ΜΕΝΟΥ
Συναγερμός για την ιλαρά: 50 κρούσματα το τελευταίο 15νθήμερο. Συστήνεται ο άμεσος εμβολιασμός παιδιών και ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί

Συναγερμός για την ιλαρά: 50 κρούσματα το τελευταίο 15νθήμερο. Συστήνεται ο άμεσος εμβολιασμός παιδιών και ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί

Health Newsroom

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και την Ελλάδα έχει οδηγήσει στην επανεμφάνιση ξεχασμένων νόσων. Μια από αυτές, η ιλαρά, είναι σε φάση επιδημικής έξαρσης. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 41 θάνατοι. 

Ειδικά στη χώρα μας έχουν καταγραφεί περισσότερα από 150 περιστατικά το τελευταίο τετράμηνο, από τα οποία τα 50 έχουν συμβεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο (με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν.Ελλάδα) κυρίως σε μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και σε άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Τα περισσότερα περιστατικά έχουν αντιμετωπιστεί σε τοπικά νοσοκομεία, ενώ όσα έχουν δημιουργήσει επιπλοκές έχουν μεταφερθεί στην Αθήνα. Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί ακόμη θάνατος, ωστόσο ο κίνδυνος για την περαιτέρω εξάπλωση της νόσου είναι υπαρκτός.

Η ιλαρά είναι ιογενής νόσος που οφείλεται στον ιό της ιλαράς.

Διακρίνεται σε 3 στάδια:

– Το πρόδρομο (καταρροϊκό).
– Το εξανθηματικό.
– Το στάδιο αποδρομής.

Ο χρόνος επώασης είναι περίπου 7 έως 21 ημέρες.

Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αερογενώς με σταγονίδια και με άμεση επαφή με ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις ασθενών. Σπανίως μεταδίδεται μέσω αντικειμένων προσφάτως μολυσθέντων. Ο ιός της ιλαράς μπορεί να παραμείνει σε μολυσμένες επιφάνειες και στον περιβάλλοντα χώρο περίπου 2 ώρες μετά την αποχώρηση του ασθενούς. Η νόσος είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες λόγω επιπλοκών. Μπορεί να προκαλέσει ωτίτιδα, πνευμονία, εγκεφαλίτιδα και άλλες ακόμη επιπλοκές, που καμιά φορά μπορεί να έχουν πολύ σοβαρή ή και μοιραία εξέλιξη.

Ο μόνος και πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο Ιλαράς-Ερυθράς-Παρωτίτιδας (MMR). Για το λόγο αυτό η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ εκτάκτως συστήνει τη διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2ης δόσης τρεις (3) μήνες μετά την 1η δόση.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: