Σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού κατά της Covid-19, για ηλικιωμένους άνω των 85 ετών, στο emvolio.gov.gr, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στο πλαίσιο της ενημέρωσης διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης.
Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στη δυνατότητα που έχουν οι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας να κλείσουν ραντεβού μέσω ΚΕΠ και φαρμακείων. Ειδικότερα τόνισε τα εξής: Μεταβαίνοντας σε ένα φαρμακείο, μπορεί κανείς να κλείσει τα δυο ραντεβού για το εμβόλιο, ξεκινώντας από τώρα. Το ίδιο ισχύει και στα ΚΕΠ, όπου τα ραντεβού μπορεί να κλείσει και τρίτο πρόσωπο κάνοντας μια υπεύθυνη δήλωση. Σημειώνεται ότι επειδή αυτή την περίοδο τα ΚΕΠ λειτουργούν με προγραμματισμένα ραντεβού, ειδικά για αυτή την διαδικασία και μόνο, προβλέπεται κανείς να πηγαίνει και να επισκέπτεται τα ΚΕΠ κανονικά για να κλείσει το ραντεβού.
Σχετικά με την άυλη συνταγογράφηση είπε ότι υπήρχε και υπάρχει η μέριμνα με βάση τις διευθύνσεις που έχουν δηλωθεί σε αυτήν, να μπορέσει το σύστημα να προτείνει συγκεκριμένα, στοχευμένα ραντεβού. Τα μηνύματα της άυλης έχουν ήδη ξεκινήσει να φεύγουν, σημείωσε ο Υπουργός, και πρόσθεσε ότι αφορούν πάνω από 50.000 συμπολίτες μας άνω των 85 ετών, οι οποίοι θα τα λαμβάνουν μέσα στις επόμενες ώρες, αν δεν έχουν ξεκινήσει να τα λαμβάνουν ήδη. Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, τα μηνύματα θα περιλαμβάνουν έναν κωδικό και όσοι λάβουν το μήνυμα θα πρέπει μέσα σε 72 ώρες να απαντήσουν στο 13034 γράφοντας αυτόν τον κωδικό και μόνο, εφόσον το προτεινόμενο ραντεβού είναι ένα ραντεβού το οποίο είναι επιθυμητό.
Ο τέταρτος τρόπος είναι μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr η οποία ήδη λειτουργεί. Μπαίνοντας σε αυτήν, αρχικά μπορεί κανείς να ελέγξει εάν βρίσκεται στις πληθυσμιακές κατηγορίες που έχουν προτεραιοποιηθεί από την Επιτροπή και έπειτα, με χρήση των κωδικών Taxisnet και τον ΑΜΚΑ, μπορεί να μπει στην πλατφόρμα, να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο, να επιλέξει ημέρα, να επιλέξει ένα διάστημα χρονικό, ωρών, το οποίο είναι επιθυμητό, τόσο για το πρώτο όσο και για το δεύτερο ραντεβού, και έπειτα να επιβεβαιώσει τα ραντεβού αυτά.
Ειδικά για την πλατφόρμα, απαιτείται η χρήση των κωδικών του Taxisnet. Στα φαρμακεία και στα ΚΕΠ αρκεί κανείς να πάει με τον ΑΜΚΑ του και με την ταυτότητα του.
Στο τέλος κάθε μίας από αυτές τις διαδικασίες, θα πρέπει κανείς να έχει έναν κωδικό. Οι πολίτες θα πρέπει να κρατήσουν αυτό τον αριθμό για να πάνε στο κέντρο του εμβολιασμού. Στα φαρμακεία, στα ΚΕΠ και στην πλατφόρμα θα παράγεται ένας κωδικός που λέγεται QR code, κάτι σαν barcode. Θα πρέπει, λοιπόν, κανείς να τον εκτυπώσει, είτε να τον έχει στο κινητό του τηλέφωνο και να προσέλθει με την ταυτότητά του και με αυτόν τον κωδικό στο εμβολιαστικό κέντρο.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Πιερρακάκης, οι πολίτες μπορούν να αλλάξουν το ραντεβού τους, εφόσον το έχει κλείσει, αλλά μία φορά και μέχρι 72 ώρες πριν το πρώτο ραντεβού. “Αυτό γίνεται επειδή υπάρχουν πάρα πολύ αυξημένες ανάγκες σε σχέση με την εξυπηρέτηση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Δεν είναι τυχαίο ότι πάρα πολλοί έχουν περιγράψει τη διαδικασία του εμβολιασμού ως την δυσκολότερη άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι μία σφικτή διαδικασία, είναι μία απαιτητική διαδικασία. Ας μου επιτραπεί να πω ότι είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν αρρυθμίες, τις βλέπουμε σε πάρα πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Και η απόλυτη δέσμευσή μας είναι ότι αυτές τις αρρυθμίες θα τις εντοπίσουμε γρήγορα και θα τις διορθώσουμε ακόμη πιο γρήγορα. Αλλά σε κάθε περίπτωση, είναι μια απαιτητική διαδικασία, στην οποία θα χρειαστεί όλοι μας να δώσουμε το κάτι παραπάνω” επεσήμανε ο Υπουργός.
Μάριος Θεμιστοκλέους: Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 49.661 εμβολιασμοί – 1.348.425 δόσεις από την Pfizer έως το τέλος Μαρτίου
“Σήμερα μέχρι τις 17:00 η ώρα έγιναν 4.873 εμβολιασμοί και στο σύνολο από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν γίνει 49.661 εμβολιασμοί, που αυτό σημαίνει ότι έχουμε επιτύχει εμβολιαστική κάλυψη στο 0,46% του πληθυσμού” σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Σχετικά με τις αγορές εμβολίων που έχει προχωρήσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμφωνίας, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύθηκε με τις εταιρείες και κάθε χώρα λαμβάνει την ποσότητα των εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό της. Στην Ελλάδα αντιστοιχεί το 2,36%”.
“Κάθε χώρα είχε και έχει δικαίωμα να μην προχωρήσει στην προμήθεια των δόσεων που της αντιστοιχούν. Η Ελλάδα, μέχρι σήμερα, έχει προχωρήσει σε όλες τις συμφωνίες και έχει εξασφαλίσει όλα τα εμβόλια που της αντιστοιχούν από όλες τις εταιρείες” υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους και πρόσθεσε “με βάση αυτά, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 24.090.000 δόσεις που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 15.450.000 πολιτών. Ο μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με τον πληθυσμό, είναι κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος επάρκειας των εμβολίων. Κίνδυνος που υφίσταται και ακόμη και αυτή τη στιγμή, από τη στιγμή που δεν έχουν εγκριθεί τα εμβόλια όλων των εταιρειών από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμός Φαρμάκων”.
“Η Ελλάδα μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβει από την Pfizer 427.050 δόσεις. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις. Σύνολο από την εταιρεία Pfizer θα μας παραδοθούν 1.348.425 ως το τέλος Μαρτίου. Αυτός ο αριθμός είναι ελαφρά αυξημένος σε σχέση με προηγούμενες ανακοινώσεις. Σε αυτές υπάρχει περίπτωση να προστεθούν και άλλες 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επιπλέον, μετά την έγκριση της Moderna αναμένεται να μας παραδοθούν 20.000 δόσεις εντός του Ιανουαρίου. Το Φεβρουάριο θα μας παραδοθούν άλλες 115.000 δόσεις και τον Μάρτιο 105.000 δόσεις εμβολίων. Οι συνολικές παραδόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο είναι 240.000 δόσεις.
NEWSLETTER
Λάβετε τα καλύτερα του Nextdeal στα εισερχόμενά σας, κάθε μέρα.
Σε αυτές τις παραδόσεις αναμένεται να προστεθούν από την Astra Zeneca. Αν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων εντός του Ιανουαρίου, όπως αναμένεται, η πρώτη παράδοση θα είναι αρχές Φεβρουαρίου και θα είναι άνω των 400.000 δόσεων, με αύξηση των παραδόσεων τους επόμενους μήνες.
Επιπλέον, αναμένεται και νωρίτερα η έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson που είναι μονοδοσικό και πολύ πιο εύκολο στη διαχείριση σαν εμβόλιο. Άρα σταδιακά αυξάνονται οι διαθέσιμες ποσότητες εμβολίων” συμπλήρωσε.
Δείτε εδώ την αναλυτική παρουσίαση της πλατφόρμας εμβολιασμού.
Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί στα νησιά
Σε 18 νησιά ξεκινούν από αύριο Τρίτη 12 Ιανουαρίου οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους. «Όπως έχω ήδη αναφέρει, ξεκινάμε αύριο σε 18 νησιά και σε 13 επιπλέον μεγάλα νησιά θα μεταφέρουμε τα εμβόλια εντός των επόμενων δυο εβδομάδων και θα ανακοινώσουμε τις μέρες του εμβολιασμού το αμέσως προσεχές διάστημα. Τα νησιά αυτά θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr. Για τα υπόλοιπα νησιά έχει ήδη εκπονηθεί επιχειρησιακό σχέδιο για τη μεταφορά, ακόμα και στα πολύ μικρά νησιά, από τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Πολιτική Προστασία και το Λιμενικό, έτσι ώστε μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου να έχουμε μεταφέρει εμβόλια σε όλα τα σημεία της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά η λίστα με τα νησιά:
Έναρξη εμβολιασμών στις 12/1
- Ρόδος
- Κέρκυρα
- Λέσβος
- Χίος
- Κως
- Ζάκυνθος
- Κεφαλλονιά
- Σάμος
- Λευκάδα
- Σύρος
- Νάξος
- Θήρα (ή Σαντορίνη)
- Λήμνος
- Κάλυμνος
- Κύθηρα
- Ικαρία
- Λέρος
- Κάρπαθος
Έναρξη εμβολιασμών στο τέλος Ιανουαρίου
- Θάσος
- Μύκονος
- Πάρος
- Αίγινα
- Άνδρος
- Τήνος
- Σκιάθος
- Σκόπελος
- Μήλος
- Σαλαμίνα
- Πόρος
- Σπέτσες
- Καστελλόριζο (ή Μεγίστη)
Μαρία Θεοδωρίδου: Σημαντικό βήμα προόδου για τους εμβολιασμούς το σημερινό άνοιγμα της πλατφόρμας
“Αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για τους εμβολιασμούς το σημερινό άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών” δήλωσε από την πλευρα της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Υπενθυμίζοντας για ποιο λόγο έγινε η προτεραιοποίηση αυτής της ηλικίας των άνω τω 85 ετών, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε “η πανδημία που ταλαιπωρεί ακόμα τον πλανήτη, έδειξε ότι η πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών. Είναι τα άτομα τα οποία μπήκαν στα Νοσοκομεία, μπήκαν στους αναπνευστήρες και ατυχώς, σε υψηλό ποσοστό, δεν βγήκαν από τα Νοσοκομεία. Και βέβαια η μεγάλη αυτή ηλικία συνδέεται με τη γήρανση του ανοσολογικού συστήματος, με τη συνύπαρξη και άλλων παθολογικών καταστάσεων. Αλλά αυτό που φάνηκε είναι ότι ανεξάρτητα και από αυτούς τους δύο παράγοντες, μόνη η ηλικία αποτελεί τον σημαντικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου. Επομένως, σε όλα τα προγράμματα εμβολιασμού όλων των χωρών, η πρώτη ομάδα μετά τους υγειονομικούς που ήδη και στη χώρα μας εμβολιάστηκαν και τις κλειστές δομές, είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών”.
Στη συνέχεια η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι ο εμβολιασμός θα γίνει με δυο δόσεις, όπως υπαγορεύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και η παρασκευάστρια εταιρία του εμβολίου, ενώ υπογράμμισε ότι οι νεότεροι στην ηλικία έχουν μια ηθική υποχρέωση να βοηθήσουν τα ηλικιωμένα άτομα να πάνε στους τόπους εμβολιασμού. “Είναι ένα είδος αντίδωρου για τη φροντίδα που είχαν όταν ήταν σε μικρή ηλικία, και όχι μόνο, από αυτούς τους ανθρώπους” ανέφερε.
Παράλληλα υπενθύμισε τη σημασία κάθε δόσης εμβολίου, διότι, όπως είπε, διακινούνται στον Τύπο διάφορα σχήματα, που εμφανίζουν ως δυνατή και την ανοσοποίηση με μόνο μια δόση. Η πρώτη δόση του εμβολιασμού, η λεγόμενη πρωτογενής ανοσοποίηση, είναι η δόση που φέρνει, γνωρίζει στο ανοσολογικό σύστημα το αντιγόνο του εμβολίου. Με αυτή τη γνωριμία αναπτύσσονται αντισώματα και η πρώτη παρακαταθήκη των μνημόνων κυττάρων, αυτά που είναι υπεύθυνα για τη μακρόχρονη ανοσία. Έτσι, μετά την πρώτη δόση, αυτή που ορίζεται να γίνει με το συγκεκριμένο εμβόλιο μετά από 21 ημέρες, υπάρχει μια ετοιμότητα του ανοσιακού συστήματος να παράξει περισσότερα αντισώματα, περισσότερα μνήμονα κύτταρα, να εγκαταστήσει πιο μακρόχρονη ανοσία. Επομένως, οι δύο δόσεις για τον εμβολιασμό στοχεύουν στην πλήρη ανοσοποίηση και αν περιοριστεί κανείς ή ξεχάσει ή αναβάλλει την πρώτη δόση, ο εμβολιασμός είναι ανεπαρκής. “Είναι δικαιολογημένη μια αναβολή κάποιων ημερών, αν υπάρξει πρόβλημα, ποτέ δεν χάνεται η πρώτη δόση, αλλά οπωσδήποτε θα πρέπει να γίνει και η δεύτερη δόση” τόνισε.
Δείτε παρακάτω την ενημέρωση: