ΜΕΝΟΥ
Πώς Ισραηλινοί επιστήμονες αντιμετώπισαν ένα σπάνιο όγκο στη σπονδυλική στήλη εννιάχρονης;

Πώς Ισραηλινοί επιστήμονες αντιμετώπισαν ένα σπάνιο όγκο στη σπονδυλική στήλη εννιάχρονης;

Health Newsroom

«Οποιαδήποτε λάθος κίνηση  θα μπορούσε να την αφήσει παράλυτη» είναι τα λόγια του Δρ. Joshua E. Schroeder, διευθυντή της Ιατρικής Μονάδας Σπονδυλικών Δυσμορφιών του Hadassah, ο οποίος μαζί με την ομάδα του στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ εντόπισαν έναν πολύ σπάνιο όγκο στην σπονδυλική στήλη μιας 9χρονης και τον αντιμετώπισαν επιτυχώς.

Σύμφωνα με τον Δρ. Joshua E. Schroeder η εννιάχρονη Coral έπεσε στο πάτωμα με πόνους στην πλάτη που δεν την άφηναν να περπατήσει, να καθίσει ή να σταθεί όρθια. Στην αρχή, οι γονείς της Coral νόμισαν πως ο πόνος οφειλόταν σε ένα κτύπημα, έτσι την πήγαν για ακτινογραφίες στην πλάτη, οι οποίες όμως δεν έδειξαν τίποτα. Ωστόσο όπως ανέφερε στους γιατρούς η μητέρα της Coral, η ένταση του πόνου αυξανόταν. «Επιπρόσθετες εξετάσεις,  έδειξαν ότι πρόκειται για σκολίωση, αλλά ακόμα δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε γιατί η Coral υπέφερε τόσο πολύ» είπε χαρακτηριστικά η μητέρα. Έτσι, έκλεισαν ραντεβού για αξονική τομογραφία στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ. «Λίγο αργότερα μας ανακοινώθηκε πως η Coral είχε ένα σπάνιο όγκο», σημειώνει η μητέρα. 

Εκεί διαπιστώθηκε από τον Δρ. Joshua E. Schroeder και την ομάδα του ότι η εννιάχρονη είχε έναν πολύ σπάνιο όγκο ο οποίος είχε τυλίξει ολόκληρη τη σπονδυλική της στήλη. Επρόκειτο για έναν αγγειακό όγκο. «Οποιαδήποτε λάθος κίνηση θα μπορούσε να την αφήσει παράλυτη ή ακόμα και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή της. Η πολύ έντονη πίεση που ασκούσε ο όγκος στην σπονδυλική της στήλη προκάλεσε ένα κάταγμα και οξεία σκολίωση» όπως εξηγεί ο Δρ. Schroeder.

Καθώς ήταν αναγκαίο να συρρικνωθεί ο όγκος πριν γίνει χειρουργική επέμβαση στην πλάτη, η Coral νοσηλεύτηκε στο τμήμα Παιδιατρικής Αιματο-ογκολογίας του Hadassah, υπό τον διευθυντή Δρ. Gal Goldstein και τον επικεφαλής του τμήματος Παιδιατρικής Νεφρολογίας, Δρ. Oded Volovelsky.

Σε συνεννόηση με γιατρούς από το Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης, εφάρμοσαν ένα πλάνο για τη συρρίκνωση του όγκου μέσω βιολογικής θεραπείας. Μετά από ένα μήνα θεραπείας, αποφασίστηκε να γίνει η επέμβαση. 

«Ξεκινήσαμε δίνοντας στην Coral ένα φάρμακο το οποίο διέκοψε την τροφοδοσία αίματος προς τον αγγειακό όγκο και τον μετέτρεψε σε όγκο μαλακού ιστού», λέει ο Δρ. Schroeder, σημειώνοντας ότι «είναι ένα πειραματικό φάρμακο για όγκους αυτού του τύπου». Ακολούθως, ο καθηγητής Jose Cohen, διευθυντής της μονάδας Ενδο-αγγειακής Νευροχειρουργικής και ο ανώτερος αναισθησιολόγος Δρ. Rawhi Hashem, μπλόκαραν τις αρτηρίες που τροφοδοτούσαν τον όγκο, μειώνοντας την τάση του όγκου να αιμορραγεί. Τέλος, αναφέρει ο Δρ. Schroeder, αυτός και ο ορθοπεδικός Δρ. Hananel Shear Yashuv αφαίρεσαν ολόκληρο τον όγκο, σταθεροποίησαν τη σπονδυλική στήλη και διόρθωσαν την σκολίωση.

Σήμερα η Coral περπατώντας με ειδικό στήριγμα, όρθια πια, ολοκλήρωσε τη σχολική χρονιά και απολαμβάνει τις διακοπές της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω του IMER (International Medical Evaluation and Referral) έναν διεθνή πάροχο Ιατρικών Υπηρεσιών που είναι ο εγκεκριμένος εκπρόσωπος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah μπορεί να γίνει παραπομπή ασθενών και από την Κύπρο και την Ελλάδα, με στόχο να τους προσφερθούν μοναδικές θεραπείες στα πιο εξειδικευμένα και προηγμένα ιατρικά ιδρύματα ανά τον κόσμο από πρωτοπόρους εξειδικευμένους επιστήμονες.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: