ΜΕΝΟΥ
Την άρση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια ζητούν οι Ευρωβουλευτές

Την άρση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια ζητούν οι Ευρωβουλευτές

Health Newsroom

Με ψήφισμα που εγκρίθηκε με 355 ψήφους υπέρ, 263 κατά και 71 αποχές, οι Ευρωβουλευτές προτείνουν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την αναστολή της συμφωνίας TRIPS του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 καθώς όπως υποστηρίζουν, με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί η παγκόσμια πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά ιατρικά προϊόντα που σχετίζονται με τη νόσο COVID-19 και θα αντιμετωπιστούν οι περιορισμοί στην παγκόσμια παραγωγή και διάθεση. Επιπλέον, ζητούν να δημοσιοποιηθούν πλήρως οι μελλοντικές συμφωνίες προκαταβολικής αγοράς, ιδίως για τα εμβόλια επόμενης γενιάς, και οι συμβάσεις αυτές να περιλαμβάνουν απαιτήσεις διαφάνειας για τους προμηθευτές.

Οι εθελοντικές άδειες (δηλ. όταν ο δημιουργός ενός εμβολίου αποφασίζει σε ποιον και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να χορηγηθεί άδεια για την παρασκευή του και η μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας σε χώρες με βιομηχανίες που μπορούν να παράξουν εμβόλια είναι ο σημαντικότερος τρόπος για να αυξηθεί και να επιταχυνθεί μακροπρόθεσμα η παγκόσμια παραγωγή.

Χρειάζονται 11 δισεκατομμύρια δόσεις για να αποκτήσει ανοσία του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά μόνο μέρος της ποσότητας αυτής έχει παραχθεί. Για την αντιμετώπιση των σημείων συμφόρησης στην παραγωγή, οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ να εξαλείψει γρήγορα τους φραγμούς στις εξαγωγές και να αντικαταστήσει τον δικό της μηχανισμό έκδοσης αδειών εξαγωγής με απαιτήσεις διαφάνειας των εξαγωγών. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, από την πλευρά τους, θα πρέπει να καταργήσουν αμέσως την απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων και πρώτων υλών.

Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα των 1,6 δισ. δόσεων εμβολίου που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί σε βιομηχανοποιημένες χώρες παραγωγής εμβολίων και μόνο το 0,3 % στις 29 φτωχότερες χώρες, η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την παρασκευή στην Αφρική, τονίζει το Κοινοβούλιο. Ένα άλλο σημαντικό μέσο για την παροχή εμβολίων σε οικονομίες χαμηλού εισοδήματος είναι ο παγκόσμιος μηχανισμός διανομής εμβολίων COVAX, τις συνεισφορές στον οποίο ενθαρρύνει το Κοινοβούλιο.

Να σημειωθεί ότι στη συζήτηση που προηγήθηκε της έγκρισης του ψηφίσματος, διάφορες πολιτικές ομάδες τάχθηκαν υπέρ της άρσης της προστασίας των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας όσον αφορά τα εμβόλια που σχετίζονται με τη νόσο COVID-19.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: