ΜΕΝΟΥ
Τι μπορούμε να κάνουμε, όταν πονάει ο λαιμός μας;

Τι μπορούμε να κάνουμε, όταν πονάει ο λαιμός μας;

Health Newsroom

Ο πονόλαιμος ή φαρυγγαλγία ή φαρυγγοδυνία είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα. Αναρωτιέστε ίσως αν ο πονόλαιμος είναι από κρύο, ξηρότητα, ιούς, βακτήρια ή άλλης αιτιολογίας φλεγμονή; Ποια είναι η διαφορά ανάλογα με τις παραπάνω αιτιάσεις;

Ένας πονόλαιμος είναι συχνά το πρώτο σημάδι κρυολογήματος. Ωστόσο, ένας πονόλαιμος από το κρυολόγημα συχνά βελτιώνεται ή αποβάλλεται μετά την πρώτη ή δεύτερη μέρα, ενώ συμπτώματα όπως ρινική καταρροή και συμφόρηση μπορεί να ακολουθούν τον πονόλαιμο. Ο πονόλαιμος εκ βακτηριακής αιτίας (στρεπτόκοκκου), ο οποίος είναι μια λοίμωξη που συχνά οφείλεται στα βακτήρια του στρεπτόκοκκου, είναι μια άλλη αιτία πόνου στο λαιμό, φαρυγγίτιδας ή αμυγδαλίτιδας και είναι συχνά πιο σοβαρός και επίμονος. Η αμυγδαλίτιδα είναι μια φλεγμονή ή μόλυνση των αμυγδαλών, που βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού και απαιτεί ιατρική καθοδήγηση. Οι πιο κοινές φλεγμονώδεις αιτίες του πονόλαιμου είναι οι ιοί. Οι ιογενείς λοιμώξεις είναι μια φλεγμονή του λαιμού συχνά συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα κρύου που μπορεί να περιλαμβάνουν ρινική καταρροή, βήχα, κόκκινα ή υγρά μάτια, φτάρνισμα οπισθορρινική καταρροή, καθώς και ήπιο πονοκέφαλο. Άλλα αίτια του πονόλαιμου θα μπορούσε να είναι το κάπνισμα, η ρύπανση του περιβάλλοντα χώρου ή ερεθιστικά σωματίδια στον αέρα, τις αλλεργίες και τον ξηρό αέρα. Ανάλογα με το λοιπό ιστορικό του ασθενούς, μια φαρυγγοδυνία θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό σύμπτωμα που αποτελεί στοιχείο για τη διερεύνηση της γενικής πάθησης που συνυπάρχει (αυτοάνοσα νοσήματα, όγκοι κλπ.).

Θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν χρήζει φαρμακευτικής αγωγής ο πονόλαιμος που προκαλείται από κρύο, υπάρχουν όμως τρόποι να ανακουφιστούμε από τα ενοχλητικά συμπτώματα πίνοντας ζεστά υγρά και κάνοντας γαργάρες με κάποιο αντισηπτικό διάλυμα ή και αλατόνερο, ενώ πολύ σημαντική είναι η ανάπαυση, μια υγιεινή διατροφή και η λήψη πολλών υγρών. Ενδεχομένως κάποια ήπια φάρμακα, όπως αναλγητικά ή/και αντιφλεγμονώδη μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου αναλόγως πάντα και την αιτία.

Επιπλέον στον πονόλαιμο βοηθούν οι παστίλιες που απαλύνουν τον πόνο στο λαιμό, ενώ και τα αποσυμφορητικά ρινικά σπρέι ενδείκνυνται για την ανακούφιση του πονόλαιμου που προκαλείται από τη στάγδην ρινική αποστράγγιση, που οπισθορρινικά κατεβαίνει από το λαιμό σας.

Τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ενός πονόλαιμου που σχετίζεται με κρυολογήματα, που προκαλούνται από ιούς, καθώς είναι αποτελεσματικά μόνο κατά των βακτηρίων και θα ήταν παντα συνετό να δίδονται μετά από ιατρική εκτίμηση.


Κωνσταντίνος Θ. ΜακρυπίδηςΓράφει ο Κωνσταντίνος Θ. Μακρυπίδης M.D.
Χειρουργός Ω.Ρ.Λ. Παίδων και Ενηλίκων 
Επιστημονικός υπεύθυνος Τμήματος Ω.Ρ.Λ. του Πολυϊατρείου City Doctors 
www.city-doctors.gr 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: