ΜΕΝΟΥ
Το σουσάμι συμβάλλει στην αντιμετώπιση της φλεγμονής

Το σουσάμι συμβάλλει στην αντιμετώπιση της φλεγμονής

Health Newsroom

Η χρόνια φλεγμονή αποτελεί βασικό προδιαθεσικό παράγοντα για την πρόκληση μίας σειράς χρόνιων νόσων που σχετίζονται με την γήρανση, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, οι καρδιαγγειακές ασθένειες, η άνοια και το μεταβολικό σύνδρομο.
Στην πραγματικότητα, η φλεγμονή είναι μέρος της αμυντικής γραμμής του οργανισμού μας, ίσως όμως σε «μεγαλύτερη δόση». Δημιουργείται από τον οργανισμό με στόχο την αντιμετώπιση ενός εισβολέα ή κάποιου στοιχείου που δεν αναγνωρίζει, ενώ η ύπαρξη της φλεγμονής μετά από ένα χτύπημα ή ένα κόψιμο δηλώνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται και καταπολεμάει τα βακτήρια. 

Όπως επισημαίνει ο Γιάννης Χρύσου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, Παιδιατρικό Τμήμα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (http://www.giannischrysou.gr), η χρόνια φλεγμονή που παραμένει για εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και χρόνια, είναι εκείνη που ευθύνεται για την πρόκληση και «εγκατάσταση» χρόνιων ασθενειών. Η χρόνια φλεγμονή δεν μάχεται βακτήρια – εισβολείς αλλά επιτίθεται στον ίδιο τον οργανισμό καταστρέφοντας κύτταρα διαφόρων ιστών ή ακόμα και όργανα», και συνεχίζει: 

Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει. Γνωρίζουμε. όμως, ότι ενισχύεται από παράγοντες όπως το στρες, η παχυσαρκία, αλλά και από ορισμένους γενετικούς παράγοντες. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι η ύπαρξη χρόνιας φλεγμονής παίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της παχυσαρκίας, ενώ η αντιμετώπισή της συμβάλλει στην ευκολότερη ρύθμιση του βάρους.

Οι αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του σουσαμιού και του σησαμελαίου είναι γνωστές για αιώνες. Παλαιότερα, χρησιμοποιούσαν την πάστα σουσαμιού για την κάλυψη πληγών, ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση και να επιταχυνθεί η επούλωση. Στις μέρες μας, έρευνες αποδεικνύουν την επίδραση του σουσαμιού στην αντιμετώπιση της φλεγμονής. 

Πρόσφατες μελέτες, μάλιστα, συσχετίζουν την τακτική κατανάλωση σουσαμιού και προϊόντων του με την αντιμετώπιση της φλεγμονής στην οστεοαρθρίτιδα γονάτου (μειώνοντας τον πόνο), στην οξεία κολίτιδα (στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της) και στη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη του εμφράγματος. 

Παράλληλα, διάφορες θεωρίες μένουν να τεκμηριωθούν για τη δράση του σουσαμιού στην αντιμετώπιση της φλεγμονής και την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου. Οι ευεργετικές δράσεις του αποδίδονται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε υγιεινά λιπαρά και φυτικές ίνες αλλά και σε φυτοσυστατικά με έντονη αντιοξειδωτική δράση, όπως η σησαμίνη και η σησαμόλη. 

Η προσθήκη του σουσαμιού και των προϊόντων του στην καθημερινή διατροφή πρέπει να αποτελεί στόχο ατόμων κάθε ηλικίας. Η χρήση του στη σαλάτα, σε φρούτα ή σε μία κρέμα, καθώς και η προσθήκη ταχινιού – 100%, δηλαδή, αλεσμένου σουσαμιού – στο πρωινό και ως σνακ πάνω σε ψωμί ή φρυγανιές, θα προσθέσουν γεύση και θα σας θωρακίσουν έναντι των ανεπιθύμητων δράσεων της φλεγμονής κάθε είδους. 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Γιάννης Χρύσου είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με σπουδές στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Έχει εργαστεί στο Ενδοκρινολογικό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού για 4 έτη, ως υπεύθυνος του τμήματος Παχυσαρκίας και ειδικός Διαιτολόγος του Διαβητολογικού Ιατρείου. Στη συνέχεια, από το 2011 εκτελεί καθήκοντα Διαιτολόγου στο τμήμα διατροφής και αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας, αρχικά στην Ευρωκλινική Παίδων και από το 2016 στο Παιδιατρικό Τμήμα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, στο Μαρούσι. Παράλληλα διατηρεί το προσωπικό Διαιτολογικό Γραφείο, στο Μαρούσι από το 2001.

Στην προσπάθεια του για τη συνεχή ενημέρωση των ανθρώπων με ανάγκη και ενδιαφέρον για την διατροφή τους, καλύπτει διατροφικές «στήλες» διάφορων τηλεοπτικών εκπομπών από το 2005. Επιπλέον, αρθρογραφεί συστηματικά σε περιοδικά υγείας και ομορφιάς.

Έχει εκτελέσει καθήκοντα Γενικού Γραμματέα του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων για 7 έτη, από το 2000 και το 2009 αποτέλεσε ιδρυτικό στέλεχος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, ενός φορέα με εξαιρετικό έργο στην ενημέρωση των καταναλωτών και κυρίως των παιδιών για την υγιεινή διατροφή.

Η εμπειρία του στην διατροφική εκπαίδευση ατόμων που είτε πάσχουν από το αυξημένο βάρος ή κάποιο παθολογικό πρόβλημα, είτε ασκούνται συστηματικά είναι μεγάλη, δίνοντας ανέκαθεν βάρος στην διαφορετικότητα των ανθρώπων και την εξατομίκευση της οδηγίας διατροφής και άσκησης.

Η παρακολούθηση ανθρώπων, οι οποίοι μέσω των οδηγιών διατροφής, άσκησης και βελτίωσης του τρόπου ζωής, καταφέρνουν πραγματικά να «μεταμορφώνονται», εσωτερικά και εξωτερικά, είναι εκείνη που του δίνει την δύναμη να συνεχίζει να εξελίσσεται στον τομέα της διατροφής και της άσκησης, θέτοντας διαρκώς τους επόμενους στόχους του.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: