). Η βιταμίνη αυτή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία πήξης τους αίματος, γι αυτό είναι σημαντική η επαρκής πρόσληψή της. Ωστόσο, κάποιοι ασθενείς που βρίσκονται σε από του στόματος αντιπηκτική αγωγή πρέπει να είναι σε σταθερό διαιτολόγιο ως προς τις πλούσιες σε βιταμίνη Κ τροφές, δηλαδή να καταναλώνουν ελεύθερα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, με μέτρο τρόφιμα μέτρια σε βιταμίνη Κ και πιο σπάνια τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ.

Πόση βιταμίνη Κ έχουν οι τροφές που καταναλώνω;

 

ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ

  • Λαχανίδα  βρασμένη
  • Σπανάκι μαγειρεμένο
  • Σπανάκι ωμό
  • Μουστάρδα
  • Γογγύλια, μαγειρεμένα
  • Βασιλικός, φρέσκος
  • Κόλιανδρος 
  • Μαϊντανός, ωμός
  • Ραδίκια και άλλα χόρτα
  • Μαρούλι, πράσινο, ωμό κομμένο

 

ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΜΕΤΡΙΑ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ

  • Μαρούλι, κόκκινο ωμό
  • Μπρόκολο, μαγειρεμένο
  • Αποξηραμένος βασιλικός
  • Φρέσκα κρεμμυδάκια
  • Ξερά κρεμμύδια
  • Αποξηραμένο θυμάρι
  • Αποξηραμένος μαϊντανός
  • Λάχανο, βρασμένο,
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Κόκκινο λάχανο
  • Πίκλες
  • Λάχανο, ωμό
  • Σπαράγγια, μαγειρεμένα
  • Σέλινο, μαγειρεμένο
  • Αποξηραμένη ρίγανη
  • Σέλινο, ωμό
  • Έτοιμα ανάμικτα μπαχαρικά για κοτόπουλο
  • Ρίγανη 

 

ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΧΑΜΗΛΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ

  • Αγγούρια
  • Ακτινίδια
  • Κουνουπίδι, μαγειρεμένο
  • Αρακάς, φρέσκος, μαγειρεμένος
  • Αρακάς, κατεψυγμένος, μαγειρεμένος
  • Ντομάτες
  • Καρότα, ωμά
  • Καρότα, μαγειρεμένα
  • Αγκινάρες, μαγειρεμένες
  • Φασολάκια
  • Σταφύλια
  • Αβοκάντο
  • Αχλάδια
  • Πεπόνια
  • Φράουλες
  • Βερίκοκα
  • Παπάγια
  • Μάνγκο
  • Ροδάκινα
  • Νεκταρίνια
  • Ανανάς
  • Μήλο
  • Σταφίδες
  •  Μπανάνα
  • Καρπούζι 
  • Μαύρο πιπέρι
  • Πιπέρι κόκκινο ή καγιέν
  • Σκόνη γαρύφαλλο
  • Σκόνη κανέλλας 

 


Ποια είναι η Αγγελική Δουρδουνά

Η Αγγελική Δουρδουνά είναι ΠΕ Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, αναπλ. προϊστάμενη του τμήματος διατροφής του νοσοκομείου Θείας Πρόνοιας Η Παμμακάριστος.

Είναι απόφοιτος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου – Βαθμός 9,2-, ενώ παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων και έχει εκπονήσει εκπαιδευτικό σεμινάριο περί αρχών υγιεινής και διασφάλισης ποιότητας τροφίμων.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: