ΜΕΝΟΥ
Τιμή για την Ελλάδα και το Ιατρικό Αθηνών η νέα διάκριση του χειρουργού ουρολόγου Αχιλλέα Πλουμίδη!

Τιμή για την Ελλάδα και το Ιατρικό Αθηνών η νέα διάκριση του χειρουργού ουρολόγου Αχιλλέα Πλουμίδη!

Health Newsroom

Η Ελλάδα διαθέτει τους καλύτερους γιατρούς σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό οι Έλληνες πρέπει να το εμπεδώσουν και να μην αναζητούν τη θεραπεία τους στο εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ξένοι συνάδελφοι τους αναγνωρίζουν με κάθε ευκαιρία την αξία τους, εκλέγοντας τους ως επικεφαλής ή μέλη στα θεσμικά τους όργανα και τις επιστημονικές τους επιτροπές ή τιμώντας τους συχνά με βραβεία και άλλες διακρίσεις.

Μια πρόσφατη διάκριση που τιμά για μια ακόμη φορά τη χώρα μας, είναι αυτή του χειρουργού – ουρολόγου – ανδρολόγου Αχιλλέα Πλουμίδη, επιστημονικού συνεργάτη του Κέντρου Ρομποτικής και Λαπαροενδοσκοπικής Ουρολογικής Χειρουργικής – Ανδρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, προστιθέμενη σε άλλα βραβεία και διακρίσεις που έχει πάρει κατά καιρούς. Πρόκειται για τη συμμετοχή του Αχιλλέα Πλουμίδη στην Επιστημονική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Χειρουργικής Ουρολογικής Εταιρείας που εκδίδει τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη θεραπευτική αντιμετώπιση όσων πάσχουν από ουρολογικά προβλήματα. Οι οδηγίες αυτής την Επιτροπής αποτελούν τα ευαγγέλιο για όλους τους χειρουργούς ουρολόγους σε όλο τον κόσμο προκειμένου να σώσουν ζωές ή να δώσουν καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς τους. Έτσι, λοιπόν, για πολλοστή φορά ο Βασίλης Αποστολόπουλος θα νιώθει πολύ υπερήφανος που ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών διαθέτει την «αφρόκρεμα» της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας, με αποτέλεσμα οι Κλινικές του Ιατρικού να αποτελούν Κέντρα αναφοράς για τις ιατρικές εξελίξεις διεθνώς.

Ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Αχιλλέας Πλουμίδης σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Ειδικεύτηκε στο Γ.Ν. «Ασκληπιείο Βούλας» και κατά τη διάρκεια της ειδικότητάς του εκπαιδεύτηκε στην παιδοουρολογία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», καθώς και στη γυναικολογία στο Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς». Έχει αποφοιτήσει από διετές πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών με θέμα: «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική» με βαθμό «Άριστα», ενώ το 2013 αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπονώντας διδακτορική διατριβή όπου βαθμολογήθηκε με «Άριστα». Μετεκπαιδεύτηκε στο παγκοσμίου φήμης Πανεπιστημιακό Ογκολογικό Κέντρο «Karolinska Institutet» της Σουηδίας στη ρομποτική χειρουργική με υποτροφία από την Ελληνική Ουρολογική Εταιρία. Εκεί εξειδικεύτηκε στις ρομποτικές επεμβάσεις του κατώτερου ουροποιητικού (προστάτης, ουροδόχος κύστη, πυελικοί λεμφαδένες) υπό την επίβλεψη του Καθ. Peter Wiklund, ενώ ασχολήθηκε ταυτόχρονα με κλινική ερεύνα για τον καρκίνο του προστάτη. Στη συνέχεια, μετεκπαιδεύτηκε σε ρομποτικές επεμβάσεις του ανώτερου ουροποιητικού (νεφρό, ουρητήρας) και στην ουρογυναικολογία στο OLV Vattikuti Robotic Surgery Institute στο Βέλγιο (Καθ. Alexander Mottrie) με υποτροφία από την Ευρωπαϊκή Ρομποτική Ουρολογική Εταιρία (ERUS).

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα υπήρξε εκπαιδευτής ρομποτικής και λαπαροσκοπικής χειρουργικής στο ORSI Robotic Training Center, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα.

Μετεκπαιδεύτηκε στην ενδοουρολογία, λαπαροσκοπική χειρουργική, λιθίαση και εύκαμπτη ουρητηροσκόπηση στο Hopital Tenon, Universite Pierre et Marie Curie στο Παρίσι με υποτροφία από την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρία (EAU), υπό την επίβλεψη του καθ. Olivier Traxer.

Έχει επισκεφθεί ως visiting fellow το Πανεπιστημιακό Ουρολογικό Κέντρο της Γάνδης στο Βέλγιο, και το Sava Perovic Foundation στο Βελιγράδι, προκειμένου να μετεκπαιδευτεί στην παιδοουρολογία και την πλαστική γεννητικών οργάνων και ουρήθρας.

Είναι επί σειρά ετών εκπαιδευτής στη ρομποτική χειρουργική διδάσκοντας νέους ουρολόγους, τόσο στα συνέδρια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (International Workshop in Robotic Surgery for Southeastern Europe) όσο και στα πανευρωπαϊκά συνέδρια της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρίας.

Διδάσκει στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Μεταπτυχιακό «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική», ενώ είναι υπεύθυνος για την πρακτική εκπαίδευση των ιατρών στη ρομποτική χειρουργική.

Είναι εκπαιδευτής στην ενδοουρολογία στην Εβδομάδα Εκπαίδευσης Ευρωπαίων Ειδικευομένων Ουρολόγων (European Urology Residents Education Program). Έχει τιμηθεί με βραβείο καλύτερης εργασίας στο ετήσιο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ουρολογίας για την κλινική έρευνά του στον καρκίνο του προστάτη. Έχει λάβει επίσης βραβείο καλύτερης εργασίας από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Ρομποτικής Χειρουργικής για τη σύγκριση της ρομποτικής και της ανοιχτής χειρουργικής. Είναι μέλος του Κολεγίου Ευρωπαίων Ουρολόγων, καθώς και πολλών διεθνών ιατρικών εταιρειών σε Ευρώπη και Αμερική. Αποτελεί μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Ρομποτικής Χειρουργικής.

Έχει ασχοληθεί με βασική και κλινική έρευνα για τον καρκίνο του προστάτη και της ουροδόχου κύστης, την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και τη ρομποτική χειρουργική, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει πάνω από 50 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και πάνω από 80 σε ελληνικά. Προσκαλείται συχνά στο εξωτερικό να μιλήσει σε συνέδρια και να συμμετέχει σε ζωντανά χειρουργεία, σχετικά με τη ρομποτική χειρουργική και ενδοουρολογία.

Έχει δημοσιεύσει ιατρικά άρθρα σε 31 διεθνή και 2 ελληνικά επιστημονικά περιοδικά με υψηλή απήχηση, ενώ έχει συγγράψει κεφάλαια σε διεθνές σύγγραμμα σχετικά με τη ρομποτική χειρουργική.

Είναι κριτής σε 7 διεθνή ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά. Συνεχίζει ενεργά την ερευνητική του δραστηριότητα σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού και της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: