ΜΕΝΟΥ
Το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για COVID-19

Το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για COVID-19

Health Newsroom

Το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού για Covid-19 ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γ.Γ. ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας οι προμήθειες των εμβολίων θα είναι κεντρικές από την ΕΕ, η οποία θα προμηθευτεί 1,1 δισ. δόσεις. Οι δόσεις αυτές θα είναι στην ίδια χρονική περίοδο παράδοσης για την κάθε χώρα, με την ίδια αναλογία εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό για την κάθε χώρα και στην ίδια τιμή του εμβολίου για την κάθε χώρα. Στην τιμή συμβάλλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα, λοιπόν, μειώνεται το κόστος του εμβολίου για όλα τα κράτη- μέλη.

Η ΕΕ έχει διαπραγματευτεί με έξι εταιρείες (AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi -GSK, Pfizer- BioΝΤech, CureVac, Moderna) και έχει υπογράψει συμφωνία με 4 εταιρείες. Ο υπουργός εξήγησε ότι τα εμβόλια θα φτάσουν από τις εταιρείες παραγωγής στην Ελλάδα, στις κεντρικές αποθήκες των κρατών- μελών. Από εκεί, με ασφάλεια, θα φτάσουν στα εμβολιαστικά κέντρα όπου και θα εμβολιάζεται ο πληθυσμός

Στην Ελλάδα θα υπάρχουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα όπου θα μπορούν να εμβολιάζονται 2.117.440 συμπολίτες μας τον μήνα. Στα εμβολιαστικά κέντρα θα υπάρχουν δύο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, και θα δουλεύουν έξι μέρες την εβδομάδα, εκτός της Κυριακής. Υπολογίζεται ότι κάθε συμπολίτης μας θα χρειάζεται περίπου 10 λεπτά για να εμβολιαστεί. “Αν χρειαστεί και αν παραστεί αυτή η ανάγκη, δηλαδή, αν έρθουν παραπάνω εμβόλια στη μονάδα του χρόνου, εντός μηνός θα αναπτύξουμε περαιτέρω το σχέδιο μας και για άλλα εμβολιαστικά κέντρα, προκειμένου να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες. Αλλά 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και 2.117.440 συμπολίτες μας τον μήνα, είναι ένας μεγάλος αριθμός”, είπε ο Υπουργός.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συμμετέχει στη μάχη κατά της πανδημία, τόνισε ο Υπουργός υπενθυμίζοντας ότι το 30% των τεστ πλέον για COVID στη χώρα, γίνεται στα Κέντρα Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποσυμφορίζοντας τα ΤΕΠ των Νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή οι ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως είναι αυτοί οι οποίοι είναι άνω των 65 χρονών ή οι συμπολίτες μας που έχουν υποκείμενη νόσο και τέλος ο γενικός πληθυσμός. Ο πολίτης θα μπορεί να κλείνει ραντεβού είτε στέλνοντας sms, είτε online διαδικτυακά είτε τηλεφωνικά.

Ο εμβολιασμός των υγειονομικών θα γίνει σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και υγειονομικές δομές στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες. Όσο αφορά τους οίκους ευγηρίας, 65 κινητές ομάδες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, εντός 10 εργάσιμων ημερών, θα εμβολιάσουν και τους εργαζόμενους και τους ωφελούμενους. Είναι μία ξεχωριστή κατηγορία, όπου ο εμβολισμός θα γίνει στους οίκους ευγηρίας. Σε ό,τι έχει να κάνει με πρόσφυγες και μετανάστες, ο εμβολιασμός θα γίνει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ στα 34 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, στα 6 κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στα 8 προαναχωρησιακά κέντρα.

Δείτε εδώ την παρουσίαση.

Παρακολουθήστε την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού για Covid-19:

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: