ΜΕΝΟΥ
«Τι πρέπει να προσέχω αν έχω πολλά τριγλυκερίδια;» Συμβουλεύει η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

«Τι πρέπει να προσέχω αν έχω πολλά τριγλυκερίδια;» Συμβουλεύει η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Health Newsroom

Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων (TG) αίματος θεωρείται ότι αποτελούν έναν από τους κυριότερους προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, ειδικά  όταν συνυπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Τα πολύ υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορεί να οδηγήσουν και σε παγκρεατίτιδα (= φλεγμονή παγκρέατος, του οργάνου έκκρισης της ινσουλίνης) και άρα (δευτεροπαθώς) σε απορρύθμιση του σακχάρου αίματος. Επομένως, η μείωση των επιπέδων TG αίματος είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Τα TG δεν αυξάνονται απαραίτητα λόγω μιας διατροφής πλούσιας σε λιπαρά, αλλά και λόγω υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ και υδατανθράκων (ψωμί, πατάτα, ρύζι, ζυμαρικά), ενώ παράλληλα και η κληρονομικότητα παίζει μείζονα ρόλο. Επίσης, υψηλά τριγλυκερίδια παρατηρούνται σε αρρύθμιστο διαβήτη. 

 

Συνιστάται γενικά:

  • Έλεγχος του σωματικού βάρους – σωστή διατροφή:

Ο «ασθενής» πρέπει να τρώει με μέτρο από όλες τις ομάδες τροφίμων (βλέπε των πίνακα που παρατίθεται κατωτέρω)

  • Αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών
  • περιορισμένη κατανάλωση τροφών που περιέχουν ακόρεστα λίπη (ελαιόλαδο, καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο) – μικρότερες ποσότητες κορεσμένων λιπών
  • αύξηση κατανάλωσης ψαριών
  • μείωση   κατανάλωσης αλκοόλ 
  • μείωση καπνίσματος
  • αύξηση σωματικής δραστηριότητας

 

 

                                                      ΥΠΟΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ με περιορισμό θερμίδων

 


 

Ποια είναι η Αγγελική Δουρδουνά

Η Αγγελική Δουρδουνά είναι ΠΕ Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, αναπλ. προϊστάμενη του τμήματος διατροφής του νοσοκομείου Θείας Πρόνοιας Η Παμμακάριστος.

Είναι απόφοιτος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου – Βαθμός 9,2-, ενώ παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων και έχει εκπονήσει εκπαιδευτικό σεμινάριο περί αρχών υγιεινής και διασφάλισης ποιότητας τροφίμων.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: