Την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και τη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, περιέγραψε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου για τον κορονοϊό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας (δείτε εδώ):
Το Σεπτέμβριο 2019 το σύστημα υγείας είχε 88.690 εργαζόμενους και τον Νοέμβριο 2020, 100.984.
Τον Ιούλιο του 2019 λειτουργούσαν 557, τον Νοέμβριο του 2020, λειτουργούν 1.082 και μέχρι τέλος έτους θα προστεθούν άλλες 234 κλίνες ΜΕΘ.
Οι κενές κλίνες ΜΕΘ ανέρχονται σε 297 σε όλη την επικράτεια. Όπως τόνισε ο Υπουργός, όλα τα προηγούμενα χρόνια, τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, οι αναμονές την ημέρα άγγιζαν τους 30 με 35 ασθενείς, τώρα κανένας συμπολίτης μας δεν περιμένει για κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας.
Ταυτόχρονα, αναπτύχθηκαν και απλές κλίνες Covid-19, συνολικά 4.590 στις 7 υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας.
Επίσης στη μάχη αντιμετώπισης του κορονοϊού μπήκε και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με 224 Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία. Σύμφωνα με τον Υπουργό, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας γίνεται πλέον το 30% των τεστ. Ειδικά στην 1η και στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια, το 50% των τεστ γίνεται στην ΠΦΥ.
Συνολικά έχουν διενεργηθεί περισσότερα από 2 εκατ. PCR και rapid τεστ. Οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ έχουν διενεργήσει 450.000 τεστ σε 13.500 αποστολές.
NEWSLETTER
Λάβετε τα καλύτερα του Nextdeal στα εισερχόμενά σας, κάθε μέρα.
Ωστόσο, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι το ΕΣΥ δεν είναι μόνο κορονοϊός. Τον προηγούμενο μήνα έγιναν 516.379 εξετάσεις σε τακτικά εξωτερικά ιατρεία, 285.842 εξετάσεις ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, διενεργήθηκαν 40.032 χειρουργεία και έγιναν και 50.114 εξετάσεις ασθενών στην Ολοήμερη Λειτουργία των νοσοκομείων.
Επιπλέον, ο Υπουργός ενημέρωσε ότι στη μάχη θα μπουν και οι ιδιώτες γιατροί και είναι «εξαιρετικά σημαντικό να βοηθήσουν και εντός ΕΣΥ πλέον».
Όσο αφορά τη Θεσσαλονίκη, αυτή την στιγμή με βάση το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο η θετικότητα είναι 32%. “Αυτή είναι μια τεράστια διασπορά της νόσου. Είναι θέμα Δημόσιας Υγείας, δεν είναι θέμα περίθαλψης” είπε και περιέγραψε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης τριών φάσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Τον Αύγουστο του 2020 αναπτύχτηκαν 43 κλίνες ΜΕΘ Covid-19. Στη δεύτερη φάση, προς τα τέλη Οκτωβρίου, αναπτύχτηκαν επιπλέον 75 κλίνες ΜΕΘ Covid-19 και στην τρίτη φάση, Νοέμβριος 2020, 50 κλίνες ειδικών μονάδων μετατρέπονται σε κλίνες ΜΕΘ με εξοπλισμό από το στρατηγικό απόθεμα του Yπουργείου Yγείας που είχε ετοιμαστεί τους τελευταίους μήνες. Σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα, στο Νομό Θεσσαλονίκης και στις γύρω περιοχές, οι ΜΕΘ Covid-19 και non Covid-19 είναι 233.
Από την πλευρά της, η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ που νυχθημερόν δίνουν μάχη για την ζωή των ανθρώπων. «Αυτό το οποίο σε αυτήν την πρωτοφανή υγειονομική κρίση φάνηκε, είναι ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ο πυλώνας του συστήματος Υγείας στην Ελλάδα. Και η καρδιά αυτού του συστήματος είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες καλούνται 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα περιστατικά σε μία προσπάθεια να σωθεί η ζωή των ασθενών. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν είναι μόνο τα μηχανήματα. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι το νοσηλευτικό, το ιατρικό προσωπικό, είναι οι φυσικοθεραπευτές, είναι οι καθαρίστριες, όπως είπε ο Υπουργός. Είναι όλοι αυτοί οι οποίοι δουλεύουν σαν μία ομάδα, προσπαθώντας νυχθημερόν να σώζουν τη ζωή των ανθρώπων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα έχουν νοσηλευτεί πάνω από 900 ασθενείς και ήδη πάνω από 330 έχουν βγει σε άριστη κατάσταση από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Υπάρχει ένα ποσοστό των ασθενών που δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Αυτό το ποσοστό όμως σε σχέση με τα διεθνή ποσοστά τα οποία έχουμε δει, είναι εξαιρετικό» είπε και πρόσθεσε «εμείς έχουμε μία θνητότητα ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που είναι πάρα πολύ βαριά, δηλαδή έχουν ένα σκορ βαρύτητας εξαιρετικά υψηλό, πάνω από 25 πολλές φορές. Αυτό είναι ένα σκορ το οποίο εμείς ξέρουμε στις Μονάδες. Η θνητότητα αυτή είναι γύρω στο 35-37%. Ένα εξαιρετικό σκορ για οποιαδήποτε Μονάδα σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη βρίσκεται αυτή».
Σύμφωνα με την κα Κοτανίδου, «αυτό το οφείλουμε στο προσωπικό, το οποίο είναι εξαιρετικά καλά εκπαιδευμένο και είναι εκπαιδευμένο έτσι που να κάνει τη δουλειά του χωρίς καμία δεύτερη σκέψη. Δηλαδή δεν σκέφτεται τον εαυτό του. Σκέφτεται πρώτα την Υγεία και το πώς μπορεί ο ασθενής να γίνει γρήγορα καλά».
Τέλος σημείωσε ότι η θνητότητα στην Ελλάδα είναι περίπου 60 ασθενείς ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. «Είναι μία θνητότητα που είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Βόρειας Αμερική» υποστήριξε.
Δείτε την ενημέρωση: