ΜΕΝΟΥ
Πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία από τη μαστογραφία; Ο Κωνσταντίνος Συργιάννης του Metropolitan Hospital ενημερώνει!

Πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία από τη μαστογραφία; Ο Κωνσταντίνος Συργιάννης του Metropolitan Hospital ενημερώνει!

Health Newsroom

Η συνήθης ερώτηση που αφορά κάθε εξέταση, στην οποία ο ανθρώπινος οργανισμός δέχεται κάποια ακτινοβολία, είναι μήπως η ακτινοβολία της εξέτασης κρύβει κάποιον κίνδυνο. Αυτή η ερώτηση γίνεται από πολλές ασθενείς και για τη μαστογραφία, μια από τις πλέον πολύτιμες εξετάσεις στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού.

«Είναι επικίνδυνη η ακτινοβολία από τη μαστογραφία;» Και αν, ναι, «πόσος είναι ο κίνδυνος;» Ιδού πως έχουν τα πράγματα. Η ακτινοβολία που δέχεται ο οργανισμός από τη μαστογραφία είναι ιδιαίτερα χαμηλή, εξηγεί ο δρ Κωνσταντίνος Συργιάννης MD, PHD, EDBI, διευθυντής, ιατρός ακτινολόγος, ειδικός Απεικόνισης Μαστού του Metropolitan Hospital και συνεχίζει:

Έχει υπολογιστεί, βάσει μελετών, πως η επίπτωση (το μέτρο της πιθανότητας εμφάνισης) του προκαλούμενου από την ακτινοβόληση καρκίνου του μαστού διαμορφώνεται κατά κύριο λόγο από παράγοντες, όπως η ηλικία έναρξης της μαστογραφίας και τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των διαδοχικών ελέγχων. Η διακύμανση της επίπτωσης είναι από 0,04 μέχρι 1 γυναίκα που θα νοσήσει ανά 1.000 γυναίκες που εξετάζονται συστηματικά.

Το άνω όριο της επίπτωσης (1) αφορά σε γυναίκες με αυξημένο δια βίου κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθειας στον μαστό, οι οποίες συνήθως υποβάλλονται σε συχνότερο και πρωιμότερης έναρξης μαστογραφικό έλεγχο.

Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, εάν υπολογίσουμε πως η επίπτωση του καρκίνου του μαστού στο γενικό πληθυσμό είναι μεσοσταθμικά 1 περιστατικό ανά 10 γυναίκες, το ρίσκο από την ακτινοβολία είναι τουλάχιστον 100 φορές μικρότερο, ενώ η μείωση της θνησιμότητας που προσφέρει η μαστογραφία μέσω της έγκαιρης διάγνωσης αγγίζει το 44-48%.

Επί της ουσίας με την απόφαση να κάνεις προληπτικές εξετάσεις για το μαστό μειώνεις στο μισό τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης κακοήθειας μόνο κατά 0,1%.

Η επιλογή του καταλληλότερου τύπου μαστογραφικού ελέγχου (απλής ψηφιακής ή τρισδιάστατης μαστογραφίας) ή/και η προσθήκη συμπληρωματικών ακτινογραφικών τεχνικών (π.χ. εντοπιστικών – μεγεθυντικών λήψεων) εμπίπτει στην εξατομικευμένη προσέγγιση που ο εξειδικευμένος ιατρός ακτινολόγος Μαστού οφείλει να προσφέρει στις γυναίκες που παρακολουθεί σταθμίζοντας, κατά περίπτωση, το όφελος και τον πιθανό κίνδυνο από την έκθεση στην ιοντίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο δρ Κωνσταντίνος Συργιάννης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Παρόλο που οι παραστάσεις, προερχόμενες από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον, αφορούσαν την θεωρητική κατεύθυνση, από τα πρώιμα σχολικά χρόνια είχε εκδηλώσει την πρόθεση του να ασχοληθεί με τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Αποφοίτησε με αριστεία από την διεθνώς καταξιωμένη Ιατρική Σχολή του Ιταλικού Νότου “FEDERICO II” το 1999.

Η έρευνα αποτελούσε ανέκαθεν στοιχείο που του ασκούσε ιδιαίτερη γοητεία και αποτέλεσε κίνητρο να αναπτύξει το 2003 ένα ερευνητικό πρωτόκολλο, στα πλαίσια εκπόνησης διδακτορικής διατριβής, στην χρήση Υπερήχων Σώματος το οποίο υποστηρίχθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Β’ Εργαστήριο Ακτινολογίας. Τα αποτελέσματα της 5ετους μελέτης του δημοσιεύτηκαν σε διεθνή υψηλού κύρους επιστημονικά ιατρικά περιοδικά. Έλαβε τον τίτλο του διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αθηνών τον Φεβρουάριο του 2011. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Ακτινολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Αλεξάνδρα” το 2010. Έως και τα μέσα του 2014 εργάστηκε στον όμιλο Euromedica σε τμήματα Υπερηχογραφίας και Μαστού. Παράλληλα από το 2012 έως και το 2014 ανέλαβε την διεύθυνση του Απεικονιστικού τμήματος του Θεραπευτηρίου Κυψέλης.

Στις Αρχές του 2015 αποδέχτηκε τιμητική πρόταση συνεργασίας από τον συνάδελφο Ακτινοδιαγνώστη κ. Λαζάρου και έκτοτε εκτελεί χρέη Αναπληρωτή Διευθυντή στο Κέντρο Μαστού και Γυναίκας του νοσοκομείου Metropolitan, ενώ παράλληλα συμμετέχει ενεργά και στις εργασίες του Κέντρου Διάγνωσης Παθήσεων Μαστού και Οστεοπόρωσης. Αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση να αποτελείμέλος της ομάδας που εδραίωσε και εξακολουθεί να θέτει τα ορόσημα στην πρώιμη διάγνωση των παθήσεων του Μαστού βασιζόμενοι στην διαρκή εκπαίδευση και στην άμεση ενσωμάτωση στην καθημερινή πρακτική, καινοτόμου Ιατρικού Διαγνωστικού Εξοπλισμού.

Τον Οκτώβριο του 2018 έλαβε κατόπιν εξετάσεων και τριετούς προετοιμασίας, την Ευρωπαϊκή πιστοποίηση για την διάγνωση των παθήσεων του μαστού αποτελώντας τον 5ο κατά σειρά Έλληνα που λαμβάνει τον συγκεκριμένο τίτλο.

Όπως επισημαίνει «η αγάπη για το αντικείμενο μετατρέπεται σε αφοσίωση και αποτελεί την δικιά μας παρακαταθήκη στο να αποτελέσει η κακοήθεια του μαστού, στα χρόνια που έρχονται, μια πλήρως ιάσιμη κατάσταση βασισμένη στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: