ΜΕΝΟΥ
Σύστημα υγείας Η.Π.Α: ακριβαίνουν τα φάρμακα αλλά αυξάνονται οι θέσεις εργασίας στον τομέα

Σύστημα υγείας Η.Π.Α: ακριβαίνουν τα φάρμακα αλλά αυξάνονται οι θέσεις εργασίας στον τομέα

Health Newsroom

Παρότι οι κατασκευαστές φαρμάκων υποσχέθηκαν ότι θα στηρίξουν τη περιβόητη μεταρρύθμιση του τομέα υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών που προωθεί ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μειώνοντας το κόστος της ετήσιας κατανάλωσης φαρμάκων κατά 8δις δολάρια μόλις εφαρμοστούν τα σχετικά μέτρα, η φαρμακοβιομηχανία έχει αρχίσει να αυξάνει τις τιμές της σε ταχύτερους ρυθμούς από ότι στο πρόσφατο παρελθόν. Το περασμένο χρόνο η βιομηχανία των φαρμάκων αύξησε τις τιμές των φαρμάκων της που καταναλώνονται με μεγαλύτερη ευκολία από τους Αμερικανούς πολίτες κατά 9% όπως παραδέχονται στην εφημερίδα The New York Times αναλυτές της χώρας. Η κίνηση αυτή θα προσθέσει περισσότερα από 10δις δολάρια στον λογαριασμό των φαρμάκων της χώρας που εκτιμάται ότι φέτος θα ξεπεράσει τα 300δις δολάρια.

Σύμφωνα με μια συγκεκριμένη πηγή πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό πληθωρισμού της τιμής των φαρμάκων που έχει καταγραφεί από το 1992. Όπως εξηγεί ο Στέφεν Σοντελμέγιερ καθηγητής των οικονομικών της φαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα η εξήγηση για τη προαναφερθείσα απόφαση της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας στο σύνολο της βασίζεται στη καθαρά επιχειρηματική λογική που υπαγορεύει αύξηση εδώ και τώρα πριν η μεταρρύθμιση στην υγειονομική περίθαλψη επιβάλλει μειώσεις στις φαρμακευτικές δαπάνες για τα χρόνια που έρχονται.

Παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται για τις αδυναμίες του υγειονομικού συστήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού ένα τμήμα του τομέα αυτού παραμένει εξαιρετικά ισχυρό και αυτό δεν είναι άλλο από τις θέσεις εργασίας που εξακολουθεί να προσφέρει σε μια χώρα στην οποία η ανεργία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ των τελευταίων 26 ετών. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο δείκτης ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο έφτασε το 10.2% αφού χάθηκαν συνολικά 190.000 θέσεις εργασίας – περισσότερες από όσες αναμενόταν. Σε αυτό το δύστροπο περιβάλλον ο τομέας της υγείας έχει να επιδείξει αύξηση του εργατικού του δυναμικού κυριολεκτικά μεσούσης της ύφεσης όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα The New York Times αφού σήμερα το 11% των Αμερικανών πολιτών απασχολούνται επαγγελματικά σε θέσεις που έχουν να κάνουν με την υγεία όταν τη δεκαετία του 1960 ο σχετικός αριθμός ήταν μόλις 3%.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: